
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών έχουν πέσει οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας λόγω κυρίως των περικοπών στη βιομηχανική παραγωγή και τη μείωση της παραγωγής άνθρακα. Ωστόσο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος ρυπαντής πανευρωπαϊκά εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.
Οι επιβλαβείς για το κλίμα εκπομπές της χώρας μειώθηκαν στα 673 εκατομμύρια τόνους CO2, δηλαδή 73 εκατομμύρια κάτω από τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης που ήταν τα 722 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Ωστόσο, μόνο το 15% της συνολικής εξοικονόμησης εκπομπών οφείλεται σε υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης ή σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα.
Με… ξένες πλάτες το ρεκόρ
Περίπου το ήμισυ της μείωσης οφείλεται στη μείωση της ζήτησης και στις περικοπές παραγωγής από βιομηχανίες έντασης ενέργειας, που συνδέονται με την κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Γι’ αυτό η Γερμανία δεν βρίσκεται ακόμα σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της για το 2030», δήλωσε ο διευθυντής της ερευνητικής ομάδας για τη χώρα, Simon Müller, σε συνέντευξη Τύπου.
Το υπουργείο Οικονομίας χαρακτήρισε την πρόβλεψη «πολύ απαισιόδοξη», λέγοντας ότι τα πλήρη αποτελέσματα των προσπαθειών του να επιταχύνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι ορατά από φέτος.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο το 2023, είναι η μόνη χώρα της G7 που προβλέπεται να σημειώσει ύφεση 0,3% καθώς δίνει μάχη με τον υψηλό πληθωρισμό και τις υψηλότερες τιμές ενέργειας καθώς έσπευσε να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Περίπου 44 εκατομμύρια τόνοι – το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών – εξοικονομήθηκαν καθώς εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έκαιγαν λιγότερο άνθρακα και λιγνίτη εν μέσω υψηλότερων τιμών άνθρακα. Τα έσοδα από τα συστήματα εμπορίας εκπομπών έχουν σημειώσει ρεκόρ 18 δισεκατομμυρίων ευρώ —αύξηση 40% σε σύγκριση με το 2022— σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία περιβάλλοντος της Γερμανίας και θα εισρεύσουν εξ ολοκλήρου στο ταμείο για το κλίμα και τη ενεργειακή μετάβαση της χώρας.
Η Γερμανία – η οποία απενεργοποίησε τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της πέρυσι – έχει επίσης βασιστεί περισσότερο στην ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από τους γείτονές της, έχοντας έτσι μετατραπεί για πρώτη φορά σε καθαρό εισαγωγέα ενέργειας.
Οι εκπομπές θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά εάν η οικονομία επιταχύνει το ρυθμό, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης, προσθέτοντας ότι οι τομείς της στέγασης και των μεταφορών έχουν ήδη χάσει διαδοχικούς στόχους για το κλίμα από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
Σε καλό δρόμο οι ΑΠΕ
Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής ενέργειας της Γερμανίας για πρώτη φορά το 2023, η παραγωγή αιολικής ενέργειας θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί για να ευθυγραμμιστεί με τους κλιματικούς στόχους.
Η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τα δικά της στοιχεία εκπομπών για το 2023 στα μέσα Μαρτίου.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X