
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε συζητήσεις στο Ισραήλ σχετικά με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, όπως είχε μεταδώσει ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.
Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Channel 12, ο Τόνι Μπλερ -που αποχώρησε από την πρωθυπουργία το 2007 και στη συνέχεια ήταν απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή για την εγκαθίδρυση παλαιστινιακών θεσμών – βρισκόταν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.
Η πρώτη θαλάσσια αποστολή βοήθειας στη Γάζα έφτασε στην Αίγυπτο
Είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με έναν ρόλο διαμεσολαβητή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, ανέφερε η ίδια πηγή, και θα μπορούσε επιπλέον «να έχει ρόλο ενδιάμεσου με μετριοπαθή αραβικά κράτη για μια ‘εθελοντική επανεγκατάσταση’ των κατοίκων της Γάζας».
«Είναι ψέματα»
Όμως το ίδρυμα του Τόνι Μπλερ, το Tony Blair Institute for Global Change, χαρακτήρισε «ψέματα» τους ισχυρισμούς αυτούς.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρεται ότι οι ισχυρισμοί δημοσιεύθηκαν «χωρίς καμία επαφή με τον Τόνι Μπλερ και την ομάδα του» και ότι «καμία συζήτηση αυτού του τύπου δεν έλαβε χώρα».
«Ο Τόνι Μπλερ δεν είχε μια τέτοια συζήτηση, καθώς η ιδέα είναι λανθασμένη επί της αρχής. Οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να μπορούν να παραμείνουν και να ζήσουν στη Γάζα» σημειώνεται.
«Ύποπτη προσπάθεια»
Η παλαιστινιακή προεδρία απέρριψε «κάθε ύποπτη προσπάθεια» να διοριστεί ο Μπλερ «ή κάθε άλλο πρόσωπο για να επιφορτιστεί με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα», καταγγέλλοντας μια «καταδικαστέα ενέργεια» σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
«Απαιτούμε από τη βρετανική κυβέρνηση να μην επιτρέψει παρέμβαση στην τύχη και στο μέλλον του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε η προεδρία, προειδοποιώντας ότι «ο Τόνι Μπλερ δεν είναι καλοδεχούμενος στα Παλαιστινιακά Εδάφη».
Πιέσεις από τους ακροδεξιούς της ισραηλινής κυβέρνησης
Την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.
Δύο Ισραηλινοί ακροδεξιοί υπουργοί, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ, δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες πως το Ισραήλ πρέπει να «ενθαρρύνει» τους περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστινίους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή προς άλλες χώρες.
Η Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις αυτές.
Τον Δεκέμβριο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί είχαν προειδοποιήσει κατά «προσπαθειών» εκτοπισμού των Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο.
Ο εκτοπισμός ενός πληθυσμού από τη γη του απαγορεύεται από τις συμβάσεις της Γενεύης, που αποτελούν την ‘καρδιά’ του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 22.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους γυναικών, παιδιών και εφήβων, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε η Χαμάς.
Εξαπολύθηκαν σε αντίποινα σε επίθεση ενός εύρους χωρίς προηγούμενο που εξαπέλυσαν ένοπλοι του ισλαμιστικού κινήματος και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.400 ανθρώπων στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα ισραηλινά στοιχεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ