
Η τύχη έφερε να φύγουν από τη ζωή την ίδια μέρα, δύο μεγάλες ευρωπαϊκές προσωπικότητες με διαμετρικά διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και πολιτικές συμπεριφορές : ο Σόϊμπλε και ο Ντελόρ.
Και οι δύο πολύ γνωστοί στη χώρα μας για διαφορετικούς λόγους. Ο Σόϊμπλε «μισητός» και ο Ντελόρ «αγαπητός». Ο ένας ήθελε να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, ως προβληματική χώρα, ο άλλος ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταματήσει να είναι προβληματική χώρα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο ένας προσέφερε χρηματική βοήθεια για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ (2013), ο άλλος προσέφερε χρηματική βοήθεια για να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ (1988).
Προφανώς η δράση και των δύο αυτών προσωπικοτήτων δεν περιορίστηκε στη στάση τους απέναντι στη χώρα μας. Η συμπεριφορά τους όμως απέναντι σε μια φτωχότερη ευρωπαϊκή χώρα που προσπαθούσε να ενταχθεί και να κρατηθεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σίγουρα με λάθη και παραλήψεις, είναι χαρακτηριστική των δύο διαφορετικών αντιλήψεων που είχαν για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Ίσως, οι διαφορετικές θρησκευτικές τους καταβολές, ο Σόϊμπλε, προτεσταντικής νοοτροπίας και ο Ντελόρ καθολικής παράδοσης, οι διαφορετικές τους πολιτικές προτιμήσεις, ο πρώτος χριστιανοδημοκράτης και ο δεύτερος σοσιαλδημοκράτης και βέβαια οι διαφορετικές εθνικές τους προελεύσεις έχοντας την αντίστοιχη παιδεία κάθε χώρας, Γερμανική και Γαλλική, εξηγούν την τόσο διαφορετική στάση τους απέναντι στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στην οποία αναμφισβήτητα και οι δύο πίστευαν.
Ο Σόϊμπλε, θεωρούσε ότι η ύψιστη αρετή είναι η εκπλήρωση του καθήκοντος με απόλυτη συνέπεια (π.χ. η τήρηση ισοσκελισμένου κρατικού προϋπολογισμού) και πίστευε ότι όποιος αμελεί τα καθήκοντά του πρέπει να τιμωρείται για να μην κάνει το ίδιο λάθος. Ο Ντελόρ, θεωρούσε ως ύψιστο καθήκον την αλληλεγγύη στους ευάλωτους, έκρινε ότι είναι απαραίτητη η προσφορά μιας ευκαιρίας βελτίωσης στους βραδυπορούντες .
Ο πρώτος ήθελε μια Ευρώπη με χώρες-μέλη που μπορούσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που συμβατικά ανέλαβαν. Οι άλλες χώρες θα μπορούσαν αν περιμένουν στη δεύτερη ταχύτητα. Ο δεύτερος προτιμούσε μια Ευρώπη της
αλληλεγγύης και των συνθέσεων, της εξομάλυνσης των ανισοτήτων και της συμπερίληψης και των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.
Και οι δύο εργάστηκαν για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο Σόιμπλε με την υπερβολική προσήλωση στο καθήκον, με υποχρεώσεις και τιμωρίες, λειτούργησε «παιδαγωγικά» στην περίοδο της κρίσης (π.χ. Σύμφωνο Σταθερότητας). Ο Ντελόρ έδειξε, ότι η αλληλεγγύη μπορεί να σώσει την Ευρώπη από τη διάλυσή της σε περιόδους κρίσης (π.χ. Διαρθρωτικά Ταμεία και πρόσφατα Ταμείο Ανάκαμψης).
Τελικά, η σύνθεση, από τη μία πλευρά αυστηρότητας στην τήρηση των κανόνων και από την άλλη πλευρά επίδειξης αλληλεγγύης και ευελιξίας , έχουν κατορθώσει να στερεώσουν και να διασώσουν σε περιόδους κρίσης το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέχρι σήμερα.
Ναπολέων Μαραβέγιας
Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet
π. Υπουργός , π. Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ


Latest News

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές