Η ακρίβεια στην ενέργεια έστρεψε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αυτοκατανάλωση ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εντός του 2023 εγκαταστάθηκαν τόσα συστήματα για net-metering (ενεργειακό συμψηφισμό), όσα όλα τα προηγούμενα χρόνια συνολικά.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στον OT ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιος Ψωμάς, σε ότι αφορά στα συστήματα αυτοκατανάλωσης με net-metering, από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2023 διασυνδέθηκαν στο ηλεκτρικό δίκτυο επιπλέον 209,4 MW (μεγαβάτ), εκ των οποίων τα 6.067 ήταν οικιακά συστήματα συνολικής ισχύος 42,6 MW. Μάλιστα, εκτιμάται ότι, υπολογίζοντας και του Δεκεμβρίου θα ξεπεράσουν τα 50 MW.
Οικιακά φωτοβολταϊκά
Από τα οικιακά συστήματα που εγκαταστάθηκαν το 2023, τα 1.233 συνοδεύονταν και από μπαταρία (συνολική ισχύς συστημάτων με μπαταρία 8,8 MW) , τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Φωτοβλταϊκά στις στέγες» (σ.σ. αν και ακόμη δεν έχουν πάρει την επιδότηση). Τα υπόλοιπα 166 MW αφορούν εμπορικά συστήματα αυτοκατανάλωσης.
Υψηλές επιδόσεις της Ελλάδας στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ως το 2027
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, το 2023 αναδείχθηκε σε χρονιά ρεκόρ για την αυτοκατανάλωση με 209,4 MW, όταν συνολικά την προηγούμενη οκταετία τα εγκατεστημένα συστήματα με net metering έφταναν συνολικά τα 222 MW. Ειδικότερα, το 2022 είχαν εγκατασταθεί συνολικά 119,1 MW, το 2021 47,6 MW, το 2020 20,2 MW ενώ από το 2015 έως και το 2019 35,2 MW.
Επιχειρήσεις
Μεγάλη συνεισφορά σε αυτή την «έκρηξη» του net metering είχαν τα συστήματα που εγκαταστάθηκαν από επιχειρήσεις καθώς «έτρεξαν» να προλάβουν πριν αλλάξει το καθεστώς της αυτοπαραγωγής.
Να θυμίσουμε ότι, βάσει των νέων ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο (νόμος 5037/2023) είχε προβλεφθεί για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών σε βιομηχανίες και βιοτεχνικές επιχειρήσεις περιορισμός στην ισχύ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος στα 100 kW (κιλοβάτ) από 3 MW που ίσχυε.
Έδινε ωστόσο περιθώριο, έως και τις 30 Ιουνίου 2023 ώστε να μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για net-metering με το παλιό καθεστώς (έως 3 MW).
Net – billing
Ωστόσο, έκτοτε όλα έχουν «παγώσει» καθώς η εφαρμοστική υπουργική απόφαση για το νέο καθεστώς αυτοπαραγωγής ακόμη δεν έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Αυτή θα ενεργοποιήσει και το net-billing.
Ο νόμος 5037/2023 δίνει τη δυνατότητα για την παραγόμενη «πράσινη» ενέργεια των αυτοπαραγωγών, η οποία δεν καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο και περισσεύει, να την πωλούν (net-billing), αφενός στο ηλεκτρικό σύστημα, εάν είναι έως 1.500 MWh (μεγαβατώρες) τον χρόνο έναντι 0,065 ευρώ η κιλοβατώρα (kWh) και αφετέρου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μέσω ενός Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΦΟΣΕ), ή μέσω διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος εάν είναι πάνω από 1.500 μεγαβατώρες.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων