Μόνο η κλιματική αλλαγή αλλά και η αύξηση του κόστους παραγωγής μπορεί να ανακόψουν τη δυναμική πορεία των σιτηρών στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες γεωργικές προοπτικές της Κομισιόν, προβλέπεται οι αποδόσεις του ευρωπαϊκού προϊόντος να παραμείνουν σταθερές έως και το 2035.
Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στις αλλαγές των προτιμήσεων των καταναλωτών, ενώ τα επόμενα χρόνια η ανθεκτικότητα των αγροτών της ΕΕ θα συνεχίσει να δοκιμάζεται. Γι’ αυτό, η Κομισιόν στις γεωργικές προοπτικές 2023 -2035, εξετάζει τους κύριους παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, όπως η κλιματική αλλαγή, η καταναλωτική ζήτηση, οι αλλαγές στη διάρθρωση του αγροτικού τομέα καθώς και οι γεωργικές και εμπορικές πολιτικές.
ΕΕ: Ποιες περιοχές βρίσκονται ψηλά στην αξία παραγωγής σιτηρών και γάλακτος
Οι αποδόσεις
Οι αποδόσεις των σιτηρών στην ΕΕ προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές από σήμερα έως το 2035. Τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στις αποδόσεις αναμένεται να προέλθουν μόνο από την κλιματική αλλαγή, τους περιορισμούς στη διαθεσιμότητα του προϊόντος αλλά και την αυξημένη τιμή γεωργικών εισροών, όπως για παράδειγμα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Παράλληλα, αναμένεται ότι η παραγωγή των σιτηρών θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα εφόσον αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας, η γεωργία ακριβείας, η εναλλαγή καλλιεργειών και η βελτίωση της υγείας του εδάφους. Στην κατεύθυνση αυτή, οι τεχνολογικές βελτιώσεις θα μπορέσουν να υποστηρίξουν περαιτέρω την παραγωγή.
Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2021-2023, οι αποδόσεις σιταριού εκτιμάται ότι θα μειωθούν ελαφρώς έως το 2035 κατά 0,1 %. Αυξημένες όμως, αναμένονται οι αποδόσεις για τον αραβόσιτο κατά 4,5 % και το κριθάρι κατά 1,4 %, καθώς οι αποδόσεις ήταν ασυνήθιστα χαμηλές το 2022 και το 2023. Επίσης, το «χάσμα» αποδόσεων στο σιτάρι και τον αραβόσιτο μεταξύ των χωρών της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί, καθώς αναμένεται ότι θα επανέρθουν οι αποδόσεις του σιταριού.
Εκτιμήσεις για την παραγωγή
Το 2035, η συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει τους 281,2 εκατ. τόνους (1,4 εκατ. τόνους πάνω από το 2021-2023). Η παραγωγή τόσο μαλακού όσο και σκληρού σιταριού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς σε 128,5 εκατ. τόνους και 7,5 εκατ. τόνους, αντίστοιχα, το 2035 (έναντι 127,7 εκατ. τόνων και 7,4 εκατ. τόνων το 2021-2023), κυρίως λόγω της μικρής αύξησης της έκτασης καλλιέργειας σιταριού.
Παράλληλα, η παραγωγή αραβοσίτου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% σε 64 εκατ. τόνους το 2035 (έναντι 62,1 εκατομμυρίων τόνων το 2021-2023), αντανακλώντας τόσο τη μικρή αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης όσο και την αύξηση των αποδόσεων.
Ωστόσο, η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να μειωθεί κατά 3,4% έως 49,1 εκατ. τόνους το 2035 (σε σύγκριση με 50,9 εκατομμύρια τόνους το 2021-2023), καθώς η μείωση της καλλιεργήσιμης έκτασης δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση της απόδοσης.
Τι θα γίνει με την κατανάλωση και το εμπόριο
Μείωση της χρήσης δημητριακών για ζωοτροφές, αλλά αύξηση της κατανάλωσης και του εμπορίου προβλέπει η Κομισιόν.
Ειδικότερα, η χρήση δημητριακών για ζωοτροφές στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί, φτάνοντας τους 152,1 εκατ. τόνους το 2035 (μείωση κατά 3 % σε σύγκριση με την περίοδο 2021-2023). Αυξημένη όμως, λόγω της στροφής σε φυτικές δίαιτες, αναμένεται η ανθρώπινη κατανάλωση δημητριακών, η οποία προβλέπεται ότι θα φθάσει τους 61,5 εκατ. τόνους το 2035 (αύξηση κατά 1,4% σε σύγκριση με το 2021-2023).
Θετικές όμως είναι οι προβλέψεις για το εμπόριο, καθώς αυξημένες κατά 14,6% (συγκριτικά με την περίοδο 2011 – 2023) αναμένονται οι ποσότητες για το σιτάρι, το κριθάρι και τον αραβόσιτο, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φθάσουν σε 60,5 εκατομμύρια τόνους το 2035.
Όμως, οι εισαγωγές αραβόσιτου προβλέπεται να μειωθούν σε 13,5 εκατ. τόνους το 2035 (μείωση κατά 13,6% σε σύγκριση με την περίοδο 2021-2023), ενώ οι εισαγωγές σκληρού σιταριού αναμένεται να μειωθεί κατά 16,8% φτάνοντας τους 1,7 εκατ. τόνους το 2035.
Αυξημένες αναμένονται όμως οι εξαγωγές, καθώς οι ποσότητες μαλακού σιταριού και κριθαριού εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 33,5 εκατ. τόνους και 10,2 εκατ. τόνους, αντίστοιχα, το 2035 (και οι δύο ποσότητες θα είναι αυξημένες κατά 21% σε σύγκριση με την περίοδο 2021 – 2023).
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές