Μπορεί να πιέστηκε σημαντικά σήμερα, αλλά τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε στο τέλος να γυρίσει σε θετικά εδάφη και να υπερασπιστεί θετικό πρόσημο της πρώτης εβδομάδας του έτους, με τη βοήθεια για ακόμη μία φορά της ΔΕΗ.

Wall Street: Νευρικότητα και πάνω από το 4% το ομόλογο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 1.311,67 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.302,66 μονάδων (-0,63%) και 1.312,32 μονάδων (+0,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,9 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 205 χιλ. τεμάχια αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με σταθεροποιητικά στις 3.167,34 μονάδες, ενώ σταθεροποιητικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.264,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 1.077 μονάδες.

Το ΧΑ κράτησε τα κέρδη της πρώτης εβδομάδας του έτους, με τον γενικό δείκτη να κλείνει θετικά κατά 1,43%. Ο FTSE 25 είχε άνοδο 1,42%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +1,44%.

Παιχνίδι αντοχών

Αν και βρέθηκε ακόμη και στις 1.302 μονάδες, το ΧΑ κατάφερε να ελέγξει τις διορθωτικές κινήσεις στους περισσότερους τίτλους της υψηλής, κυρίως, κεφαλαιοποιήσης και να αντέξει εν μέσω έντονα αρνητικού διεθνούς κλίματος. Τελικά η πρώτη εβδομάδα του έτους έκλεισε θετικά, σε αντίθεση με την γενική σχεδόν εικόνα των ξένων, οι οποίες προσπαθούν να αναπροσαρμοστούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες εκτιμήσεις για τις επόμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Χωρίς να αγνοεί τελείως το διεθνές κλίμα, το ΧΑ δείχνει να βρίσκεται σε μία αυτόνομη πορεία, κατά την οποία επιδίδεται σε trading τίτλων που ανοίγουν νέα κεφάλαια προοπτικών τη νέα χρονιά. Σαφώς και οι αποφάσεις περί επιτοκίων θα επηρεάσουν τις κινήσεις το επόμενο διάστημα, με το κλίμα όμως να παραμένει υπέρ των long, καθώς αναμένονται ισχυροί καταλύτες τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, τεχνικά, η ανοδική αντίδραση από τη ζώνη των 1300 μονάδων του Γενικού Δείκτη έχει επιβεβαιώσει, άλλωστε, το θετικό momentum, ενώ στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις που πιέστηκε η αγορά επέδειξε αντοχή. Η εικόνα αυτή έχει ευνοήσει κινήσεις που προς ώρας συγκρατούν το ρίσκο σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε όσους θέλουν να διαθέσουν μέρος της ρευστότητας τους με μεγαλύτερο ορίζοντα.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η εικόνα σήμερα ήταν αρνητική, η ανθεκτικότητα του ΧΑ έναντι των διεθνών πιέσεων είναι ένα θετικό μήνυμα για τη συνέχεια. Άλλωστε, η συνέχεια αυτή διαθέτει τους καταλύτες που θα κρατήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον ψηλά, δηλαδή τους εσωτερικούς καταλύτες που χρειάζεται η Λ. Αθηνών προκειμένου να περιηγηθεί στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ ξεχώρισε με το +3,12% που κατέγραψε, με τη Βιοχάλκο να συνεχίζει τη δυναμική της πορεία με το σημερινό +2,65%. Κέρδη 1,08% και για την Autohellas, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ διόρθωσε κατά 2,21%, με τις ΕΛΧΑ, Quest και Jumbo να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Alpha Bank και Cenergy. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece