Η Τέιλορ Σουίφτ μπορεί να βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο οικονομικών σελίδων και συζητήσεων, αλλά χτίζει το προφίλ της χρόνια τώρα.

Κέρδιζε την αγάπη του κοινού όχι μόνο με τα τραγούδια της, αλλά και με αποκλειστικές εκδηλώσεις, όπως μια συναυλία για μόλις 400 άτομα πριν από δύο χρόνια, Upper West Side του Μανχάταν.

Η Σουίφτ είχε πει στους 400 θαυμαστές ότι είχαν επιλεγεί για να την ακούσουν να ερμηνεύει το “All Too Well”, ίσως το πιο αγαπημένο της τραγούδι, σε πλήρη έκταση, για πρώτη φορά. «Αυτά τα πράγματα ήταν πάντα ανάμεσα σε μένα και σε εσάς», αναφώνησε, σύμφωνα με τους Financial Times..

Εκείνη την εποχή, ήταν ήδη διάσημη ποπ σταρ — την αγαπούσαν ορδές θαυμαστών, κυρίως κορίτσια και γυναίκες. Όμως, στα δύο χρόνια από τότε, η Σουίφτ, τώρα 34 ετών, έχει φτάσει σε νέο επίπεδο σταρ.

Οι ροές και τα «Like» στο Instagram έχουν πενταπλασιαστεί.

2023: Η καλύτερη χρονιά έως τώρα

Για την Τέιλορ Σουίφτ, το 2023 ήταν ένα από τις καλύτερες χρονιές για οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της μουσικής. Κερδίζοντας περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, η απόλυτη κυριαρχία της έχει συγκριθεί από το βιομηχανικό περιοδικό Billboard με τους Μπιτλς το 1965 ή με τον Μάικλ Τζάκσον το 1983.

Σε μια εποχή που τα στελέχη της μουσικής βιομηχανίας αγωνιούν για το πόσο δύσκολο είναι να κρατήσουν την προσοχή των ακροατών, η Σουίφτ είναι σαν να ζει στον δικό της πλανήτη. Η Federal Reserve σημείωσε ότι η περιοδεία της είχε ενισχύσει την οικονομία μέσω των κρατήσεων ξενοδοχείων, με πόλεις όπως το Σικάγο και η Μινεάπολη να σπάνε ρεκόρ κρατήσεων για δωμάτια ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια των συναυλιών της.

Πολλά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ, έχουν δημιουργήσει μαθήματα για αυτήν. Στην Αργεντινή, οι θαυμαστές έκαναν ουρές εκ περιτροπής για πέντε μήνες για να πλησιάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σκηνή για τη συναυλία της.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, η ζωή της Σουίφτ έχει αναλυθεί εκτενώς. Αφηγείται κάθε φάση, η κάθε μια συσκευασμένη σε ένα άλμπουμ με τον δικό της ήχο και αισθητική.

Μερικά από τα βασικά στοιχεία: Η Τέιλορ Άλισον Σουίφτ γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1989 σε μια προαστιακή πόλη της Πενσυλβάνια, όπου η οικογένειά της είχε μια φάρμα με χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Οι γονείς της, που εργάζονταν στα οικονομικά και τη διαφήμιση, της έδωσαν το όνομά της από τον μουσικό Τζέιμς Τέιλορ, προτιμώντας ένα όνομα ουδέτερο ως προς το φύλο, ώστε οι μελλοντικοί εργοδότες να μην κάνουν διακρίσεις εναντίον της.

Η Σουίφτ λέει ότι η μητέρα της, η οποία έχει υποστεί επαναλαμβανόμενες επιθέσεις καρκίνου τα τελευταία χρόνια, είναι το «αγαπημένο της πρόσωπο».

Μετά από χρόνια παρακλήσεων από τη νεαρή Τέιλορ, η οικογένεια μετακόμισε στο Nashville όταν ήταν 13 ετών. Εκεί έκλεισε ένα συμβόλαιο σύνθεσης τραγουδιών με τη Sony. Από νωρίς, επέδειξε την απείθεια και τη φιλοδοξία που καθόρισαν την καριέρα της.

Μετά την επιτυχία του άλμπουμ της Fearless το 2008, ορισμένοι κριτικοί αμφισβήτησαν αν έγραψε μόνη της τους  στίχους. Έγραψε το επόμενο άλμπουμ της, Speak Now, μόνη της χωρίς συνεργασίες .

Αντιμέτωπη με τη μουσική βιομηχανία

Αυτή η απείθεια αναδύθηκε ξανά μια δεκαετία αργότερα, όταν ο μουσικός της κατάλογος πουλήθηκε σε έναν από τους εχθρούς της, τον Σκούτερ Μπράουν, σε μια συμφωνία που χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικούς ομίλους.

Η Σουίφτ επέκρινε τη συμφωνία και πέρασε τα τελευταία χρόνια ηχογραφώντας με κόπο αντίγραφα των πρώτων έξι άλμπουμ της.

Ως καλλιτέχνης, η Σουίφτ εναλλάσσεται μεταξύ ευαίσθητου τραγουδοποιού και μελοδραματικής influencer. Είναι ταυτόχρονα δισεκατομμυριούχος μεγαστάρ, που ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιεί ιδιωτικό τζετ και συγγραφέας που της αρέσει να περνάει τον χρόνο της ζωγραφίζοντας «μοναχικά μικρά εξοχικά σπίτια σε λόφο».

Η Σουίφτ έχει την προσήλωση στα επιτεύγματα ενός millenial. Συνέχεια υπεραναλύει τα πράγματα. «Μετανιώνω για πολλά πράγματα συνέχεια», είπε το 2019. «Είναι σαν καθημερινή ιεροτελεστία».

Πριν από την πανδημία, τα στελέχη της μουσικής είχαν αρχίσει να ψιθυρίζουν ότι η Σουίφτ είχε περάσει το απόγειό της.

Αντίθετα, η απομόνωση παρείχε μια τεράστια ώθηση στην καριέρα της. Δεν μπορούσε να σταματήσει να γράφει τραγούδια και κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ έκπληξη το 2020. Αυτή η μουσική ήταν μια απόκλιση από τις πιο ποπ επιτυχίες της — πιο απαλή, πιο λυρική.

Όπως είπε η Σουίφτ, ήταν ένας τρόπος να ξεφύγεις από την πραγματικότητα του 2020, σε μια χώρα φαντασίας με «ψηλά δέντρα» και «δαντελωτά νυχτικά που σε κάνουν να μοιάζεις με βικτωριανό φάντασμα».

Εργάζεται και όταν δεν εργάζεται

Έκτοτε, έχει μπει σε μια υπερτροφοδοτούμενη λειτουργεία ποπ σταρ, κυκλοφορώντας επτά άλμπουμ τα τελευταία τρία χρόνια. Σε μια βιομηχανία της οποίας οι θέσεις στελεχών κυριαρχούνται από άνδρες, η δύναμη της Σουίφτ έχει σαρώσει τα πάντα. Είπε το 2019: «Βαρέθηκα να πρέπει να προσποιούμαι ότι δεν είμαι ο εγκέφαλος της δικής μου επιχείρησης. . . είναι ένα διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου μου από αυτό που χρησιμοποιώ για να γράφω».

Ακόμη και όταν η Σουίφτ δεν εργάζεται, εργάζεται. Τις ημέρες άδειας από την περιοδεία της, φωτογραφίζεται συχνά να μπαίνει σε ένα στούντιο ηχογράφησης ή σε ένα από τα ιταλικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης, περιτριγυρισμένη από ένα κοπάδι διάσημων φίλων.

Η συγγραφέας Αν Χέλεν Πέτυερσεν συνόψισε αυτές τις εξόδους λεγοντας χαρακτηριστικά : «Η Τέιλορ δεν κάνει άλμπουμ, αλλά κάνει το κουτσομπολιό τέχνη».

Κανείς δεν γνωρίζει περισσότερο τη δική της ημερομηνία λήξης από την ίδια τη Σουίφτ. Είναι ένα κίνητρο για να επανεφευρίσκει συνεχώς τον εαυτό της.

Αυτό εκφράζει σε ένα από τα πανδημικά τραγούδια της, που ονομάζεται «Mirrorball»: «το μόνο που κάνω είναι να προσπαθώ, να προσπαθώ, να δοκιμάζω. Είμαι ακόμα σε αυτό το τραπέζι, ακόμα προσπαθώ τα πάντα, για να σε κρατήσω να με κοιτάς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή