Θετικά αρχίζουν το έτος οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς λαμβάνουν ώθηση από τον κλάδο του πετρελαίου, στη σκιά της ευαίσθητης ισορροπίας δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,43%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,20% στις 7.748 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,60% στις 16.852 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,54% στις 7.583 μονάδες.

Στο επίκεντρο σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς υπάρχουν φόβοι για διαταραχές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή μετά από την πρόσφατη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και Χούθι που κατέληξε στην βύθιση τριών σκαφών των σιιτών ανταρτών που έχουν ορμητήριο την Υεμένη.

Ασιατικά Χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα

Προσδοκίες

Θετικά υπέρ της ανόδου των τιμών επίδρασαν και οι προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση κατά τη διάρκεια των διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά και για οικονομική τόνωση στην Κίνα, τον κορυφαίο παγκοσμίως εισαγωγέα αργού. Το αργό Brent σημειώνει άνοδο πάνω από 2% στα 78,61 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI διαμορφώνεται στα 72,95 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 1,3 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 6,7% τον Δεκέμβριο από 7,7% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής.

«Οι λιανοπωλητές θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλές το 2024, αλλά υπάρχουν εμπόδια. Νέοι συνοριακοί έλεγχοι στις εισαγωγές από την ΕΕ, καθώς και το αυξημένο κόστος δανεισμού είναι μερικά από αυτά», σχολίασε η Helen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος της British Retail Consortium.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές