Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για «παρατυπίες στις εκλογές» της 17ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Σερβία: Σοβαρά επεισόδια επειδή «νοθεύτηκαν οι εκλογές» – Επίθεση στο δημαρχείο του Βελιγραδίου

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη συγκέντρωση οργάνωσε το κίνημα «Proglas» (Διακήρυξη) το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία των διανοουμένων με στόχο τον εκδημοκρατισμό της Σερβίας. Το κίνημα αυτό κατά την προεκλογική περίοδο πραγματοποίησε δεκάδες διαλέξεις σε ολόκληρη τη χώρα ενώ τη διακήρυξή του για μία δημοκρατική Σερβία υπέγραψαν περίπου 200.000 πολίτες.

«Δεν συμβιβαζόμαστε»

Στην σημερινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Δεν συμβιβαζόμαστε» συμμετείχαν επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως και φοιτητικές οργανώσεις. Οι ομιλητές υποστήριξαν ότι οι εκλογές της προπερασμένης Κυριακής ήταν αντιδημοκρατικές, έγιναν υπό καθεστώς εκφοβισμού, βίας και νοθείας και ζήτησαν την επανάληψή τους. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη επικαιροποίησης των εκλογικών καταλόγων και η δημιουργία συνθηκών ομαλής εκλογικής διαδικασίας με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρινίκα Τέπιτς, η οποία συνεχίζει την απεργία πείνας για δωδέκατη ημέρα. «Συγνώμη που δεν έχω τη δύναμη να μιλήσω. Αλλά δεν έχω και πολλά να πω, τα είπα όλα. Αυτές οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν» ανέφερε η κ. Τέπιτς εμφανώς καταπονημένη. Η Μ. Τέπιτς αμέσως μετά την εμφάνισή της στη συγκέντρωση οδηγήθηκε σε κλινική όπου νοσηλεύεται στην εντατική.

Οι διαδηλωτές μετά τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία η οποία κατέληξε μπροστά από το συνταγματικό δικαστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ