
Τα υψηλά επιτόκια, τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού και τα απόνερα των backstops της εποχής της πανδημίας, προκάλεσαν νέο κύμα λουκέτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, οι αιτήσεις πτώχευσης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 18% το 2023, παρά το γεγονός ότι ο όγκος των υποθέσεων αφερεγγυότητας παραμένει πολύ κάτω από το επίπεδο που παρατηρήθηκε πριν από το ξέσπασμα της COVID-19.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο πτωχευτικών δεδομένων Epiq AACER, οι συνολικές αιτήσεις πτώχευσης – που περιλαμβάνουν εμπορικές και προσωπικές πτωχεύσεις – αυξήθηκαν σε 445.186 πέρυσι από 378.390 το 2022.
Τσουνάμι λουκέτων – Οι εταιρείες ζόμπι και οι κλάδοι που πλήττονται περισσότεροι
Οι αιτήσεις αναδιοργάνωσης του εμπορικού κεφαλαίου 11 αυξήθηκαν κατά 72% σε 6.569 από 3.819 το προηγούμενο έτος. Οι δηλώσεις καταναλωτών αυξήθηκαν 18% σε 419,55 από 356.911 το 2022.
Για τον τελευταίο μήνα του έτους, οι συνολικές καταθέσεις μειώθηκαν σε 34.447 από 37.860 τον Νοέμβριο, αν και αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Νέες αυξήσεις
Ο αριθμός των υποθέσεων πτώχευσης αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται το 2024, αν και υπάρχει ακόμη απόσταση για να ξεπεράσουμε τις 757.816 πτωχεύσεις που κατατέθηκαν το 2019, το έτος πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.
«Αναμένουμε ότι η αύξηση του αριθμού των καταναλωτών και εμπορικών αρχών που αναζητούν προστασία από την πτώχευση θα συνεχιστεί το 2024, δεδομένης της απορροής των κινήτρων της πανδημίας, του αυξημένου κόστους κεφαλαίων, των υψηλότερων επιτοκίων, της αύξησης των ποσοστών παραβατικότητας και των σχεδόν ιστορικών επιπέδων χρέους των νοικοκυριών», σχολίασε ο δήλωσε ο Michael Hunter, αντιπρόεδρος της Epiq AACER.
Το χρέος των νοικοκυριών, στην πραγματικότητα, ανήλθε στο υψηλό ρεκόρ των 17,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Τα ποσοστά παραβατικότητας είναι επίσης υψηλότερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία, αλλά παραμένουν κάτω από τα ποσοστά λίγο πριν την πανδημία.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν σφίξει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια της Fed για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, για παράδειγμα, το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα από τις αρχές του αιώνα.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%