
Η στήριξη της ανάπτυξης στην Αφρική και η αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα αποτελέσουν δύο βασικούς άξονες δράσης για την Ιταλία κατά τη διάρκειας ενός έτους προεδρία της στην G7, όπως δήλωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Τζόρτζια Μελόνι.
Από αναβολή σε αναβολή ο απολογισμός Μελόνι
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Μελόνι σημείωσε ακόμα ότι η Ρώμη θα διατηρήσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει «αφάνταστες συνέπειες».
Η ιταλική προεδρία
Η Ιταλία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της G7, στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, στις αρχές Ιανουαρίου.
Θα φιλοξενήσει πολυάριθμες υπουργικές συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας συνόδου κορυφής των ηγετών τον Ιούνιο. Ωστόσο, η Μελόνι δήλωσε ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια ειδική σύνοδος πριν από τον Ιούνιο με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη.
«Ανησυχώ πάρα πολύ για τον αντίκτυπο (της Τεχνητής Νοημοσύνης) στην αγορά εργασίας» ανέφερε η ιταλίδα πρωθυπουργός. «Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επανάσταση όπου η (ανθρώπινη) διάνοια κινδυνεύει να αντικατασταθεί».
Η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η στήριξη της ανάπτυξης στην Αφρική θα αποτελέσει επίσης κεντρικό θέμα της G7, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και το βιοτικό επίπεδο για να ανασχεθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.
«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει στην Αφρική δεν είναι φιλανθρωπία. Αυτό που πρέπει να γίνει στην Αφρική είναι να οικοδομήσουμε συνεργασία και σοβαρές στρατηγικές σχέσεις ως ίσοι και όχι ως αρπακτικά. Αυτό που πρέπει να γίνει στην Αφρική είναι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα να μην χρειάζεται να μεταναστεύσουν [οι κάτοικοι της ηπείρου], και αυτό γίνεται με επενδύσεις και στρατηγική.»

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Μεταξύ άλλων θεμάτων, κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα των πολεμικών συγκρούσεων σε Ουκρανία και Γάζα.
Η Μελόνι κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα.
«Πιστεύω… ότι είναι λάθος να λέμε “πρώτα ας καταστρέψουμε τη Χαμάς και μετά θα μιλήσουμε γι’ αυτό”», είπε.
«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αμφισβητήσουμε [την εξουσία της] Χαμάς, η οποία δεν ενδιαφέρεται για την παλαιστινιακή υπόθεση, είναι να εργαστούμε για μια διαρθρωτική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στις διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Η ίδια σημείωσε ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει να παρέχει όπλα και υλική υποστήριξη στο Κίεβο.
«Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί οποιοδήποτε είδος διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, οποιοδήποτε είδος διαπραγμάτευσης, είναι να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων στο έδαφος», είπε.


Latest News

Νέα κρτική Βανς στην ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες - Τι είπε για τη Γροιλανδία
«Απόλυτη αναγκαιότητα» για την ασφάλεια της Γροιλανδίας χαρακτήρισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς την απόκτηση του ελέγχου της από τις ΗΠΑ

Πράσινο φως από την ΕΚΤ για την εξαγορά της Banco BPM από τη UniCredit
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ιταλίας ενέκριναν την πρόταση για τον άμεσο έλεγχο της Banco BPM και τον έμμεσο έλεγχο των μονάδων της και της Anima Holding

Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο στη Βενεζουέλα ο Τραμπ - Η νέα εντολή που δόθηκε
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε την εταιρεία εμπορίας πετρελαίου του μεγιστάνα Harry Sargeant III να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα

Ο Πούτιν δοκιμάζει πόσο μακριά θα πάει ο Τραμπ κατά της ΕΕ για τις κυρώσεις
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ελέγχει τι είναι δυνατόν να πετύχει με τον Τραμπ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg

Ο Μάσκ αγόρασε... Μασκ - Η xAI αγόρασε το Χ έναντι 45 δισ. δολ.
«Το μέλλον του xAI και του X είναι αλληλένδετα», ανέφερε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X

Πώς η δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της Walmart έγινε talk of the town
Η κληρονόμος της Walmart δημοσίευσε στους New York Times μια «μη πολιτική διαφήμιση» αλλά πολλοί λένε ότι το μήνυμά της ήταν πολιτικό

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale

Ποιος επιχειρηματίας εγκαταλείπει κι αυτός την Βρετανία λόγω αλλαγής της φορολογίας;
Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ φαίνεται ότι θα προστεθεί και αυτός στη λίστα των επιχειρηματιών που σκέφτονται σοβαρά να εγκατελείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την φορολογική μεταρρύθμιση των εργατικών

ΗΠΑ: Αύξηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών
Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Ο Μασκ τα γυρίζει τώρα για το DOGE - «Σχεδόν κανένας δεν έχει απολυθεί»
Ο Μασκ και η ομάδα του αναφέρθηκαν στο όραμα του DOGE για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι «σαν την Apple Store»