Ήταν σαν σήμερα το 2021, στις 4 Ιανουαρίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τον μοναδικό μέχρι σήμερα – ευρύ – ανασχηματισμό της κυβέρνησης με οκτώ «εξόδους» στελεχών τότε και με έξι αναβαθμίσεις, ενώ άνοιγε για πρώτη φορά την κυβερνητική πόρτα σε 11 βουλευτές του και σε δυο εξωκοινοβουλευτικούς. Επρόκειτο για την εξαίρεση στον κανόνα του Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είναι οπαδός των σαρωτικών ανασχηματισμών αλλά υπέρμαχος των «διορθωτικών κινήσεων». Αυτό επέλεξε χθες: στοχευμένες «διορθώσεις» στην κυβερνητική μηχανή με επίκεντρο ή καλύτερα με αφετηρία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το ξήλωμα της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργού Γιάννη Οικονόμου και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου, υπό το βάρος διαδοχικών γεγονότων από τον περασμένο Αύγουστο, ήταν η πιο δραστική απόφαση.
Ανασχηματισμός: Επιστροφή Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη – Γεωργιάδης στο Υγείας
Εκείνη που προκάλεσε τελικά το υπόλοιπο rotation: τις επιστροφές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, της Δόμνας Μιχαηλίδου αναβαθμισμένης στο Εργασίας, ενώ αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μπαίνουν για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη) και η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη (υφυπουργός Παιδείας).
Έξι ορκωμοσίες
Η ομάδα των «6» ορκίζεται σήμερα στις 18:00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει ξανά παρένθεση σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δρομολογείται στο διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές. Κι όμως, τους τελευταίους μήνες και έπειτα από ένα… κακό ξεκίνημα της κυβέρνησης στη νέα θητεία της εντείνονταν οι γαλάζιοι ψίθυροι για διευρυμένες παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα εντός της Άνοιξης.
Αυτές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι, καθώς κύριο ζητούμενο του Μαξίμου στην παρούσα φάση είναι να δοθεί ένα σήμα «ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου» στην αρχή του νέου έτους και καθ’ οδόν προς την ευρωκάλπη. Εξού και στο προσκήνιο βρίσκονται δύο κρίσιμα χαρτοφυλάκια, στα οποία το πρωθυπουργικό γραφείο ξορκίζει τις… σκιές: εκείνο της ασφάλειας και εκείνο της υγείας ως δύο πεδία που έτσι κι αλλιώς τους τελευταίους μήνες τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση.
Μεγάλη δυσαρέσκεια
Ειδικά η ατζέντα «νόμος και τάξη» είναι στην αιχμή της ΝΔ από την προεκλογική περίοδο του 2019. Εκεί ωστόσο, σε ένα από τα υποτιθέμενα ισχυρά γαλάζια «χαρτιά» και ειδικότερα στην αποτελεσματικότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταγραφόταν τους τελευταίους μήνες μεγάλη δυσαρέσκεια από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Διαδοχικά γεγονότα οπαδικής βίας αλλά και συνολικά μια έξαρση της εγκληματικότητας έφερε μάλιστα το ζήτημα της ασφάλειας στις πρώτες θέσεις των ανησυχιών της κοινωνίας, όπως έδειξαν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα «καμπανάκια» χτυπούσαν δυνατά στην Ηρώδου Αττικού, όσο κι αν οι κυβερνητικές αδυναμίες δεν μεταφράζονται προσώρας σε αυτόματα κέρδη για την αντιπολίτευση.
«Ειδικές αποστολές»
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση έξοδος Οικονόμου – Κατσαφάδου και η επιστροφή του Χρυσοχοΐδη με… ειδική αποστολή: δομικές αλλαγές (και σε επιχειρησιακό επίπεδο) που θα ακολουθήσουν σύντομα μέσα και από τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς και άμεσο αποτέλεσμα στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Αντίστοιχα, όπως λένε πρόσωπα κοντά στον Μητσοτάκη, η αποτελεσματικότητα στα μεταρρυθμιστικά ορόσημα είναι ο βασικός στόχος της μετακίνησης του Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θέλησε να παρέμβει σε έναν ουδέτερο πολιτικά χρόνο. Είχε ολοκληρώσει τον εξαμηνιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί με αέρα πολιτικής κυριαρχίας και επεδίωξε να σηματοδοτήσει μια πιο αποφασιστική τροχιά στο ξεκίνημα του 2024 αλλά σε απόσταση από την επόμενη κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση.
Αυτός ο αιφνιδιασμός του Μητσοτάκη μετά τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης εκπέμπει συγκεκριμένα μηνύματα προς τους πολίτες αλλά και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Τα 3 +1 μηνύματα
Το πρώτο μήνυμα που λαμβάνουν οι γαλάζιοι είναι ότι η αξιολόγηση έργου» και «συμπεριφοράς» των στελεχών είναι διαρκής. «Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν» έχει πει ο ίδιος.
Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι οι πρωθυπουργικές «διορθώσεις» θα είναι πιο δραστικές και πιο… αιφνιδιαστικές σε σχέση με το παρελθόν απέναντι σε όσα θολώνουν το κυβερνητικό αφήγημα ή σε ό,τι ενοχλεί και προβληματίζει τους πολίτες. Σημειώνεται εξάλλου ότι μετά τις διπλές εθνικές εκλογές του 2023, ο Χρυσοχοΐδης είναι ο τρίτος που αναλαμβάνει στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από τον Νότη Μηταράκη που εξωθήθηκε σε παραίτηση και βρέθηκε εκτός σχήματος προτού καλά – καλά μάθει το χαρτοφυλάκιο και τον Γιάννη Οικονόμου που ανέλαβε εκτάκτως μετακινούμενος από το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού.
Το τρίτο μήνυμα έχει να κάνει με τις… εντολές του Μαξίμου και συγκεκριμένα με το μεταρρυθμιστικό στίγμα που θέλει να δώσει από την αρχή του νέου κύκλου διακυβέρνησης. Είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξαν οι «επιστροφές» στελεχών σε χαρτοφυλάκια στα οποία έχουν ξαναβρεθεί, αποκτώντας εμπειρία. Με λίγα λόγια, οι αποφάσεις του Μητσοτάκη λαμβάνονται με κριτήριο το «ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά».
Το τέταρτο μήνυμα αφορά τα «ανοίγματα» του Μητσοτάκη. Ο ίδιος στράφηκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του αλλά ταυτόχρονα με παράλληλες κινήσεις δείχνει ότι στο rotation χωρούν ευκαιρίες σε στελέχη της νεότερης γενιάς αλλά και πρόσωπα με περισσότερο τεχνοκρατικό, μετριοπαθές προφίλ, έστω κι αν δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της ΝΔ.
Πηγή: In.gr
Latest News
Πέρασε από την επιτροπή της Ευρωβουλής η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την Κομισιόν
Η εκλογή από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται επί του παρόντος να πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 25ης - 28ης Νοεμβρίου
Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…
Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.
Οι 11+1 φοροελαφρύνσεις του 2025 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Το μήνυμα Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται σε διαβούλευση
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική
Έγινε επισκόπηση των μέτρων στην Αττική, με βάση τον σχεδιασμό και τις κρίσεις επικινδυνότητας που εκπόνησε η περιφέρεια τους προηγούμενους μήνες
Μητσοτάκης: Πολλές από τις πολιτικές μας αφορούν τη νέα γενιά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρευρέθηκε στα 50ά γενέθλια της ΟΝΝΕΔ
Σήμερα και αύριο οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ
Οι εκλογές συνέδρων ολοκληρώνεται αυθημερόν και διαρκούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα
Μητσοτάκης: Πάνω από 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός το 2027 - Προανήγγειλε έκτακτο επίδομα
Σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έκτακτο επίδομα και στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Τα θέματα που θα συζητηθούν
Πλούσια ατζέντα στο υπουργικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθούν επτά νομοσχέδια της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη με κυρίαρχο αυτό που αφορά στον κατώτατο μισθό.
Δημοσκόπηση: Οι διαρροές των κομμάτων που αλλάζουν τα ποσοστά
Δημοσκόπηση καταγράφει τις αλλαγές στον πολιτικό χάρτη αλλα και τη στάση των πολιτών σε σημαντικά κοινωνικά θέματα
Βράβευση Φαραντούρη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Βράβευσε το αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ενέργεια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών