Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναγκαστεί να αποσύρουν φάρμακα κατά της πανδημίας Covid-19 επειδή έχουν λήξει ή λήγουν το αμέσως επόμενο διάστημα, τα οποία έχουν κοστίσει στα κράτη περίπου 2 δισ ευρώ.
Ήδη, έχουν λήξει τέτοια φάρμακα της Pfizer κατά του Covid-19 αξίας 1 δισ. ευρώ τα οποία δεν χορηγήθηκαν σε ασθενείς λόγω αυστηρών ελέγχων για το ποιος μπορεί να τα λάβει ή λόγω έλλειψης ζήτησης, σύμφωνα με νέα στοιχεία των Financial Times.
Οι Financial Times κατονόμασαν το Paxlovid το οποίο, όπως αναφέρεται, ήταν πολύ πιο εύκολο να χορηγηθεί στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, όπου η πρόσβαση συχνά περιοριζόταν σε ηλικιωμένους ή άτομα υψηλού κινδύνου που κινδύνευαν με πιο σοβαρής μορφής Covid.
Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας «θα μπορούσαν να έχουν κάνει το φάρμακο πιο εύκολα προσβάσιμο (στο κοινό) χωρίς να εξαντλούν τις προμήθειές τους (σε αυτό), καθώς περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια πενθήμερες δόσεις του χαπιού αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 1 δις ευρώ) έχουν λήξει παρά το οι ημερομηνίες χρήσης τους είχαν παραταθεί κατά έξι έως δώδεκα μήνες», αναφέρει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2024 αναμένεται να λήξουν ακόμη επιπλέον 3,1 εκατ τέτοιες δόσεις, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (2 δις ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Airfinity που παρουσίασε η βρετανική εφημερίδα. Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν συμβάσεις προμήθειες τέτοιων φαρμάκων που ήταν πανευρωπαϊκές, αναφέρεται, υπονοώντας ουσιαστικά ότι το κόστος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Χαμένα δις και από εμβόλια
Τα στοιχεία αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά από χωριστή έρευνα του Politicoπου έδειξε ότι το κόστος 215 εκατ. εμβολίων κατά του Covid-19 τα οποία έχουν ήδη πεταχτεί από χώρες της ΕΕ επειδή δεν χρησιμοποιήθηκαν, φέρεται να φτάνει τα 4 δις ευρώ.
Για τα εμβόλια κατά του Covid το Politico είχε διαπιστώσει ότι από το 2020 που εγκρίθηκε η κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της πανδημίας, οι χώρες της ΕΕ είχαν παραλάβει 1,5 δις τέτοιες δόσεις «που αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από τρεις (δόσεις) για κάθε ένα ευρωπαίο». Πολλά από αυτά τα εμβόλια έχουν καταλήξει πλέον σε χωματερές, αποκαλύπτεται.
Το Politico επικαλείται υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους χώρες της ΕΕ έχουν πετάξει κατά μέσο όρο 0,7 εμβόλια για κάθε ένα ευρωπαίο. Τα περισσότερα εμβόλια αναλογικά με τον πληθυσμό τους φέρονται να τα έχουν πετάξει Εσθονία, Γερμανία, Σλοβενία και Ολλανδία. Τα περισσότερα σε απόλυτους αριθμούς φέρονται να τα έχουν πετάξει Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία δεν είχαν παράσχει στοιχεία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.
FT: Μεγάλες αγορές σε φάρμακα κατά της πανδημίας το 2021
Στο νέο τους δημοσίευμα για τις ιατρικές προμήθειες εν μέσω Covid-19 οι FT αναφέρουν επιπλέον ότι οι χώρες της ΕΕ είχαν προχωρήσει σε μαζικές προμήθειες τέτοιων φαρμάκων όπως το Paxlovid προς τα τέλη του 2021, όταν αυτά είχαν γίνει ευρύτερα διαθέσιμα, με στόχο να έχουν αυξημένα αποθέματα για παν ενδεχόμενο.
Η μείωση των κρουσμάτων ωστόσο και η απότομη μείωση των δοκιμών τέτοιων φαρμάκων μείωσαν τελικά σημαντικά τη χρήση τους, ειδικά αφού αυτά έπρεπε να ληφθούν αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Φέρονται επίσης να υπήρξαν ανησυχίες για το πώς το Paxlovid μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα κοινά φάρμακα γεγονός που περιόρισε τη συχνότητα με την οποία τα πρώτα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς.
Η Pfizer από την πλευρά της αναφέρει πως «Η λήξη και η καταστροφή των δόσεων μπορεί να είναι αναπόφευκτη συνέπεια μιας πανδημίας, ένα φυσικό αποτέλεσμα των (προσπαθειών) κατασκευαστών (φαρμάκων) και των κυβερνήσεων που στοχεύουν συλλογικά να αντιμετωπίσουν την κρίση της δημόσιας υγείας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πρωταρχικό στόχο την προστασία των πληθυσμών τους», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.
Latest News
Βιβλίο: «Η Πολιτική Οικονομία της Αξιολόγησης στην Ελλάδα»
Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Παρασκευή Β. Μπουφούνου, Παντελής Χ. Κωστής.
Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ, αναιρείται και πάλι το θετικό σενάριο
To κλίμα στο χρηματιστήριο Αθηνών έχει αλλάξει άρδην και αυτή την ώρα τπαλεύει να κρατήσει ακόμη και τις 1.390 μονάδες
Στο «κόκκινο» το δημογραφικό στη Ρωσία - Καλεί... μετανάστες για να αναπτυχθεί
Η Ρωσία υιοθέτησε στις 12 Νοεμβρίου νόμο που απαγορεύει την προώθηση ενός τρόπου ζωής χωρίς παιδιά, ως απάντηση στο δημογραφικό
Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
Εσωκομματική φαγωμάρα και δημοσκοπική καθίζηση για τον καγκελάριο Σολτς και τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία
Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
Μάχη χαρακωμάτων στο έδαφος και για το τραπέζι ενδεχόμενων συνομιλιών για την Ουκρανία - Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;