Πάνω από 1.500 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ισχυρές είναι οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, τόσο για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και δομές υγείας όσο και για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κοροναϊό, αλλά και το εμβόλιο της γρίπης.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για το στέλεχος JN.1 – Επέστρεψαν οι μάσκες

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο δρ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας, πάντως, ότι επί του παρόντος δεν χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε αρχικά ότι «η Covid έχει το μερίδιο του λέοντος στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία, υπάρχει υπετριπλασιασμός από άλλες χρονικές περιόδους, αλλά, σε σχέση με τις περιόδους πανδημίας, είμαστε πολύ χαμηλότερα».

«Θα έχουμε αρκετή νοσηρότητα και θανάτους»

«Θα έχουμε αρκετή νοσηρότητα και θανάτους από την Covid, παρ’ όλα αυτά, δεν είμαστε σε σημείο που χρειάζονται μέτρα οριζόντιας φύσης. Αυτή τη στιγμή η σύσταση που έχει δώσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού αφορά τον πληθυσμό άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς έχουμε πολύ λιγότερους από τους 200.000 ανθρώπους σε αυτή την κατηγορία που έχουν πάει να το κάνουν – αν το συγκρίνουμε με τον αντίστοιχο εμβολιασμό της γρίπης που έχει ξεπεράσει τα 2 εκατ.», εξήγησε ο καθηγητής.

«Η απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ των δύο εμβολίων είναι συνδυασμός δύο πραγμάτων: πρώτον το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ πιο προσιτό καθώς γίνεται στα φαρμακεία, ενώ της Covid απαιτεί ραντεβού και ίσως ο κόσμος το αμελεί, ίσως του φαίνεται πιο δύσκολο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το άλλο είναι ότι, αν ρωτάς κάποιον πόσες δόσεις Covid έχει κάνει, σου λέει ΄΄έκανα τέσσερις΄΄, π.χ., της γρίπης. Δεν θυμάται, γιατί δεν κάθεται να τις μετρήσει. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο της Covid είναι όπως της γρίπης: θα γίνεται κάθε χρόνο και δεν θα μετράμε δόσεις», τόνισε στη συνέχεια.

Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκα

«Η μάσκα είναι ένα εργαλείο αυτή την περίοδο, τώρα που δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία», επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Όλοι οι ευάλωτοι και οι ευπαθείς πρέπει να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε συγχρωτισμό, όσοι έχουν συμπτώματα είτε είναι θετικοί ή όχι, ώστε να μην μεταδώσουν την Covid αλλά και άλλα νοσήματα του αναπνευστικού. Επίσης αν έχουμε κολλήσει Covid, πέντε μέρες απομόνωση και τις επόμενες μέρες υποχρεωτικά με μάσκα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων

Στην ερώτηση αν οι οργανισμοί έχουν γίνει πλέον ασθενέστεροι και οι ιοί ανθεκτικότεροι, ο δρ. Μαγιορκίνης είπε ότι επειδή είμαστε πλέον πιο ψυλλιασμένοι, κάνουμε τεστ, και η καταγραφή είναι μεγαλύτερη.

«Αν αφαιρέσουμε την Covid, σε σχέση με τα υπόλοιπα αναπνευστικά είμαστε σε προ-Covid επίπεδα. Δεν θα φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με την Covid. Βρισκόμαστε στη χειμερινή έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων», κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πάνω από 1.500 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας με κοροναϊό

Αυξημένη ζήτηση κι ελλείψεις σε φάρμακα

Εν τω μεταξύ, η έξαρση του κοροναϊού και των ιώσεων έχει προκαλέσει αυξημένη ζήτηση σε τεστ, αλλά και για αντιικά φάρμακα. Επιπλέον, υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα σκευάσματα.

Η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί. Σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα στα φαρμακεία χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ασφάλιστρα υγείας: Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές – Βάζουν θέμα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία
Plus |

Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.