Διττή εικόνα παρουσιάζει η αγορά εργασίας στο χώρο των εταιρειών τεχνολογίας. Αφενός εμφανίζει υψηλή ζήτηση εργαζομένων, αφετέρου παρουσιάζονται μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση του κατάλληλου προσωπικού.

HΠΑ: Oι επτά τεχνολογικοί γίγαντες που σπάνε τα κοντέρ – Απόλυτη κυριαρχία στην αγορά

Δύο έρευνες των εταιρειών Randstad και  ManpowerGroup καταγράφουν τα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας και στον κλάδο πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Υψηλές μισθολογικές απαιτήσεις

Η εταιρεία Randstad σημειώνει πως οι νέοι που αναζητούν εργασία στο χώρο της τεχνολογίας έχουν υψηλές μισθολογικές απαιτήσεις (78%), ενώ το 77% των εργαζομένων σε αυτές αποφασίζει να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση εργασίας του, για να λάβει πιο υψηλές αποδοχές ή καλύτερη συνθήκη εργασίας.

Έτσι, ενώ οι επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου καταγράφουν μια σταθερά ανοδική πορεία, σε επίπεδο πωλήσεων και κύκλου εργασιών, την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων, κυρίως λόγω των υψηλών μισθολογικών προσδοκιών των υποψήφιων (78%).

Οι προσλήψεις

Κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους αναμένεται να είναι συγκρατημένες οι προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο της Πληροφορικής της χώρας μας. Το 29% των εργοδοτών στον συγκεκριμένο κλάδο εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις, ενώ το 18% προβλέπει μείωση στις προσλήψεις και το 47% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας ManpowerGroup,  οι προθέσεις προσλήψεων για τον συγκεκριμένο κλάδο διαμορφώνονται στο +11%, όταν το προηγούμενο τρίμηνο ήταν κατά 21% υψηλότερες και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν κατά 16% υψηλότερες.

Η συρρίκνωση στις προοπτικές απασχόλησης ερμηνεύεται από την εξισορρόπηση των αναγκών. Κατά την πανδημία, υπήρξε έντονη ανάγκη για εξειδικευμένα ταλέντα στον τομέα της Πληροφορικής λόγω της αυξημένης ζήτησης  για ψηφιακές υπηρεσίες, τηλεργασία και άλλες ψηφιακές λύσεις. Αυτή η απροσδόκητη αύξηση έχει δημιουργήσει μια προσωρινή πτώση στις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά ο κλάδος παραμένει ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της οικονομίας.

Τα κίνητρα

Παρά ταύτα το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα αναφέρει δυσκολίες στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023. Παρόλα αυτά, η υψηλή ποσοστιαία αναλογία των εργοδοτών που δυσκολεύονται στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού αποδεικνύει την επιμονή του προβλήματος.

Το 56% των Ελλήνων εργοδοτών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εύρεσης κατάλληλου προσωπικού προσφέρει ως κίνητρο μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τοποθεσία (υβριδικό μοντέλο ή απομακρυσμένη εργασία) και τον χρόνο εργασίας (ευελιξία ωραρίου/ part time).

Το 37% προσφέρει αυξημένους μισθούς δημιουργώντας ένα ελκυστικότερο οικονομικό κίνητρο. Επιπλέον, το 32% εφαρμόζει μπόνους συμμετοχής για να προσελκύσει και να διατηρήσει τα ταλέντα. Το 24% αποφασίζει να μειώσει τις απαιτήσεις εξειδίκευσης, ενώ ταυτόχρονα, το ίδιο ποσοστό προτιμά να δώσει προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση επιλεγμένων εργασιών ή διαδικασιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο