Περισσότερα από δέκα χρόνια θα χρειαστούν προκειμένου η Κίνα να «καθαρίσει» με το πλεόνασμα αποθέματος σε κατοικίες, με φόντο την γενικότερη κρίση στην αγορά ακινήτων και την αύξηση του χρέους.

Αυτό είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος και συνεργάτης της GROW Investment Group, Hao Hong, μιλώντας στο CNBC, υπολογίζοντας, όπως εξήγησε, ότι με βάση τον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να εκκαθαριστεί όλο το απόθεμα που είναι σε εκκρεμότητα στην αγορά. Εάν σε αυτό προστεθούν τα υπό κατασκευή ακίνητα που ανέρχονται σε 6 εκατ. τ.μ., με αυτόν τον ρυθμό θα χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια για να πουληθούν όλες αυτές οι κατοικίες, «άρα συνολικά, μιλάμε για πολλά χρόνια από πλευράς διόρθωσης», κατέληξε.

Επικίνδυνη κρίση ακινήτων από την Κίνα

Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων κατοικιών και των τιμών παρέμεινε υποτονικός στην Κίνα, καθώς οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, ο οποίος αντιστοιχεί άμεσα και έμμεσα περίπου στο ένα τρίτο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, έχει βυθιστεί σε μια αλληλουχία κρίσεων χρέους από το 2020.

Το πρόβλημα συνδέεται με την πολιτική των «τριών κόκκινων γραμμών» που εφάρμοσε το Πεκίνο, η οποία απαιτούσε από τους κατασκευαστές να περιορίσουν το χρέος τους σε σχέση με τις ταμειακές ροές, τα περιουσιακά στοιχεία και τα επίπεδα κεφαλαίου των εταιρειών.

Οι κολοσσοί ακινήτων Evergrande και Country Garden έχουν αναδειχθεί ως δύο από τα πιο υψηλού προφίλ θύματα μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων στην ηπειρωτική χώρα.

«Σε αυτήν τη συγκυρία, ο κλάδος θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι πιθανότατα θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για την εκκαθάριση όλων των αποθεμάτων. Ταυτόχρονα, πρέπει να βρεθούν νέα σημεία ανάπτυξης για να προχωρήσει η οικονομία, αντί να βασίζεται απλώς στον τομέα των ακινήτων και στις επενδύσεις σε ακίνητα για την οικονομική ανάπτυξη», είπε ο οικονομολόγος.

Σε προηγούμενες αντίστοιχες οικονομικές συγκυρίες, ο τομέας των ακινήτων θα ανταποκρινόταν γρήγορα στα κίνητρα και θα ανέκαμπτε ταχύτερα.

Αυτήν τη φορά, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύκλος είναι μεγαλύτερος, γιατί το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, συνεπώς και η αγορά είναι απρόβλεπτη, εξήγησε  ο ίδιος.

Κρίση χρέους

Παρά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Πεκίνο, η παρατεινόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων επηρέασε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και επιβάρυνε την ευρύτερη οικονομία.

Αυτό οδήγησε σε εκκλήσεις για πιο επιθετικά κίνητρα εν μέσω φόβων για βαθύτερη επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της Κίνας δεσμεύτηκαν στο Central Economic Work Conference να διαχέουν τους κινδύνους που συνδέονται με τον τομέα των ακινήτων, το τοπικό χρέος και τα μικρομεσαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ σηματοδοτούν μια στρατηγική για την κατασκευή προσιτών κατοικιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου