Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχτηκε ότι το πετρέλαιο από το αμφιλεγόμενο κοίτασμα Rosebank θα πωλείται στη διεθνή αγορά και όχι στους βρετανούς καταναλωτές.
Οι υπουργοί έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου στα ανοικτά του Shetland θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και θα βοηθήσει τους βρετανούς καταναλωτές, σε μια προσπάθεια να υπερκεράσουν τις ανησυχίες των ειδικών για το κλίμα και των δικών τους συμβούλων.
Σε γραπτή απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται ότι οι ιδιωτικές εταιρείες που εξορύσσουν το πετρέλαιο θα πουλήσουν τη συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής στις διεθνείς αγορές, σημειώνοντας: «Δεν είναι επιθυμητό να αναγκάζονται οι ιδιωτικές εταιρείες να «διαθέτουν» πετρέλαιο και φυσικό αέριο που παράγεται στη Βόρεια Θάλασσα για εγχώρια χρήση».
Πετρέλαιο: Ανοδος τιμών κατά 2,6%, με τα πλοία να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα
Το πράσινο φως για το κοίτασμα Rosebank δόθηκε τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχει τη δυνατότητα να παράγει 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη διάρκεια ζωής του, το οποίο, όταν καταναλωθεί, θα έχει εκπέμψει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο όταν λειτουργούν 56 σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα για ένα χρόνο.
Το έργο αντιμετώπισε σκληρή αντίσταση, με εκατοντάδες κλιματικούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς και περισσότερες από 200 οργανώσεις, από το Γυναικείο Ινστιτούτο μέχρι την Oxfam, να ενώνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να εναντιωθούν στην πράξη και με κάθε λογής κινητοποιήσεις ενάντια στο project.
Τον περασμένο μήνα δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις η Greenpeace και η Uplift, ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε δικαστικό αγώνα ενάντια στο έργο, κάτι που αναμένεται να «τρέξει» από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Ο βουλευτής των Εργατικών Lloyd Russell-Moyle, ο οποίος υπέβαλε την κοινοβουλευτική ερώτηση, είπε: «Η απάντηση αυτής της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι το Rosebank δεν είναι για να προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι καθαρά άλλο ένα τέχνασμα που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που δεν ανησυχεί είτε για το μέλλον του πλανήτη είτε για τα δικά τους παιδιά. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να σχεδιάσουμε τη μετάβαση προσεκτικά και δίκαια, να μην την εγκαταλείψουμε και να προσθέσουμε ακόμη περισσότερη ρύπανση από άνθρακα στην ατμόσφαιρα».
Tα επιχειρήματα της κυβέρνησης
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει με το πεδίο Rosebank γίνεται κόντρα στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα υπερασπιστεί το σχέδιο, λέγοντας ότι «θα μας βοηθήσει να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, ενώ θα στηρίξουμε επίσης θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας φορολογικά έσοδα και προσελκύοντας επενδύσεις».
Στην ομιλία του βασιλιά, η κυβέρνηση τόνισε τη δεσπόζουσα σημασία της νέας εξόρυξης ορυκτών καυσίμων για την ενεργειακή ασφάλεια: «Θα εισαχθεί νομοθεσία για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και τη μείωση της εξάρτησης από ασταθείς διεθνείς αγορές ενέργειας και εχθρικά ξένα καθεστώτα. Αυτό το νομοσχέδιο θα υποστηρίξει τη μελλοντική αδειοδότηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, βοηθώντας τη χώρα να μεταβεί στο καθαρό μηδέν έως το 2050 χωρίς να επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα νοικοκυριά».
Τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι το κοίτασμα Rosebank θα βοηθήσει ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη νέων «εξαρτήσεων από ξένους δικτάτορες» όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια.
Αλλά στην απάντησή της στην ερώτηση του Russell-Moyle, η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι το εν λόγω κοίτασμα δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου ή στους ραγδαίους λογαριασμούς των νοικοκυριών. «Λόγω των προδιαγραφών διύλισης του Ηνωμένου Βασιλείου και των συνθηκών της παγκόσμιας αγοράς, περίπου το 80% του πετρελαίου που παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο διυλίζεται στο εξωτερικό στα προϊόντα που ζητά η βρετανική αγορά. Δεν είναι επιθυμητό να αναγκαστούν οι ιδιωτικές εταιρείες να «διαθέσουν» το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγεται στη Βόρεια Θάλασσα στην εγχώρια χρήση».
Latest News
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium
Η αυστριακή OMV θα προμηθεύσει με ρουμανικό αέριο τη Γερμανία
Η συμφωνία της OMV με τη γερμανική Uniper είναι πενταετής για 15 τεραβατώρες φυσικού αερίου από το έργο Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα
Οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος Ιανουαρίου - Η μεσοσταθμική τιμή για τα πράσινα τιμολόγια
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 20,9 εκατ. ευρώ - Ποια νοικοκυριά ωφελούνται
Το καλώδιο Ελλάδας- Αιγύπτου στην ατζέντα Μητσοτάκη - Αλ Σίσι - Χριστοδουλίδη
Ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων η ενέργεια και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Αιγύπτου