![Ζακ Ντελόρ: Ο αρχιτέκτονας της ΕΕ – Από το Μάαστριχτ έως τα «Πακέτα»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Jacques-Delors.jpg)
Για πολλούς, ο Ζακ Ντελόρ – ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών στην οικία του στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε η κόρη του Μαρτίν Ομπρί – υπήρξε μια από τις σημαντικότερες και πιο επιδραστικές προσωπικότητες που πέρασαν μεταπολεμικά από το πολιτικό στερέωμα της Ευρώπης. Το βιογραφικό του, μάλιστα, το οποίο μπορεί κανείς να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωβουλής, τον χαρακτηρίζει «αρχιτέκτονα της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ενωσης», ενώ του αποδίδει τον τίτλο του «πιο επιτυχημένου προέδρου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα δε με τον Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ στη διαδικασία του Brexit, ο Ντελόρ ήταν μια έμπνευση και ένας λόγος για «να πιστεύει κανείς σε μια συγκεκριμένη ιδέα για την πολιτική, για τη Γαλλία και για την Ευρώπη».
Η (άγνωστη) αγωνία και η απογοήτευση Ντελόρ για την ελληνική οικονομία!
Τα παραπάνω σχόλια, όπως και πολλά άλλα που έγιναν μετά την είδηση του θανάτου του, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα και το κύρος που είχε αποκτήσει ο Ντελόρ.
Οχι άδικα, είναι αλήθεια, καθώς στη δεκαετία που βρέθηκε στο τιμόνι της Κομισιόν, από το 1985 ως το 1995 – το μεγαλύτερο διάστημα από οποιονδήποτε άλλο προκάτοχο ή διάδοχό του –, συνέβησαν γεγονότα τα οποία σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστορία της Ευρώπης, η οποία είχε την τύχη το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η επανένωση της Γερμανίας να βρουν στο τιμόνι της έναν άνθρωπο ικανό, έμπειρο και με όραμα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι εκείνη την περίοδο και με πρωτοβουλία του Ντελόρ μπήκαν τα θεμέλια τόσο του ευρώ όσο και του μετασχηματισμού της ΕΟΚ στη σημερινή ΕΕ, που πήραν σάρκα και οστά αρχικά με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη του 1987 και, τελικά, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993.
Το δίπολο-πυξίδα
Ενεργός συνδικαλιστής στα νιάτα του και έχοντας ενταχθεί στις γραμμές του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1974, ύστερα από μια σχεδόν 20ετή επιτυχημένη θητεία στην κεντρική τράπεζα, ο Ντελόρ εξελέγη το 1979 στην Ευρωβουλή, για να αναλάβει πρόεδρος της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής της. Δύο χρόνια αργότερα, το 1981, ο Φρανσουά Μιτεράν τον έχρισε υπουργό Οικονομικών, με τον ίδιο μάλιστα – αν και αρχικά εφάρμοσε πολιτική κοινωνικών παροχών και ενισχυμένης κρατικής παρέμβασης – να πείθει τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας να υιοθετήσει σταδιακά ένα πρόγραμμα που βασιζόταν στη λιτότητα, με στόχο το ξεπέρασμα της ύφεσης και την επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα.
Το παραπάνω δίπολο – κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική σταθερότητα – αποτέλεσε και την «πυξίδα» του Ντελόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν.
Πάνω σε αυτόν τον καμβά προσπάθησε να χαράξει ένα «ευρωπαϊκό μοντέλο» για τη νέα εποχή που άνοιγε, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις τόσο από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των Ρίγκαν και Θάτσερ (με την οποία ανέπτυξε έντονη αντιπαλότητα) όσο και από τις σοσιαλδημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης.
Ετσι, από τη μια άνοιξε τον δρόμο για το ενιαίο νόμισμα, η εμφάνιση του οποίου συνοδευόταν αντικειμενικά από αυστηρότερη πειθαρχία στην οικονομική και νομισματική πολιτική, ενώ από την άλλη, φρόντισε να υπάρξει ένα (μερικό τουλάχιστον) αντιστάθμισμα για τους πιο αδύναμους, το οποίο θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στα γνωστά σε όλους «Πακέτα Ντελόρ».
Πήρε αποστάσεις
Αυτό το μοντέλο ήταν που τον οδήγησε, αρκετά αργότερα, να πάρει αποστάσεις και από τη στάση που τήρησανε η ηγετική ομάδα της ΕΕ και ο γαλλογερμανικός άξονας την περίοδο της κρίσης χρέους, ειδικά απέναντι στην Ελλάδα. «Είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι, δεν μπορούμε απλώς να δείχνουμε με το δάχτυλο τους άτακτους Ελληνες» είχε πει το 2019 στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Euronews. Η «αιχμή» προς την Ανγκελα Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί, αλλά και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – ο οποίος έφυγε επίσης χθες από τη ζωή, κάνοντας αρκετούς να σκεφτούν ότι πρόκειται για μια ειρωνεία της Ιστορίας – ήταν ξεκάθαρη…
Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι αρκετοί θα ήθελαν να έχουν μια θέση ανάλογη με αυτή του Ντελόρ στην πορεία της «ενωμένης Ευρώπης». Μόνο που δύσκολα θα τα καταφέρουν – εκτός από έναν ακόμη Γάλλο, τον Ζαν Μονέ, ο οποίος αποκαλέστηκε «Πατέρας της Ευρώπης».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Crypto: Ασφυκτικός κλοιός γύρω από τα κρυπτονομίσματα – Έρχονται αυστηροί έλεγχοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/cryptocurrency-golden-bitcoin-image-for-crypto-cur-YT56NL3-768x576-1-600x450.jpg)
Ασφυκτικός κλοιός για τα crypto - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και φυλάκιση
Η προστασία των επενδυτών περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου - Πως θα κινηθεί η αγορά των crypto το 2025
![Αθηναϊκή Ριβιέρα: Από 6.800 ευρώ/τ.μ. έως 13.000 ευρώ/τ.μ οι τιμές στα ακίνητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/riviera-1-600x338.jpg)
Από «χρυσάφι» τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - Έως 13.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές [γράφημα]
H Αθηναϊκή Ριβιέρα διατηρεί τον ρόλο της ως το δυνατό χαρτί της χώρας, με τις περιοχές Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον
![ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 110.000 δικαιούχοι απαλλαγής για τα έτη 2023 και 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/εν-600x400.jpg)
Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024
Στην ανάρτηση νέων πράξεων προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
![Θεοδωρικάκος: Η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται νέο σύστημα ποιότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-12-at-18.16.00_2ed8616b-600x338.jpg)
Ανάγκη για νέο σύστημα ποιότητας στη βιομηχανία - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Έρχεται νέο Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων - Θεοδωρικάκος: «Ο ΕΛΟΤ, το ΕΙΜ και το ΕΣΥΔ αναβαθμίζονται και αποκτούν περισσότερους πόρους»
![Αναδρομικά: Τι σημαίνει η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/anadromika-ypologismos.jpg)
Πόντιος Πιλάτος το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τα αναδρομικά – Τι σημαίνει η απόφαση
Απέφυγε να λάβει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης απόφασης του ΣτΕ ή του Αρείου Πάγου για τα αναδρομικά - Τι αναφέρει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης
![Παπαθανάσης: Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/espa-1.jpg)
Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Οι δύο δράσεις εντάσσονται στην Προτεραιότητα 4 – «Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση»- του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027
![Ελευσίνα: 30 επιχειρήσεις με 1.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/ot_DYPA2-600x352.png)
«Ημέρα Καριέρας» στην Ελευσίνα με 30 εταιρείες και 1.000 θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας που θα προσφερθούν το Σάββατο στην Ελευσίνα αφορούν σε ειδικότητες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξειδίκευσης
![ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Αυξήθηκαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων - Η θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ [γραφήματα]
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξης 2,2% στο ίδιο διάστημα
![Capital Economics: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σκιάζει την ελληνική ανάκαμψη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_unemployment_figures-600x352.png)
Capital Economics:«Αγκάθι» στο ελληνικό story η έλλειψη εργατικού δυναμικού
Υπάρχει μικρή χαλάρωση στην αγορά εργασίας, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται και η μετανάστευση είναι πεισματικά χαμηλή
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ