Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι παγκόσμιες τράπεζες έβγαλαν περισσότερα χρήματα από ομόλογα και δάνεια για «πράσινα» έργα από όσα κέρδισαν από τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι μεγαλύτεροι δανειστές του κόσμου δημιούργησαν περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες πέρυσι από τη συσσώρευση χρέους για συμφωνίες που διατίθενται στην αγορά ως φιλικές προς το περιβάλλον. Συγκριτικά, ο κλάδος απέφερε συνολικά κέρδη λιγότερο από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια από συναλλαγές ορυκτών καυσίμων.
Της μετάβασης αυτής ηγήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με την BNP Paribas SA να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα πράσινων χρεών του Bloomberg. Εν τω μεταξύ, η Wall Street κυριάρχησε στη χρηματοδότηση ορυκτών, με τις Wells Fargo & Co. και JPMorgan Chase & Co. να παράγουν τα μεγαλύτερα κέρδη από συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πώς επενδυτές ESG πηγαίνουν σε υδρογονάνθρακες
Η BNP, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήρε κοντά στα 130 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι από την πράσινη χρηματοοικονομική της δραστηριότητα. Η Credit Agricole AG ήταν η επόμενη με 96 εκατομμύρια δολάρια και μετά η HSBC Holdings Plc με 94 εκατομμύρια δολάρια.
Από την άλλη πλευρά του ενεργειακού χάσματος, η Wells Fargo κέρδισε αμοιβές 107 εκατομμυρίων δολαρίων από τη διευθέτηση ομολόγων και δανείων για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, ακολουθούμενη από την JPMorgan και τη Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., αμφότερες με 106 εκατομμύρια δολάρια. Η MUFG ήταν επίσης ο κορυφαίος διοργανωτής παγκόσμιων πράσινων δανείων πέρυσι.
Οι αυστηρότεροι κανόνες
Η εξέλιξη συμπίπτει με αυστηρότερους κανονισμούς στην Ευρώπη, όπου τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η κορυφαία τραπεζική αρχή της περιοχής έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν ο χρηματοοικονομικός κλάδος να επιταχύνει την πράσινη μετάβασή του. Οι δανειστές στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν τώρα την απειλή των προστίμων και των υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων εάν διαχειρίζονται κακώς τις κλιματικές εκθέσεις. Σε απάντηση, πολλές τράπεζες επιβάλλουν ρητούς περιορισμούς στη χρηματοδότηση των ορυκτών.
Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και κατακερματισμένες καθώς πολλές Ρεπουμπλικανικές πολιτείες θέτουν εμπόδια στον δρόμο της πράσινης μετάβασης. Οι τράπεζες που είναι ύποπτες για παρακράτηση χρηματοδότησης από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο αντίποινα, με το Τέξας μεταξύ των πολιτειών να απειλεί να αποκόψει τις εταιρείες της Wall Street που υιοθετούν στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός κλάδος υπολείπεται σημαντικά από το σημείο που πρέπει να είναι για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Σύμφωνα με ανάλυση του BloombergNEF, πρέπει να διατεθούν τετραπλάσια κεφάλαια σε πράσινα έργα από ό,τι στα ορυκτά καύσιμα έως το 2030 για να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών. Ωστόσο, στο τέλος του 2022, αυτή η αναλογία ήταν μόλις 0,7 προς 1, σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από το προηγούμενο έτος, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της BNEF.
Καθυστερήσεις
Η τραπεζική χρηματοδότηση δεν είναι «πουθενά κοντά» στα απαιτούμενα επίπεδα μετάβασης, δήλωσε η Trina White, αναλύτρια βιώσιμων οικονομικών στην BNEF, όταν δημοσιεύτηκε η έκθεση του Δεκεμβρίου.
«Οι τράπεζες εξακολουθούν να μην συμβαδίζουν με το ρυθμό μετάβασης που απαιτείται για να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή», δήλωσε από την πλευρά του ο Jason Schwartz, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας στο Sunrise Project, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρώνεται στη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η περσινή χρονιά ήταν η πιο καυτή που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το Global Carbon Project. Η ομάδα, η οποία αντιπροσωπεύει μια διεθνή συνεργασία επιστημόνων, εκτιμά ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,1% σε νέο υψηλό το 2023.
Συνολικά, οι τράπεζες παρέτειναν 583 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινα ομόλογα και δάνεια πέρυσι, σε σύγκριση με 527 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους ορυκτών καυσίμων. Το 2022, οι τράπεζες διοχέτευσαν 594 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιβαλλοντικά έργα και 558 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.
Εδώ και αρκετά χρόνια, οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν δημοσιεύσει εκθέσεις που δείχνουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που λένε ότι διαθέτουν για έναν πιο πράσινο, δικαιότερο πλανήτη. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς αμφισβητούνται τώρα, εν μέσω απουσίας ρυθμιστικών οδηγών για να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν τέτοιους ισχυρισμούς.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων