Όσοι επισκέπτονται το Παρίσι ανυπομονούν να κάνουν ξέγνοιαστες βόλτες κατά μήκος του Σηκουάνα ή κοντά στον Πύργο του Άιφελ. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, όμως, τίποτα από αυτά δεν θα επιτρέπεται, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι άκρως αυστηρά – ακόμη και οι κάτοικοι θα πρέπει να επιδεικνύουν κωδικούς QR για να περνούν από τους αστυνομικούς κλοιούς. Η κίνηση θα περιοριστεί σημαντικά, σταθμοί του μετρό θα κλείνουν και όποιος φιλοξενεί επισκέπτες ενδέχεται να πρέπει να τους καταχωρίζει σε επίσημη φόρμα.

«Ορισμένα μέτρα είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλή, γι’ αυτό και πολλοί Παριζιάνοι είναι δυσαρεστημένοι που οι Αγώνες θα διεξαχθούν στην πόλη τους», εξηγεί ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας και ερευνητής του Πανεπιστημίου των Βερσαλλιών Ματιέ Ζαγκρόντζκι στην DW, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία τεράστια πρόκληση για τις αρχές ασφαλείας της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι τελευταίες επιδιώκουν να ενημερώσουν δεόντως τους κατοίκους με διάφορα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, πρόκειται να υπάρχει και αυστηρό σύστημα εποπτείας με κάμερες στην πόλη, το οποίο θα βασίζεται και σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Paris 2024: Ακτιβιστές απειλούν να κάνουν μπάχαλο τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πάντως, η Σίλβια Σενκ εκτιμά πως το κλίμα στους Αγώνες δεν θα είναι τεταμένο. Η πρώην αθλήτρια στίβου έχει συμμετάσχει ως αξιωματούχος και σε άλλους θερινούς αγώνες – και ως αθλήτρια είχε βιώσει από κοντά τη Σφαγή του Μονάχου το 1972. Η ίδια δεν θεωρεί πως θα συμβεί κάτι αντίστοιχο στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Οι γαλλικές αρχές ασφαλείας μπορούν να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο», εξηγεί στην DW, τονίζοντας ακόμη πως τα όσα είχαν εκτυλιχθεί στο Μόναχο «αποτελούσαν μία στοχευμένη επίθεση στην ισραηλινή ομάδα και όχι μία τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του κοινού ή οποιουδήποτε άλλου». Ωστόσο, εξακολουθεί να την ανησυχεί το γεγονός ότι ενόψει του πολέμου στη Μέση Ανατολή υπάρχουν «προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλες σχεδόν τις χώρες».

Πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία

Ακόμη και χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες η Γαλλία έχει βρεθεί πολλές φορές θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων – είτε στο Παρίσι είτε σε άλλες πόλεις, όπως αυτή που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο: ένας Γερμανός τουρίστας σκοτώθηκε σε ισλαμιστική επίθεση στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει ιδίως για την τελετή έναρξης, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο στάδιο. Αντιθέτως, οι αθλητές θα διασχίσουν το Παρίσι από το Pont d’Austerlitz έως το Pont d’Iena σε βάρκες – μία απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων υπό το βλέμμα περισσότερων από 500.000 θεατών που θα συγκεντρωθούν κατά μήκος των όχθεων. Όπως επισημαίνει ο Ζαγκρόντζκι, στην εκδήλωση θα δώσουν το παρών 40.000 αστυνομικοί και περίπου 20.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας, καθώς και στρατιωτικοί.

Ορισμένοι επικριτές τάσσονται υπέρ της αναβολής της εκδήλωσης λόγω των υψηλών απαιτήσεων ασφαλείας. Ωστόσο, η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά απαντά πως «δεν έχουμε κάποιο πλάνο Β, αλλά μόνο πλάνο Α, στο οποίο υπάρχουν επί μέρους εναλλακτικές». Οι αρχές μπορούν να προσαρμοστούν στο επίπεδο απειλής, για παράδειγμα μειώνοντας τον αριθμό των παρευρισκόμενων.

Τα παλαιότερα λάθη της γαλλικής αστυνομίας

Για τον Ζαγκρόντζκι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μία ευκαιρία για τα γαλλικά όργανα ασφαλείας να βελτιώσουν τη φήμη τους, η οποία στο παρελθόν έχει σπιλωθεί: «Η Γαλλία δεν έχει την καλύτερη φήμη ως προς την ομαλή διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων». Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο τελικός του Champions League το 2022 στο Σταντ ντε Φρανς.

«Το πρόβλημα είναι πως μέχρι τώρα η γαλλική αστυνομία δεν αντιμετωπίζει τις μεγάλες ομάδες οπαδών, ιδίως στα πλαίσια αθλητικών εκδηλώσεων, ως επισκέπτες τους οποίους πρέπει να κατευθύνει και να συνοδεύσει, αλλά ως κίνδυνο», υιοθετώντας συχνά σκληρή στάση. Αντιθέτως, θα έπρεπε να βελτιώσει την επικοινωνία των υπηρεσιών, όπως τονίζει ο Ζαγκρόντζκι.

Παρά τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια η Σίλβια Σενκ, δικηγόρος στο επάγγελμα, δεν αποθαρρύνεται. «Έχω εισιτήριο για τα αγωνίσματα του στίβου και γι’ αυτό θα πάω στο Παρίσι. Δεν πρέπει να στερηθούμε την ελευθερία μας ενόψει ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων», λέει.

Ο Ζαγκρόντζκι είναι βέβαιος πάντως ότι πολλοί Παριζιάνοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά την ελευθερία τους. Με 15 εκατομμύρια επισκέπτες να αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και εξαιτίας των περιορισμών, πολλοί κάτοικοι σκοπεύουν να φύγουν από την πόλη. «Από παντού ακούω πως θα είναι μία κόλαση!», αναφέρει ο ειδικός. «Γι’ αυτό και πολλοί θέλουν να νοικιάσουν ακριβά το διαμέρισμά τους και να φύγουν σε ταξίδι μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων».

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport