Ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, χώρους πρασίνου αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο προβλέπουν τα σχέδια για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC που θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης με το μεγαλεπήβολο εγχείρημα να στοχεύει στην δημιουργία μίας ελληνικής «Silicon Valley» – μαγνήτη για την προσέλκυση καινοτομίας.
Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Κατά την πρώτη φάση, θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από ισραηλινό fund.
Μετρό Θεσσαλονίκης: To ρολόι μετρά αντίστροφα – Πόσο κόστισε, πότε θα λειτουργήσει
Mόλις εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 πιθανότατα, μετά από αρκετές καθυστερήσεις και εμπλοκές με το ΣτΕ, θα ξεκινήσουν τα έργα όλων των απαιτούμενων δικτύων, τα κτίρια της Α’ Φάσης των 6 mega projects, εμβαδού περίπου 11.000 τ.μ., ενώ παράλληλα θα μπορούν τόσο το ΕΚΕΤΑ, που ενέταξε έργα του με 34 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και οι Ισραηλινοί, να αρχίσουν να κατασκευάζουν τις δικές τους δομές.
Η ολοκλήρωση και η έναρξη πρώτης λειτουργίας του έργου, για το οποίο ήδη ξεκίνησαν πρόδρομες εργασίες, εκτιμάται ότι θα είναι γεγονός εντός δύο έως δυόμισι ετών από την έκδοση του ΠΔ. Η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαμόρφωσης του ανάγλυφου, έργα υποδομών και κτηριακών εγκαταστάσεων, έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και απαιτούμενες μελέτες. Βάσει των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.
Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Κατά την πλήρη ανάπτυξή του προβλέπεται η δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας με το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να αυξάνεται κατά 2%.
Το roadmap του Πάρκου
Εντός της Πολεοδομικής Ενότητας που θα δημιουργηθεί το Τεχνολογικό Πάρκο ορίζονται τρεις ζώνες και συγκεκριμένα:
Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).
Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.
Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 25% της συνολικής επιφάνειας του ακινήτου. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται ο παράκτιος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου στην Βόρεια μεριά της έκτασης, ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, που θα καλύπτει επιφάνεια τουλάχιστον 90 στρεμμάτων και θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής, το οδικό δίκτυο και οι πεζόδρομοι εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς και οι χώροι υψηλού πρασίνου περιμετρικά του Επιχειρηματικού Πάρκου σε ποσοστό κατ΄ ελάχιστο 5% επί του συνόλου της έκτασης.
Χιλιάδες τετραγωνικά δομημένης επιφάνειας εκτιμάται ότι θα καλύπτουν τα ερευνητικά εργαστήρια και οι καινοτόμες επιχειρήσεις από το Ισραήλ, που θα εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει υπογραφεί συμφωνία παραχώρησης του 40% της δομήσιμης έκτασης στο ισραηλινό fund JLTV και στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και τη μεταφορά σημαντικής ισραηλινής τεχνογνωσίας στη χώρα μας.
Στο τελικό στάδιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, το ισραηλινό «πάρκο μέσα στο πάρκο» εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλύπτει έως και 50.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας από το σύνολο των 250.000 τ.μ. της χτισμένης έκτασης του Thess INTEC.
Ένα πάρκο… από το μέλλον
Το Thess INTEC θα γίνει το νέο τοπόσημο της πόλης. Το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς αναμένεται να αλλάξει άρδην την εικόνα της περιοχής καθώς θα απασχολούνται σε αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης σε δυναμικές επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και «βραχίονες» ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Το Προεδρικό Διάταγμα ουσιαστικά θα «ξεκλειδώσει» το όλο project που θα μπορεί πλέον να περάσει στη φάση υλοποίησης, με την έκδοση πολεοδομικής άδειας και την έναρξη των έργων υποδομής.
Αυτό περιμένουν και οι Ισραηλινοί επενδυτές της εταιρείας ανάπτυξης τεχνολογικών πάρκων BaseCamp και του fund JTLV. Η συμμετοχή τους είναι καταλυτική στην επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς από τη συμφωνία χρήσης μέρους του τεχνολογικού πάρκου αναμένεται να προκύψουν ιδιωτικά κεφάλαια έως και 15 εκατ. ευρώ.
Περί τις 100 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ιδρύματα έχουν ήδη συνάψει μνημόνια συνεργασίας (MoU) ξεκινώντας συγκεκριμένες ερευνητικές συνέργειες πριν την έναρξη λειτουργίας του έργου, ενώ το υποστηρίζουν κατά το στάδιο ωρίμανσής του μέσω Α.Ε. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σ.σ. μη κερδοσκοπική και κοινωφελούς χαρακτήρα Ανώνυμη Εταιρεία Thess INTEC S.A.) συνολικά 25 εμβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις/χορηγοί.
Παρότι το Thess INTEC δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από την πάροδο μιας διετίας, οι μέτοχοί του έχουν ήδη «πιάσει δουλειά», αφού τα δύο πανεπιστήμια και το ΕΚΕΤΑ έχουν τεθεί επικεφαλής έξι mega-projects, στους τομείς των υλικών, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας, των logistics και των έξυπνων πόλεων. Σε καθένα από αυτά εμπλέκονται περίπου 20 εταιρείες, οι οποίες ζητούν συγκεκριμένες λύσεις από πανεπιστήμια και ερευνητές, ώστε να τις «κατεβάσουν» στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής υλοποίηση του εχγειρήματος θα ανοίξει νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για την Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα την Βόρεια Ελλάδα σε μία περίοδο που ο κόσμος μεταβάλλεται ραγδαία και η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στην καθημερινότητά μας.
Latest News
Πυρκαγιές και δασμοί - Η διπλή απειλή για τον κλάδο κατασκευών στην Καλιφόρνια
Οι μεγάλες φωτιές που κατακαίνε την Καλιφόρνια και το Λος Αντζελες θέτουν νέα δεδομένα στον κλάδο των κατασκευών
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Το υπουργείο Υποδομών χρηματοδοτεί τις μελέτες για τον κεντρικό οδικό άξονα Βόρειας Εύβοιας,
Η χρηματοδότηση καλυπτει το σύνολο των μελετών για το τμήμα «Παράκαμψη Ψαχνών – Προκόπι (Στροφυλιά)», τις οποίες αναλαμβάνει η Περιφέρεια Στερεά Ελλάδας.
Κηφισός: Έκτακτες συσκέψεις με Περιφέρεια και ΕΥΔΑΠ
Συσκέψεις μετά το «συναγερμό» για πλημμύρες στην Αττική
Ελληνικό: Οι 10+1 πρωτιές του έργου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
Οι εργασίες στο Ελληνικό, όπως επισήμανε πρόσφατα ο CEO της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου, προχωρούν όπως είχαν προγραμματιστεί
«Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της υπερχείλισης στην Ποσειδώνος» - Τι αποκάλυψε ο Σκυλακάκης
Το πρόβλημα είναι τουλάχιστον 20ετίας, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής - Δύο έργα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας