Ο πληθωρισμός στην Ισπανία παρέμεινε σταθερός στο κλείσιμο της χρονιάς. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης που δημοσιεύθηκε.
Κεντρικές τράπεζες: Τα νέα μοντέλα πολιτικής και οι άστοχες προβλέψεις
Οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας , ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν λιγότερο απότομα σε ετήσια βάση και οι τιμές των τροφίμων ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες επιδράσεις των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, επιβραδύνθηκε απότομα στο 3,8% από 4,5% τον Νοέμβριο, ανέφερε το INE.
Ο ισπανικός πληθωρισμός βρίσκεται τώρα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ο οποίος έφτασε το 2,4% τον Νοέμβριο. Ο πληθωρισμός της χώρας μειώθηκε πιο γρήγορα φέτος από ό, τι σε άλλες χώρες της ΕΕ ως αποτέλεσμα παραγόντων όπως ο τρόπος με τον οποίο οι τιμές της ενέργειας φτάνουν στους καταναλωτές, αλλά είχε αναρριχηθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η έκθεση προσφέρει στους επενδυτές την πρώτη γεύση σε ότι αφορά τον πληθωρισμό από μια μεγάλη οικονομία της ευρωζώνης για τον τελευταίο μήνα του έτους. Τα στοιχεία για την περιοχή συνολικά θα ανακοινωθούν την επόμενη Παρασκευή.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτιμούν ότι τέτοιοι αριθμοί θα δικαιολογήσουν την άποψή τους ότι, παρά τον εκπληκτικά αδύναμο πληθωρισμό 2,4% τον Νοέμβριο που ώθησε τους traders να στοιχηματίσουν σε μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο, στην πραγματικότητα θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν τον στόχο του 2%.
Με τη Γερμανία να έχει επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών τον Δεκέμβριο του 2022, το αποτέλεσμα της μη επανάληψης ένα χρόνο αργότερα φαίνεται ότι θα οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Παρόμοιος αντίκτυπος είναι πιθανός στην Ισπανία, όπου οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για αύξηση του πληθωρισμού στα τέλη του 2023 και τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, καθώς η βάση σύγκρισης αλλάζει, κυρίως λόγω της ενέργειας.
Παρόλο που ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, οι κεντρικές τράπεζες στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία προβλέπουν ότι θα επιβραδυνθεί στο 2% ή ακόμη και χαμηλότερα το 2025.
Latest News
Αλλάζουν ρότα οι ΗΠΑ – Τι λέει η DBRS πως πρέπει να περιμένουμε
Η DBRS αναμένει τρεις τομείς πολιτικής να διαμορφώσουν τις προοπτικές υπό μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση - Εκτιμήσεις, αλλαγές και προσδοκίες
Πόσο αποδίδει το μποϋκοτάζ στη Μέση Ανατολή στα αμερικάνικα προϊόντα
Εκτός από την Coca-Cola, πτώση εμφανίζουν και αμερικανικές μάρκες fast food
Μεγαλύτερα έσοδα αναμένουν τα Χριστούγεννα οι Γερμανοί έμποροι
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Εμπορίου (HDE), οι Γερμανοί σχεδιάζουν να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 297 ευρώ τα Χριστούγεννα
Πού πάνε τα λεφτά που απομένουν από τις δωρεές μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Υπάρχουν σαφείς κανόνες που διέπουν τι γίνεται με τα χρήματα που απομένουν στα funds των υποψηφίων μετά τις εκλογές
Αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή της εμπλοκής του Μασκ στην πολιτική
Ο Ίλον Μασκ σχεδιάζει να παραμείνει σημαντική δύναμη στην αμερικανική πολιτική σκηνή ακόμη και μετά τις εκλογές του 2024.
Η εντυπωσιακή επιστροφή του Orient Express
Καθώς οι εξαιρετικά πλούσιοι εγκαταλείπουν τις αγορές πολυτελείας υπέρ των ταξιδιών το Orient Express ετοιμάζεται για θρυλικό comeback
Η Michelin κλείνει ακόμα δύο εργοστάσια στη Γαλλία
«Στον αέρα» 1.254 εργαζόμενοι της Michelin που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις - Συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης λόγω ανταγωνισμού της Ασίας
Το νέο made-in-China λογισμικό που κοντράρει Apple και Google
Η Κίνα θέλει να γίνει τεχνολογικά αυτάρκης σε όλα και η Huawei φαίνεται να αναλαμβάνει το λογισμικό των smartphone
Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία - Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Η απομάκρυνση από τον Όλαφ Σολτς του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δίνει νέα διάσταση στην κυβερνητική κρίση στη Γερμανία
Από τη Meta και τη Ray-Ban, στη Moncler και τη Burberry - Νέες εξαγορές στην πολυτέλεια
Τα σενάρια εξαγορών στην πολυτέλεια πυροδότησαν συζητήσεις και φρενίτιδα στις αγορές που έδωσαν ώθηση στις μετοχές των εταιρειών