Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τοποθετήθηκαν για το προειδοποιητικό σήμα που έλαβαν κάτοικοι στο κινητό τους 1′ πριν από τον φονικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία.
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον ισχυρό σεισμό των 7,6 ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, ενώ σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα συντρίμμια κτιρίων.
Από τον σεισμό έχουν καταρρεύσει κτίρια, καταστράφηκαν οδικές αρτηρίες, διεκόπη η ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες νοικοκυριά και οι κάτοικοι έφυγαν προς παράκτιες κοινότητες προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, λόγω των φόβων για καταστροφικό τσουνάμι.
«Ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή και σε μία χώρα εξαιρετικά σεισμογενή και βέβαια το συμπλήρωμα ενός σεισμού στην Ιαπωνία είναι και ένα τσουνάμι» διευκρίνισε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:
«Το τσουνάμι δεν ήταν αρκετά μεγάλο, ο σεισμός έγινε σε ένα ικανοποιητικό βάθος και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί ένα μεγαλύτερο τσουνάμι. Η ψυχραιμία του κόσμου είναι δεδομένη στην Ιαπωνία διότι 2-3 φορές τον χρόνο σε όλα τα σχολεία, και υπηρεσίες υποχρεωτικά γίνονται ασκήσεις σεισμού, υπό πραγματικές συνθήκες, δηλαδή γίνεται εκκένωση», είπε αρχικά.
Διευκρινίσεις για το μήνυμα «1 λεπτό πριν τον σεισμό»
«Στην Ελλάδα θέλουμε ακόμα δουλειά στην ενημέρωση για τον σεισμό και αυτό κάνουμε, είμαστε σε ένα επαρκές επίπεδο. Το μήνυμα δεν ήρθε λίγο πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Ο σεισμός έγινε και όταν γίνεται ένας σεισμός δίνεται προειδοποίηση» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως εξήγησε, επειδή τα σεισμικά κύματα τρέχουν με 2-2,5 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, και τα ηλεκτρονικά σήματα τρέχουν με 300.000 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, όταν είμαστε σε μακρινές αποστάσεις και γίνεται ο σεισμός, έρχεται πρώτα το ηλεκτρονικό σήμα και μετά τα κύματα του σεισμού.
«Είχε ξεκινήσει ο σεισμός και το σήμα ήρθε νωρίτερα, όταν ήμασταν σε μακρινές αποστάσεις. Όταν είμαστε σε κοντινή απόσταση 10-20 χιλιόμετρα, έρχονται ταυτόχρονα ο σεισμός και το μήνυμα, αυτό δε μας διευκολύνει. Αλλά όταν είμαστε σε αποστάσεις 30, 40, 100 χιλιόμετρα, τότε το ηλεκτρονικό σήμα (το «112») έρχεται πρώτο και στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε τη δόνηση», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Μπορεί το μέτρο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;
«Αν γίνει σεισμός στην Αταλάντη δεν είναι σίγουρο ότι προλαβαίνουμε για να στείλουμε το μήνυμα γιατί η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη, για να επεξεργαστούμε τα σήματα θέλουμε κάποιον χρόνο, κάποια δευτερόλεπτα κρίσιμα, γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια φεύγει το σήμα. Εάν προλάβει να έρθει πρώτο το σήμα και το αντιληφθούμε το σήμα, τότε μπορούμε να κάνουμε τις βασικές αρχές προστασίας. Όταν είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα, μας δίνεται ο χρόνος να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα και να προστατευθούμε. Την εντολή την δίνουμε αλλά προκύπτουν τεράστιες νομικές ευθύνες όταν φύγει ένα σήμα και δεν γίνει σεισμός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Η εκπαίδευση και οι υποδομές που να μην καταρρέουν είναι σημαντικά. Θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης στην χώρα και κάνουμε επιπλέον βήματα προχωρώντας σε υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Λέκκας.
Τι είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Μιλώντας σήμερα το πρωί εκπομπή Συνδέσεις, της ΕΡΤ ο κ Παπαδόπουλος εξήγησε ότι βρίσκεται τους δύο τελευταίους μήνες εκεί, σε πανεπιστήμιο ερευνών γύρω από το φαινόμενο και επανέλαβε ότι ένα λεπτό, 45 δεύτερα πριν το σεισμό, έλαβε προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό. Όπως το 112 το δικό μας, είπε, εξηγώντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε 112 για σεισμό και θα αργήσουμε να έχουμε για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Όπως είπε στη συνέχεια της συνέντευξής του έχουμε μήνυμα για μετά τον σεισμό και αυτό είναι σημαντικό και μια πρόοδος, ενώ όπως είπε είμαστε σε πολύ καλό δρόμο σε ότι αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι.
Latest News
Κρίσιμη η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Νέο ιατρικό ανακοινωθέν παρουσιάζει την κατάσταση που βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος - Κρίσιμη την χαρακτηρίζουν οι γιατροί
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως είχε «ήπιο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς»
Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων στη Γερμανία λόγω κακοκαιρίας
Προβλήματα εντοπίζονται σε αεροδρόμια στη Γερμανία λόγω της κακοκαιρίας που έχει πλήξει τη χώρα, οδηγώντας σε ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων
Σε δύσβατα μονοπάτια μπαίνει η Αυστρία
Ναυάγησαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης, προς τέρψη της ακροδεξιάς που περιμένει τώρα, είτε να την καλέσουν για συνεργασία οι συντηρητικοί, είτε να κερδίσει θριαμβευτικά σε περίπτωση νέων εκλογών
Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη
Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, έγινε ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού – Ο Κώστας Σημίτης θεωρείται ο «εκσυγχρονιστής» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και είναι αυτός που οδήγησε τη χώρα στο ευρώ, αναφέρουν.
Εθνικό πένθος: Tι ισχύει – Πόσες φορές έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα
Η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού
Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Κώστα Σημίτη – «Σφράγισε μια ολόκληρη εποχή»
Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι τον Μάρτιο του 2004
Η Ευρώπη πενθεί για την απώλεια του Κώστα Σημίτη - Το μήνυμα της Ρομπέρτα Μέτσολα
Το μήνυμα της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη
Γερμανία 2025 ή επιστρέφοντας στη Βαϊμάρη
Το 2025 είναι χρονιά εκλογών στη Γερμανία. Η άνοδος της ακροδεξιάς προκαλεί συνειρμούς με την άνοδο των πιο σκοτεινών πολιτικών δυνάμεων στη γερμανική ιστορία. Σχόλιο της Δήμητρας Κυρανούδη
Συλλυπητήριο μήνυμα Σωκράτη Φάμελλου για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη
«Η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην ιστορία» ανέφερε ο Φάμελλος