Εντός εξήντα ημερών εκδίδονται – πλέον – οι συντάξεις. Πρόκειται για το μέσο χρόνο απονομής των συντάξεων, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιοδοτικών φακέλων που είναι εξαιρετικά σύνθετοι και ως εκ τούτου χρειάζονται περισσότερο χρόνο αναμονής.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Π. Τσακλόγλου σημειώνει ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων μειώνοντας σχεδόν στους δύο μήνες την περίοδο αναμονής από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες – Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στον μισθό τους

Στο ίδιο κλίμα ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης αναφέρεται στον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων υπογραμμίζοντας ότι κυμαίνονται γύρω στις 24.000 από τις 35.000 που ήταν όταν ανέλαβε το υπουργείο. Οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι στις 30.000, ενώ με την τελευταία ρύθμιση που ψηφίσθηκε στη Βουλή, εκδόθηκαν 11.000 συντάξεις εντός μίας ημέρας.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι το 2023 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης θα ξεπεράσουν – οριακά – τις 200.000. Στο τέλος Οκτωβρίου οι αιτήσεις έφθαναν τις 159.133, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες εκτιμάται ότι υπέβαλλαν αίτηση 55.000 ακόμα ασφαλισμένοι. Μόνο από το πρώην ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ – μέχρι τον Οκτώβριο -, είχαν αποχωρήσει 100.000 ασφαλισμένοι.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο ΕΦΚΑ ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά εκείνους που πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης. Στόχος του προγράμματος είναι να υπάρξει μια προετοιμασία από μέρους τους, για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος και την ταχύτερη απονομή σύνταξης.

Όρια συνταξιοδότησης

Στο άλλο μεγάλο θέμα που αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε ότι «τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2027, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης».

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ανά τριετία θα εξετάζεται η μεταβολή στο προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 – γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το προσδόκιμο της επιβίωσης των ανθρώπων που βγαίνουν στη σύνταξη, όχι το προσδόκιμο της επιβίωσης κατά τη γέννηση.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, παρότι αυτή τη στιγμή το ασφαλιστικό μας σύστημα δημιουργεί σημαντικά ελλείμματα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναλογιστικές μελέτες, είναι βιώσιμο αν τηρήσουμε τους κανόνες που έχουμε.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια η θετική τάση της αύξησης του προσδόκιμου της επιβίωσης ανατράπηκε λόγω της πανδημίας του covid-19. Έτσι, το προσδόκιμο της επιβίωσης κατά την συνολική περίοδο αναφοράς δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς. Ως εκ τούτου μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2027, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Διεθνούς Φόρουμ Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ στην Αθήνα
Tax |

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Διεθνούς Φόρουμ Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ στην Αθήνα

Ο Πρόεδρος του FTA, Επίτροπος Bob Hamilton, αναφερόμενος στο αντικείμενο του φετινού συνεδρίου, τόνισε πώς τα νέα τεχνολογικά εργαλεία και η ψηφιοποίηση της οικονομίας προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για τη μείωση του φορολογικού κενού