Με δύο νέα ψηφιακά «εργαλεία» κάνει ποδαρικό το Ελληνικό Κτηματολόγιο για το 2024. Ειδικότερα, σήμερα ξεκινά η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων στο Κτηματολόγιο καθώς και η λειτουργία – μετ΄ εμποδίων λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων – του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.

Ακίνητα: Έγκυρες μεταβιβάσεις και με λάθος χιλιοστά

Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Στέλιου Σακαρέτσιου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (7471/29.12.2023) μπορεί στο εξής να γίνεται και ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων για διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων στο Κτηματολόγιο και η εγγραφή τους στα τηρούμενα βιβλία στα κατά τόπους αρμόδια κτηματολογικά γραφεία (και υποκαταστήματα) από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, καθώς και από κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον για τη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών.

Ειδικότερα, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής (στο ktimatologio.gov.gr) ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργεί ψηφιακό φάκελο για τη «Διόρθωση Προδήλου Σφάλματος» όπου θα επιλέγει και θα συμπληρώνει σε ηλεκτρονική φόρμα συγκεκριμένα πεδία για τα ακίνητα που αφορά η αιτούμενη διόρθωση, τα στοιχεία του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση, την υποκατηγορία του πρόδηλου σφάλματος και την περιγραφή του, την αιτούμενη διόρθωση, τα στοιχεία των δημοσίων εγγράφων από τα οποία προκύπτει το σφάλμα, τα έγγραφα και διαγράμματα που τεκμηριώνουν τη διόρθωση κλπ.

Τα στοιχεία του ψηφιακού φακέλου συμπληρώνονται αυτοματοποιημένα στην Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου σφάλματος που δημιουργείται για να υποβληθεί στο Κτηματολογικό Γραφείο καθώς και στο αίτημα διόρθωσης που θα υπογράφεται ψηφιακά.

Αφού ολοκληρωθεί η δημιουργία του ψηφιακού φακέλου και γίνει η υποβολή του, θα λαμβάνεται μήνυμα από το κτηματολογικό γραφείο για τον αριθμό και την ημερομηνία πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτηση. Μετά την παραλαβή της αίτησης, θα διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος για την αποδοχή ή την απόρριψή της και η σχετική απόφαση επί της αιτούμενης διόρθωσης θα αποστέλλεται με ηλεκτρονικό μήνυμα στον χρήστη.

Μάλιστα έως τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και «Εγχειρίδιο Λειτουργίας της Εφαρμογής για την Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος».

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων

Παράλληλα, σήμερα τίθεται σε κανονική λειτουργία ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων στο https://akinita.gov.gr/. Μάλιστα, χθες έγινε παρουσίαση του νέου εργαλείου σε εκπροσώπους του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών,

Πειραιώς και Αιγαίου (πλην της Κρήτης) από τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου ενώ αύριο ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος του Κτηματολογίου κ. Στέλιος Σακαρέτσιος, «η συνάντηση με τους συμβολαιογράφους έγινε σε πολύ καλό κλίμα». Μένει ωστόσο να φανεί εάν τελικά θα προχωρήσουν σε άρση της αποχής τους, η οποία συνεχίζεται από τις 20 Νοεμβρίου (είχε ξεκινήσει πανελλαδικά, αλλά πλέον ορισμένοι σύλλογοι έχουν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους). Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα οπότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Γενική Συνέλευση του μεγαλύτερου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου της χώρας (Αθηνών, Πειραιώς και νησιών Αιγαίου).

Δικαιολογητικά

Με τον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων, «εγγυητές της συναλλαγής, όπως έχουμε συμφωνήσει και με τους συμβολαιογράφους, θα είναι οι ίδιοι, δηλαδή την πρωτοβουλία για την έναρξη χρήσης της υπηρεσίας σε μία αγοροπωλησία την έχει ο συμβολαιογράφος». Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο κ. Σακαρέτσιος, «ο συμβολαιογράφος θα αποστέλλει πρόσκληση στους αγοραστές – πωλητές, θα λαμβάνει μέσω του gov.gr τη συναίνεση των αγοραστών – πωλητών για να υπάρξει πρόσβαση στα προσωπικά τους στοιχεία».

Σε ένα σημείο του https://akinita.gov.gr θα συγκεντρώνεται το σύνολο των δικαιολογητικών τα οποία χρειάζεται ο συμβολαιογράφος για να συντάξει ένα συμβόλαιο. «Θα γίνεται η σύνταξη, θα συμφωνούν τα δύο μέρη, θα εμφανίζονται ενώπιον του συμβολαιογράφου με φυσική παρουσία αγοραστές και πωλητές και θα υπογράφουν το συμβόλαιο όπως το έκαναν μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Κτηματολογίου.

Και προσθέτει ο κ. Σακαρέτσιος: «Έτσι, στο Κτηματολόγιο θα λαμβάνουμε ένα ανοιχτό pdf, το οποίο θα είναι αναγνώσιμο και θα συγκεντρώνουμε διαλειτουργικά από το συμβολαιογράφο όλα τα δικαιολογητικά.

Επίσης, έχουμε κάνει μια βελτιωμένη διαχείριση εσωτερική, έχουμε δημιουργήσει μια τεχνική ομάδα νομικού ελέγχου εγγραπτέων πράξεων που στεγάζεται στο νέο κτίριο του Κτηματολογίου στην οδό Ηπείρου όπου εκεί με σύγχρονα εργαλεία κάνουμε αυτόματα διασταυρώσεις και βοηθάμε τους νομικούς ελεγκτές, προϊστάμενους του Κτηματολογίου, να κάνουν πολύ πιο γρήγορα τη δουλειά τους και με μεγαλύτερη ασφάλεια και για τους συμβολαιογράφους και για τους συμβαλλόμενους».

Ήδη από την Τρίτη, οπότε ξεκίνησε η άτυπη λειτουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων, δεκάδες συμβολαιογράφοι μπήκαν στο https://akinita.gov.gr/ για να δοκιμάσουν το νέο «εργαλείο». Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή θα εκκινήσει από συμβολαιογράφους που δεν απεργούν (Θεσσαλονίκη, Λάρισα κλπ).

Οι διεκδικήσεις των συμβολαιογράφων

Βασικό αίτημα των συμβολαιογράφων που συνεχίζουν την αποχή είναι η ανάκληση της δημοσιευθείσας στις αρχές Νοεμβρίου διακήρυξης ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού

διαγωνισμού του Κτηματολογίου για το έργο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων» ή η απαλοιφή από αυτήν του τμήματος εκείνου, το οποίο αναφέρεται στο ψηφιακό συμβόλαιο. Όπως αναφέρουν, αν και αναγνωρίστηκε από την πολιτεία το έγχαρτο πρωτότυπο συμβόλαιο ως μοναδικός τρόπος που εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών, ωστόσο στον διαγωνισμό γίνεται αναφορά σε ψηφιακό πρωτότυπο. Γι΄ αυτό ζητούν γραπτή δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι αυτό το υποέργο του ψηφιακού φακέλου δεν θα ενταχθεί στο συνολικό έργο.

Πάντως, οι πιέσεις πολιτών που θέλουν να διεκπεραιώσουν συμβόλαια είναι τεράστιες προκειμένου να διακοπεί η αποχή των συμβολαιογράφων. Αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι, μόνο το τελευταίο διάστημα, έχουν ήδη ξεπεράσει συνολικά τις 800 με 1.000 οι αιτήσεις συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς και Αιγαίου οι οποίοι ζητούν άδεια από τον σύλλογο τους για τη σύνταξη συμβολαίων κατά την διάρκεια της αποχής.

Μεταβιβάσεις σε μια ημέρα

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Φακέλου είναι οι μεταβιβάσεις, εφόσον τα ακίνητα είναι κτηματογραφημένα και δεν υπάρχουν κάποιες πράξεις σε εκκρεμότητα, να γίνονται σε μία εργάσιμη μέρα. Σήμερα υπάρχουν σε εκκρεμότητα 150.000 μετεγγραφές και αναμένεται να διπλασιαστούν όταν ολοκληρωθεί η μετάπτωση των υποθηκοφυλακείων στο κτηματολόγιο.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή συμβολαίων είχε δημιουργηθεί και παλαιότερα από το Κτηματολόγιο, η οποία μάλιστα είχε αναβαθμιστεί επί των ημερών του Κυριάκου Πιερρακάκη στο “τιμόνι” του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου