Μεγάλες ζημιές έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα τις πρωινές ώρες του νέου χρόνου.

Βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δρόμους να έχουν ανοίξει, εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και καταστροφές στις υποδομές.

Ιαπωνία: Σεισμός 7,4 βαθμών – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με τον πιο σημαντικό να σημειώνεται στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, και το μέγεθός του να καταγράφεται αρχικά στους 7,4 βαθμούς προτού αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στους 7,5 βαθμούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), και στους 7,6 βαθμούς σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK έδειχναν κτίρια να καταρρέουν στην Ισικάουα, και σεισμικές δονήσεις να σείουν κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο στην απέναντι ακτή.

Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει σαφείς οδηγίες στους πολίτες όσον αφορά τον σεισμό και το τσουνάμι, να ελέγξει την έκταση των ζημιών και να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα απομακρυνθούν προς ασφαλείς περιοχές.

Ο πρώτος σεισμός

Ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Ιαπωνία με την έλευση του 2024.

Λόγω της ισχύος του σεισμού, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Παραδοσιακή πύλη Τορίι έξω από ναό έχει καταρρεύσει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Hayashi Yoshimasa, δήλωσε ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλοι σεισμοί και τους κάλεσε να απομακρυνθούν προς ασφαλή μέρη.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK, η σεισμική δόνηση έπληξε τη βόρεια κεντρική Ιαπωνία.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι κατά μήκος των παράκτιων περιοχών των νομών Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα.

Τσουνάμι ύψους μέχρι και πέντε μέτρων εκτιμάται ότι φθάνει στον Νότο, στη νομαρχία Ισικάουα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Επίσης, όπως ανέφερε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου έπληξαν την ακτή της πόλης Ουατζίμα στη νομαρχία Ισικάουα, ενώ η Hokuriku Electric Power δήλωσε ότι ελέγχει για τυχόν προβλήματα στα πυρηνικά εργοστάσιά της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
Επικαιρότητα |

Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»

«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ

Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers
Επικαιρότητα |

Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ
Επικαιρότητα |

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ

Σε μία περίοδο όπου μια νέα περιδίνηση στις αγορές θα έσπρωχνε τις πληθωριστικές πιέσεις προς τα επάνω, τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η ελληνική οικονομία απεύχεται την κλιμάκωση «ανταλλαγής δασμών»

Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Επικαιρότητα |

Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει λάβει ακόμα ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία