Μετά από ένα έτος που οι «νόμοι» της αγοράς δοκιμάστηκαν, το Barron’s συγκεντρώνει τις 12 καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να επιλέξει ένας επενδυτής που δεν θέλει να κυνηγήσει τις διακυμάνσεις των μεγάλων δεικτών, αλλά να εξασφαλίσει ένα εισόδημα που να ξεπερνά τον πληθωρισμό και να είναι και μεγαλύτερο από την απόδοση των καταθέσεων.

Άλλωστε, το 2023 έδωσε ένα μεγάλο μάθημα για τους επενδυτές των τίτλων σταθερού εισοδήματος, δηλαδή των ομολόγων, οι οποίοι μετά από ένα ασταθές ταξίδι μετ’ επιστροφής το 2023, έληξε με ένα ιστορικό ράλι. Οι ευκαιρίες εξακολουθούν να υπάρχουν για τους επενδυτές που αναζητούν εισόδημα, καθώς τα κέρδη στην αγορά ομολόγων αποτυπώθηκαν σε άλλους τομείς σταθερού εισοδήματος, όπως τα δημοτικά ομόλογα, τους στεγαστικούς τίτλους, τα μετατρέψιμα ομόλογα και τις προνομιούχες μετοχές.

Ακόμη και με το μεγάλο ράλι στο τέλος του έτους και την πτώση των αποδόσεων που συνοδεύει όλες τις αυξήσεις τιμών, οι αποδόσεις είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες που ήταν στις αρχές του 2022. Οι επενδυτές μπορούν τώρα να λάβουν αποδόσεις από 2% έως 5% στα δημοτικά ομόλογα, 7% ή περισσότερο σε junk ομόλογα, 5,5% έως 7% σε προνομιούχες μετοχές, 3% στα μετατρέψιμα ομόλογα και 4% σε όλη την καμπύλη των αμερικανικών ομολόγων.

«Μην εγκαταλείπετε ακόμη τα ομόλογα», συστήνει ο Ed Perks, επικεφαλής χαρτοφυλακίου του Franklin Income. Τα εταιρικά ομόλογα αποδίδουν κατά μέσο όρο περίπου 5%, τα οποία θεωρεί ελκυστικά. Η αγορά junk ομολόγων έχουν δεδομένη τη μέση απόδοση περίπου 7,5%, στη βάση μιας καλής πιστωτικής προοπτικής.

Τα μετρητά, επίσης, παραμένουν ελκυστικά, με τα γραμμάτια του Δημοσίου να αποδίδουν πάνω από 5%. Αυτή η απόδοση πιθανότατα θα μειωθεί – η αγορά αναμένει τώρα πτώση στο 4% μέχρι το τέλος του 2024 και στο 3,25% έως τα μέσα του 2025 – αλλά αυτές οι αποδόσεις δεν είναι αμελητέες και υπερβαίνουν το τρέχον ποσοστό πληθωρισμού 3%.

Οι μετοχές που φέρουν μερίσματα, ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη πηγή εισοδήματος και ανατίμησης κεφαλαίου το 2024. Οι περισσότεροι κλάδοι, πλούσιοι σε αποδόσεις, υστερούσαν πολύ από τη συνολική απόδοση 26% του δείκτη S&P 500 το 2023, με τα βασικά είδη καταναλωτών και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ειδικότερα, να υπολείπονται σημαντικά. Εξετάζοντας τους πλούσιους σε μερίσματα τομείς, υπάρχουν αποδόσεις από 5% έως 8% στις εταιρείες αγωγών, 7% στις τηλεπικοινωνίες, 4% στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ηλεκτρισμού, 3% στις κορυφαίες βασικές εταιρείες και 4% στα καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα.

Κάθε χρόνο, το Barron’s κατατάσσει 12 τομείς των αγορών μετοχών και ομολόγων, με βάση την ανάλυση για τη σχετική ελκυστικότητά τους. Φέτος, προτιμά τις μετοχές υψηλού μερίσματος στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, καθώς και τους αγωγούς και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Προτιμά λιγότερο τα δημοτικά ομόλογα μετά τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων τους τελευταίους δύο μήνες.

Επενδύσεις: Οι απρόσμενοι κλάδοι που πρόσφεραν ρεκόρ κερδών το 2023

Αναλυτικά οι 12 τομείς:

1. Μερίσματα ΗΠΑ

Το 2024 θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική χρονιά για μετοχές με υψηλότερα μερίσματα μετά από ένα μέτριο το 2023. Η υστέρηση σημαίνει υποτίμηση, εξηγεί.

Πολλές βιομηχανίες απλώς ξεπέρασαν το ράλι που οδήγησε ο κλάδος της τεχνολογίας το 2023 και ώθησε τον S&P 500 σε επίπεδο ρεκόρ. Η υγειονομική περίθαλψη, τα βασικά είδη καταναλωτών και η ενέργεια άλλαξαν ελάχιστα το 2023, ενώ οι εταιρείες κοινής ωφελείας και οι μετοχές τηλεπικοινωνιών ολοκλήρωσαν τη χρονιά στο κόκκινο. Ως αποτέλεσμα, το ETF υψηλής μερισματικής απόδοσης της Vanguard απέδωσε 7% το 2023.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επενδύσει κανείς σε μερίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ευρέων αμοιβαίων κεφαλαίων ή των ETF. Το Vanguard High Dividend ETF αποδίδει τώρα 3,1%, περίπου, το διπλάσιο του S&P 500 και σταθμίζεται προς τους μεγαλύτερους πληρωτές μερισμάτων όπως η JPMorgan και η Exxon Mobil.

Επίσης, το Schwab US Dividend Equity αποδίδει 3,5% και περιλαμβάνει μετοχές όπως η Broadcom και η Home Depot. Ο χαμηλότερης απόδοσης ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats κατέχει εταιρείες με 25 συναπτά έτη ετήσιων αυξήσεων μερισμάτων.

Για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση, το μικρότερο Invesco Dow Jones Industrial Average Dividend ETF προσφέρει απόδοση 3,6%. Το ETF είναι μια παραλλαγή των λεγόμενων Dow Dogs, ή των 10 μετοχών με την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των βιομηχανιών Dow, και σταθμίζεται προς τους πληρωτές με το υψηλότερο μέρισμα στο σημείο αναφοράς. Οδηγεί του είναι οι Verizon Communications και η Walgreens Boots Alliance, καθεμία από τις οποίες κάνει αυξάνει περίπου κατά 10% ένα χαρτοφυλάκιο.

2. Διεθνή Μερίσματα

Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν υψηλές μερισματικές αποδόσεις εκτός των ΗΠΑ, αν οι εταιρείες αυτές τείνουν να δίνουν έμφαση στα μερίσματα έναντι των επαναγορών μετοχών.

Οι διεθνείς μετοχές αποδίδουν περίπου 3% κατά μέσο όρο, με βάση το ETF του iShares MSCI EAFE, διπλάσιο από αυτό του S&P 500. Παρόλα αυτά, το EAFE ETF του S&P 500 τα τελευταία 10 χρόνια, κερδίζει 12,1% ετησίως έναντι 4,3% του διεθνούς ομολόγου του.

Αυτή η υποαπόδοση συνεχίστηκε το 2023, όταν οι μετοχές στο εξωτερικό υστερούσαν κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες. Θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα το 2024, λόγω χαμηλότερων αποτιμήσεων και πιθανής αποδυνάμωσης του δολαρίου, καθώς η Federal Reserve φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Οι διεθνείς μετοχές προσφέρουν επίσης πολύ περισσότερα έσοδα. Τα ETF προσανατολισμένα στα μερίσματα περιλαμβάνουν το αμοιβαίο κεφάλαιο iShares International Select Dividend, το οποίο αποδίδει 6,5%, και το αμοιβαίο κεφάλαιο Schwab International Dividend, το οποίο αποδίδει περίπου 4%. Και οι δύο συγκαταλέγουν τους μεταλλωρύχους BHP Group και Rio Tinto μεταξύ των μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεών τους.

Οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες υποχώρησαν από τον S&P 500 κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, αποτελούν επίσης καλή πηγή απόδοσης. Το ETF iShares Core MSCI Emerging Markets, το οποίο υπολογίζει την Taiwan Semiconductor Manufacturing και τη Samsung Electronics ως τις δύο μεγαλύτερες συμμετοχές του, αποδίδει περίπου 3%.

Οι υψηλές αποδόσεις είναι άφθονες στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και οι Αμερικανοί επενδυτές εκεί δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου στα μερίσματα, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης. Η Shell και η Unilever αποδίδουν περίπου 4%, ενώ η BP βρίσκεται στο 5%. Το iShares MSCI Ηνωμένου Βασιλείου ETF αποδίδει 4%.

3. Κλάδος Ενέργειας

Οι μετοχές των ενεργειακών απογειώνονται την τελευταία διετία, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης 21% στο Alerian MLP ETF το 2023. Οι καλές στιγμές θα συνεχιστούν το 2024.

Τα μαθηματικά είναι απλά: Οι επενδυτές μπορούν να λάβουν αποδόσεις 5% έως 9% συν κατά μέσο όρο περίπου 5% ετήσια αύξηση μερίσματος. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει άλλο ένα έτος διψήφιων αποδόσεων για τους μεταφορείς αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγρών φυσικού αερίου, βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων αεριωθουμένων.

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί – είναι αρκετά σαφές ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν κρίσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες – και οι κεφαλαιουχικές ανάγκες είναι μέτριες επειδή η υποδομή των ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένη και είναι δύσκολο να ληφθεί ρυθμιστική και περιβαλλοντική έγκριση για νέα κατασκευή. Αυτό είναι ευνοϊκό για τους φορείς εκμετάλλευσης αγωγών.

«Οι εταιρείες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με υψηλές αποδόσεις ελεύθερων ταμειακών ροών με αύξηση μερισμάτων 5% και οι περισσότερες επαναγοράζουν ίδιες μετοχές», εξηγεί ο Greg Reid, επικεφαλής ενεργειακών επενδύσεων στη Westwood Group Holdings, που διαχειρίζεται την Westwood Salient MLP & Energy Infrastructure Fund.

Ο κλάδος χωρίζεται σε συνεργασίες όπως οι Enterprise Products Partners και Energy Transfer και εταιρείες όπως η Kinder Morgan, η Williams Cos. και η Oneok.

Οι επενδυτές μπορούν να λάβουν αποδόσεις κοντά στο 10% σε αμοιβαία κεφάλαια κλειστού τύπου, όπως το Kayne Anderson Energy Infrastructure ή το Tortoise Energy Infrastructure, και τα δύο διαπραγματεύονται με 15% συν discount στην καθαρή αξία ενεργητικού.

4. Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

Οι μετοχές εταιρειών κοινής ωφελείας είχαν ένα απογοητευτικό 2023—το Utilities Select Sector SPDR έχασε περίπου 10%— αλλά το 2024 φαίνεται πολύ καλύτερο.

Η υπόθεση για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ξεκινά με την προοπτική κέρδους του κλάδου, η οποία είναι η πιο ευνοϊκή εδώ και δεκαετίες λόγω της συνεχιζόμενης δημιουργίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας και της αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ετήσια αύξηση των κερδών κατά μέσο όρο 6% έως 7% για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Αυτό αρκεί να συνδυαστεί με μερισματικές αποδόσεις κατά μέσο όρο σχεδόν 4% με τις ετήσιες συνολικές αποδόσεις να είναι περίπου 10% χωρίς καμία ανατίμηση των μετοχών. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διαπραγματεύονται επίσης με μέσο όρο περίπου 16 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2024 μετά την πτώση του 2023, έναντι 20 για τον S&P 500.

«Η απόδοση μερίσματος κοινής ωφελείας είναι πολύ πιο ελκυστική σε σχέση με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο και οι αναλογίες τιμής/κέρδους (P/E) σε σχέση με τον S&P 500 είναι 15% έως 20% κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους», σχολιάζει ο Jay Rhame, διευθύνων σύμβουλος της Reaves Asset Management, η οποία διαχειρίζεται το ταμείο Reaves Utility Income.

Μεταξύ των ηγετών του κλάδου, η Duke Energy και η Southern Co. αποδίδουν περίπου 4% και διαπραγματεύονται 16 έως 17 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2024. Η μετοχή της NextEra Energy, της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας σε αξία αγοράς και της ηγέτιδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποχώρησε περισσότερο από 25% το 2023 και έχασε το ασφάλιστρο αποτίμησής της. Διαπραγματεύεται περίπου 18 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2024 και αποδίδει 3%, με προβλεπόμενη αύξηση κερδών πάνω από το μέσο όρο.

5. Τηλεπικοινωνίες

Μετά τη συρρίκνωση το πρώτο εξάμηνο του 2023, η AT&T και η Verizon Communications έκαναν ράλι τους τελευταίους δύο μήνες με βάση τις ελπίδες των επενδυτών ότι οι πιέσεις τιμών μειώνονται. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή παρακαταθήκη για το 2024.

Παρά τα πρόσφατα κέρδη, η AT&T και η Verizon είναι φθηνές—διαπραγματεύονται επτά έως οκτώ φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2024—και έχουν αποδόσεις περίπου 7%, μεταξύ των υψηλότερων στον S&P 500. Ο David King, ο επικεφαλής του Columbia Flexible Capital Income, προτιμά και τα δύο. Σημειώνει ότι η Verizon δεν μείωσε ποτέ το μέρισμά της και μάλιστα το αύξησε ελαφρά τον Σεπτέμβριο. Το μέρισμα της AT&T θα πρέπει να είναι ασφαλές εν μέσω βελτίωσης των ελεύθερων ταμειακών ροών της, λέει ο King.

Επίσης υπάρχει και η T-Mobile US, η οποία εντάχθηκε στο πλήθος που πληρώνει μερίσματα όταν ξεκίνησε μια πληρωμή τον Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή αποδίδει κάτω από 2%. Η εταιρεία έχει τώρα μεγαλύτερη αγοραία αξία από την AT&T ή τη Verizon λόγω της αύξησης του μεριδίου αγοράς και των οφελών από τη συγχώνευσή της με τη Sprint το 2020. Η εταιρεία σχεδιάζει να επιστρέψει 60 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους σε μερίσματα και εξαγορές από το 2023 έως το 2025, ή σχεδόν το ένα τρίτο της τρέχουσας αγοραίας αξίας του.

6. Μετατρέψιμα Ομόλογα

Οι μετατρέψιμοι τίτλοι έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν την άνοδο των μετοχών και την προστασία των ομολόγων, ενώ το 2023 είχαν απόδοση 13%, με βάση τον δείκτη μετατρέψιμης αξίας ICE BofA των ΗΠΑ.

Αυτό ήταν περίπου το ήμισυ του κέρδους στον S&P 500, αλλά η αγορά των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει λίγους εκδότες megacap και η απόδοσή της τείνει να παρακολουθεί δείκτες μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης. Η άνοδος του 2023 ακολούθησε ένα τρομερό 2022, όταν οι μετατροπές σημείωσαν πτώση περίπου 20% εν μέσω μιας πτώσης στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ETF όπως το SPDR Bloomberg Convertible Securities, μια ομάδα ανοιχτών κεφαλαίων ή μεμονωμένες εκδόσεις που συνήθως διαπραγματεύονται όπως άλλα ομόλογα στην εξωχρηματιστηριακή αγορά. Οι νέες συμφωνίες έχουν πρόσφατα επιτόκια κυρίως στο εύρος 3% έως 4%, χαμηλότερα από αυτά που θα πλήρωνε ο εκδότης για κανονικό χρέος, σε αντάλλαγμα για μια επιλογή μετατροπής μετοχών με ασφάλιστρα στο εύρος 30%—που σημαίνει ότι η απόδοση πρέπει να αυξηθεί κατά 30% για να έχει αξία η μετατροπή μετοχικού κεφαλαίου. Το ETF SPDR Bloomberg αποδίδει περίπου 2%.

Στους εκδότες τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνονται οι Uber Technologies, Sphere Entertainment, οι βοηθητικές εφαρμογές των Evergy και Apollo Global Management. Ο Michael Youngworth, ο αναλυτής μετατρέψιμων τίτλων της BofA Securities, εκτιμά ότι οι μετατροπές φαίνονται αρκετά αποτιμημένες βάσει μαθηματικών μοντέλων και ότι είναι αισιόδοξος για το 2024 υποθέτοντας ένα θετικό υπόβαθρο μετοχών και επιτοκίων.

7. Καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα

Τα καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα έχουν αυξηθεί από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, λόγω της απότομης πτώσης των επιτοκίων, με το Vanguard Real Estate ETF να αυξάνεται σχεδόν κατά 25% τους τελευταίους δύο μήνες. Απέδωσε 13% το 2023, συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδυμένων μερισμάτων.

Τα κέρδη ενδέχεται να μετριαστούν το 2024, επειδή τα κεφάλαια από δραστηριότητες, ένα βασικό μέτρο ταμειακών ροών REIT, θα μπορούσαν να αυξηθούν σε χαμηλά έως μεσαία μονοψήφια ποσοστά, το ήμισυ της αναμενόμενης αύξησης στα κέρδη του S&P 500. Οι αποδόσεις σε μεγάλο μέρος του κλάδου παραμένουν ελκυστικές, με το Vanguard ETF να πληρώνει περίπου 4%.

Ο αναλυτής της Piper Sandler, Alexander Goldfarb εκτιμά ότι οι προοπτικές του κλάδου είναι καλές, καθώς υπάρχει μικρή νέα προσφορά πέρα από ένα τρέχον κύμα που επικεντρώνεται σε διαμερίσματα και αποθήκες. Κανείς, σημειώνει, δεν χτίζει νέα εμπορικά κέντρα.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη ισχύ των REIT, η οποία έχει συγκεντρωθεί σε τομείς που είχαν πιεστεί προηγουμένως, όπως εμπορικά κέντρα και γραφεία. Το Simon Property Group, το κορυφαίο εμπορικό κέντρο REIT, έχει αυξηθεί πάνω από 30% από το χαμηλό του Οκτωβρίου και αποδίδει 5%. Η Boston Properties, ένα κορυφαίο REIT, έχει αυξηθεί περίπου 40% και αποδίδει 5%.

Τα REIT διαμερισμάτων, για πολύ καιρό υπέρ των επενδυτών, έχουν μείνει πίσω φέτος εν μέσω της αυξανόμενης προσφοράς για πολλές οικογένειες στη Sunbelt και της επιβράδυνσης της αύξησης των κερδών.

8. Τίτλοι στεγαστικών δανείων

Οι στεγαστικοί τίτλοι δεν τραβούν την ίδια προσοχή με τα κρατικά ομόλογα και τα εταιρικά ομόλογα, αλλά το αξίζουν αφού προσφέρουν μια καλή εναλλακτική και στα δύο.

Οι τίτλοι στεγαστικών δανείων της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, κυρίως από τη Fannie Mae και τη Freddie Mac, κυριαρχούν στην αγορά των 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχουν μικρό ή καθόλου πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδουν περίπου 5%. Ενώ οι διαφορές σε εταιρικό χρέος υψηλής διαβάθμισης είναι ιστορικά περιορισμένες έναντι των ομολόγων, η διαφορά των τίτλων στεγαστικών δανείων, σε σχεδόν 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, είναι περίπου μισή μονάδα μεγαλύτερη από τον ιστορικό μέσο όρο. Η αγορά απέδωσε περίπου 5% το 2023.

Η απευθείας επένδυση σε στεγαστικούς τίτλους είναι δύσκολη λόγω των πολύπλοκων ταμειακών ροών και της περιορισμένης ρευστότητας. Αυτό καθιστά τα αμοιβαία κεφάλαια και τα ETF τον καλύτερο τρόπο επένδυσης. Τα μεγαλύτερα ETF ενυπόθηκων δανείων είναι τα iShares MBS των 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι τίτλοι Vanguard με υποστήριξη στεγαστικών δανείων 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι τρέχουσες αποδόσεις είναι περίπου 3,5%, αλλά διατηρούν τις διαπραγματεύσεις τίτλων με discount στην ονομαστική τους αξία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες αποδόσεις έως τη λήξη —περίπου 5%— και ανοδικές δυνατότητες εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να πέφτουν.

Το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο είναι το ομόλογο DoubleLine Total Return Bond, το οποίο διαχειρίζεται μια ομάδα με επικεφαλής τον Jeffrey Gundlach. Παίρνει μεγαλύτερο ρίσκο από τα ETF με έκθεση σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων και τίτλους που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με junk αξιολογήσεις, και αποδίδει περισσότερο από 5%. Ο Gundlach είπε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η αγορά ενυπόθηκων δανείων «παραμένει ελκυστική» με μεγάλα spreads στα ομόλογα και μια καλή ρύθμιση κινδύνου/απόδοσης με τους περισσότερους τίτλους σε discount στην ονομαστική τους αξία.

9. Junk Bonds

Τα junk ομόλογα έρχονται από μια ισχυρή χρονιά — αλλά οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τις προσδοκίες τους για το 2024.

Η αγορά είναι λιγότερο ελκυστική σε σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Γιατί; Αφού κέρδισε περισσότερο από 12% πέρυσι, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των «σκουπιδιών» και των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, γνωστή ως spread, μειώθηκε από σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε περίπου 3,7 μονάδες, στα χαμηλά των ιστορικών προτύπων. Η μέση απόδοση έκδοσης junk ομολόγων, γύρω στο 7,5%, είναι χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν περίπου 9%.

Ο Kevin Loome, διευθυντής του αμοιβαίου κεφαλαίου T. Rowe Price U.S. High Yield, λέει ότι «ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της ανατίμησης του κεφαλαίου έχει διαδραματιστεί» με το ράλι το 2023. Αναμένει ότι το 2024 θα είναι περισσότερο έτος «εισοδήματος», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις με δυνητικό μπόνους εάν υποχωρήσουν οι αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Ένας απλός τρόπος για να τοποθετηθεί κανείς στην αγορά junk ομολόγων μπορεί να είναι το ETF iShares iBoxx High Yield Corporate Bond, το οποίο απέδωσε 12% το 2023, αντιστρέφοντας παρόμοια απώλεια το 2022.

Οι επενδυτές με μεγαλύτερη ανοχή κινδύνου θα μπορούσαν να αγοράσουν μοχλευμένα junk funds κλειστού τύπου όπως το αμοιβαίο κεφάλαιο PGIM High Yield Bond, το οποίο τώρα διαπραγματεύεται με περίπου 10% discount από την καθαρή αξία ενεργητικού του και αποδίδει 10%.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να αποκτήσει κανείς έκθεση στην αγορά είναι μέσω δανείων με μόχλευση, τα οποία φέρουν κυμαινόμενα επιτόκια. Το κλειστό Nuveen Credit Strategies αποδίδει 12,5% και διαπραγματεύεται με discount 12% στο NAV του. Το Blackstone Strategic Credit 2027 αποδίδει 10%, διαπραγματεύεται με έκπτωση 11% σε NAV και πρόκειται να ρευστοποιηθεί το 2027, κάτι που θα επιτρέψει στους επενδυτές να επωφεληθούν από την έκπτωση.

10. Τίτλοι προνομίων

Η αγορά προνομίων επέστρεψε περίπου 10% το 2023, με βάση το ETF του iShares Preferred & Income Securities, και θα μπορούσε να δει υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις το 2024, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα επιτόκια, λέει ο αναλυτής της UBS, Frank Sileo.

Ένα θετικό είναι ότι η έκδοση ήταν μέτρια το 2023 σε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εξαγορές ξεπέρασαν αυτό το ποσό. Η τάση θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το 2024. Οι αποδόσεις είναι τώρα στο εύρος 5,5% έως 7%.

Οι προνομιούχες μετοχές προσφέρουν αποδόσεις συγκρίσιμες με εταιρικά ομόλογα και φορολογικά οφέλη, καθώς τα μερίσματα συνήθως αντιμετωπίζονται όπως αυτά των κοινών μετοχών και φορολογούνται με ανώτατο ομοσπονδιακό συντελεστή 20%.

Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι έντονα ευαίσθητο στις αλλαγές των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Όταν τα επιτόκια εκτινάχθηκαν το 2022, το ETF για Προνομιούχους & Εισοδηματικούς Τίτλους iShares μειώθηκε σχεδόν κατά 20%.

Οι τράπεζες κυριαρχούν επίσης στην αγορά των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι κίνδυνοι εκεί επισημάνθηκαν όταν οι αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της First Republic Bank οδήγησαν σε εξάλειψη της προτίμησής τους. Οι κορυφαίοι εκδότες, ωστόσο, είναι μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan, η Bank of America και η Wells Fargo. Φαίνονται πολύ ασφαλή.

11. Δημοτικά Ομόλογα

Η αγορά τίτλων των Δήμων παραμένει μια αγαπημένη επιλογή σταθερού εισοδήματος για μεμονωμένους επενδυτές λόγω φορολογικών πλεονεκτημάτων και ιστορικά ισχυρής πιστοληπτικής ικανότητας. Δυστυχώς, η αγορά έχει γίνει λιγότερο ελκυστική μετά από ένα ιστορικό ράλι τον Νοέμβριο που συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο. Οι αποδόσεις των ενδιάμεσων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων μειώνονται πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

«Η αγορά muni, όπως και άλλα μέρη των αγορών σταθερού εισοδήματος, έχει πάει αρκετά μακριά, αρκετά γρήγορα», διαπιστώνει ο Sean Carney, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος της BlackRock. Εξακολουθεί να βλέπει αξία στην αγορά και επισημαίνει μια μέση απόδοση 3,25%, ή μια ισοδύναμη φορολογική απόδοση 5% για έναν επενδυτή σε ομοσπονδιακό φορολογικό κλιμάκιο 35%.

Αλλά τα munis με 10ετή αξιολόγηση AAA αποδίδουν τώρα μόλις το 2,25%, ή το 60% του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Αυτή η αναλογία είναι κοντά σε χαμηλό 10 ετών, κάτω από τον μέσο όρο του 75%. Αυτό σημαίνει ότι τα munis κορυφαίας ποιότητας προσφέρουν ελάχιστα φορολογικά πλεονεκτήματα σε ιδιώτες σε σχέση με το φορολογητέο χρέος όπως τα κρατικά ομόλογα. Τα αμοιβαία κεφάλαια με παλαιότερο χρέος όπως το γιγάντιο Vanguard Intermediate-Term Tax Exempt αποδίδουν περισσότερο.

Η καλύτερη αξία στην αγορά muni είναι σε μακροπρόθεσμες εκδόσεις όπου οι αποδόσεις είναι πολύ πιο κοντά σε αυτές των ομολόγων. Και οι αποδόσεις είναι υψηλότερες στο χρέος με χαμηλότερες αξιολογήσεις από το ΑΑA.

12. Αμοιβαία Κεφάλαια

Μετά από ένα ασταθές έτος, τα ομόλογα επιστρέφουν ακριβώς εκεί που ξεκίνησαν το 2023, με τα 10ετή και 30ετή ομόλογα να αποδίδουν τώρα περίπου 4%. Η αγορά γνώρισε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι της τα τελευταία 20 χρόνια από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, καθώς το ETF του iShares 20+ Year Treasury Bond κέρδισε πάνω από 20%, ξεπερνώντας τον S&P 500.

Υπάρχουν ακόμα πολλά να αρέσουν σχετικά με τα Treasuries. Προσφέρουν κάποιο μαξιλάρι έναντι του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται στο 3% περίπου και μειώνεται. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντιστάθμιση έναντι της πτώσης του χρηματιστηρίου εάν η οικονομία αποδυναμωθεί το 2024. Και θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί. Τα αρνητικά περιλαμβάνουν τις τεράστιες δανειακές ανάγκες του αμερικανικού Δημοσίου για το άμεσο μέλλον, ύψους 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο ετησίως και μια πιθανή αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια είναι ένας καλός τρόπος για να επενδύσει κανείς στον κλάδο. Οι επενδυτές μπορούν να λάβουν έκθεση στους περισσότερους τομείς λήξης και μεμονωμένες ημερομηνίες λήξης. Αυτά περιλαμβάνουν το iShares 1-3 Year Treasury Bond, το iShares 20+ Year Treasury Bond και το Pimco 25+ Year Zero Coupon U.S. Treasury Index, το οποίο είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ETF του Δημοσίου για τις αλλαγές αξιολόγησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή