Στην πρώτη θέση «τερμάτισε» για το 20223, το δημόσιο ταμείο επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας καθώς ήταν το κορυφαίο μεταξύ των κρατικών επενδυτικών ταμείων σε όλο τον κόσμο.  Οι τοποθετήσεις του αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο των 124 δισ. δολαρίων που διέθεσαν οι κρατικοί επενδυτές περυσι, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της εταιρείας συμβούλων ερευνών Global SWF.

Το σαουδαραβικό ταμείο αύξησε τις δραστηριότητές του σε συμφωνίες από συνολικά 20,7 δισ. δολάρια το 2022 σε 31,6 δισ. δολάρια το 2023, σύμφωνα με την έρευνα, ακόμη και όταν άλλα επενδυτικά ταμεία μείωναν τις επενδύσεις τους.

Άμπου Ντάμπι: Εξετάζει επενδύσεις ύψους 50 δισ. δαλαρίων για την Ινδία

Συνολικά, τα παγκόσμια κρατικά επενδυτικά ταμεία διέθεσαν 20% λιγότερα κεφάλαια σε σύγκριση με το 2022, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια σημείωσαν ράλι πέρυσι.

«Ο ξεκάθαρος νικητής ήταν το PIF της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει γίνει ένα βαρύ χαρτί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», έγραψαν οι αναλυτές, σημειώνει το CNBC.

Το PIF, το οποίο ελέγχεται από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει εκτιμώμενο συνολικό ενεργητικό 776 δισ. δολάρια.

Το σαουδαραβικό ταμείο έχει επιδιώξει συχνές συμφωνίες και κοινοπραξίες στo πλαίσιο του «Vision 2030»,  ένα σχέδιο που ξεκίνησε αρχικά το 2016 και έχει ως στόχο την αύξηση της οικονομικής διαφοροποίησης μακριά από το πετρέλαιο.

Μεταξύ των σημαντικών επενδύσεων στο εξωτερικό το 2023, μαζί με το γκολφ και το ποδόσφαιρο, ήταν και αυτές για τη Nintendo στην Ιαπωνία και τη Vale Basic Materials στη Βραζιλία.

Οι οικονομίες του Περσικού κόλπου

Εκτός από το PIF, τέσσερα άλλα ταμεία από το GCC (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου) μπήκαν στην πρώτη δεκάδα – η Mubadala, η Qatar Investment Authority, η ADQ και η Abu Dhabi Investment Authority.

Το PIF ξεπέρασε ακόμη και το GIC της Σιγκαπούρης, το οποίο είχε ηγηθεί των δαπανών των ταμείων πλούτου τα τελευταία έξι χρόνια. Το ταμείο της Σιγκαπούρης μείωσε την επενδυτική του δραστηριότητα κατά 37%, σε όρους όγκου, παρά το γεγονός ότι έλαβε μία από τις μεγαλύτερες εισροές από την κεντρική τράπεζα.

Η έκθεση σημείωσε επίσης την προσοχή που δίνουν στις αναδυόμενες αγορές αρκετοί κρατικοί επενδυτές αναφέροντας πως «Το 2023 μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (με τη βοήθεια των εγχώριων κρατικών επενδυτικών ταμείων), καθώς και της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδονησίας».

Το 2024 οι παγκόσμιες οικονομίες θα δουν περισσότερα κρατικά επενδυτικά ταμεία να τίθενται σε λειτουργία, όπως το HKIC του Χονγκ Κονγκ, το Maharlika των Φιλιππίνων και το PSWF του Πακιστάν.

«Ο σχηματισμός του νέου κρατικού ταμείου του Ντουμπάι, DIF, θα προκαλέσει κύματα σοκ και σίγουρα θα προσελκύσει προσωπικό από άλλα κρατικά ταμεία», αναφέρεται στην ίδια έρευνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή