Σε μια νέα αμφιλεγόμενη εποχή εισήλθε από χθες 1η Ιανουαρίου η παγκόσμια ναυτιλία με την ένταξη του κλάδου στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EUETS), ένα μέτρο βασισμένο στην αγορά που θέτει ανώτατο όριο στις επιτρεπόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος.

Οι διεθνείς φορείς της ναυτιλίας έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην ένταξη του κλάδου στο «περιφερειακό» αυτό μέτρο της ΕΕ, θεωρώντας ότι δεν λύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Το EU ETS θα αντιμετωπίσει μόνο το 7% των εκπομπών μιας βιομηχανίας που συμβάλλει στο 2% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα και δεν είναι παρά ένας φόρος, δήλωσε πρόσφατα ο Emanuele Grimaldi πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) και τάχθηκε υπέρ μιας παγκόσμιας προσέγγισης που μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ναυτιλίας όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και CO2.

Ναυτιλία: Τι σημαίνει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή για το θαλάσσιο εμπόριο

Μιλώντας πρόσφατα στην COP28 η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού τόνισε μεταξύ άλλων αναφορικά με την μείωση των ρύπων από τη ναυτιλία: «Έχουμε όλοι ένα κοινό όραμα. Αλλά συχνά χάνεται στη μετάφραση. Αυτό οδηγεί σε σύγχυση, αβεβαιότητα και μερικές φορές και σε περιφερειακές αποφάσεις, όπως το επικείμενο EU ETS της ΕΕ στη ναυτιλία. Δεν μπορούμε να έχουμε περιφερειακές λύσεις για μια παγκόσμια βιομηχανία και για περιουσιακά στοιχεία που μετακινούνται παγκοσμίως. Αυτό υπονομεύει τις προσπάθειες του ΙΜΟ να εισαγάγει παγκόσμιες λύσεις που εξασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τα δικαιώματα ρύπων

Από χθες, πάντως τα πλοία που επισκέπτονται λιμένες της ΕΕ θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις ισχύουσες εκπομπές CO2 κατά το ταξίδι τους μέσω της αγοράς ισοδύναμου αριθμού δικαιωμάτων ΕΕ (EUA).

Κάθε χρόνο, οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να αναφέρουν επαληθευμένες εκπομπές και συγκεντρωτικά στοιχεία εκπομπών που καλύπτουν τις εκπομπές του προηγούμενου έτους στην οικεία διοικητική αρχή έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου. Τα EUA πρέπει να υποβάλλονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους για την κάλυψη των εκπομπών.

Για παράδειγμα, οι διαχειριστές πλοίων θα πρέπει να υποβάλουν τα δεδομένα εκπομπών του 2024 έως τις 31 Μαρτίου 2025 και να παραδώσουν τα EUAs έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Green |

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Green |

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X