Κλιμακώνοντας την εμπορική διαμάχης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέα έρευνα για τις εισαγωγές γαλλικού μπράντι.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου η έρευνα αντιντάμπινγκ σε μπράντι που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε καταγγελίες από την εγχώρια βιομηχανία μπράντι.
Η κίνηση αυτή έρχεται τέσσερις μήνες αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραπονέθηκε για πλημμύρα κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων χαμηλού κόστους που έπληξαν την Ευρώπη και ξεκίνησε έρευνα για την υποστήριξη του Πεκίνου στον κλάδο, έχοντας στο πλευρό της στελέχη και αξιωματούχους της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η αυτοκινητοβιομηχανία και η ηλεκτροκίνηση το νέο μέτωπο μεταξύ ΕΕ – Κίνας
Εκείνη την εποχή, οι Βρυξέλλες είχε εκφράσει ανησυχίες για πιθανά κινεζικά αντίποινα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Daxue Consulting, μιας ομάδα έρευνας αγοράς με έδρα την Κίνα, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, η Κίνα εισήγαγε αλκοολούχα ποτά αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Το κονιάκ ήταν το μεγαλύτερο εισαγόμενο απόσταγμα, αποτελούμενο σχεδόν εξ ολοκλήρου από γαλλικά προϊόντα.
Οι έρευνες
Όπως διευκρινίζει το κινεζικό υπουργείο, η έρευνα θα επικεντρωθεί σε προϊόντα μπράντι που έρχονται σε δοχεία μικρότερα των 200 λίτρων από την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια εταιρεία ειδικά .
«Η Κίνα δείχνει στην Ευρώπη πώς θα μπορούσαν να είναι τα αντίποινα εάν επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα», σχολιάζει στο Bloomberg, ο Noah Barkin, ανώτερος σύμβουλος του Rhodium Group. «Αυτή η κίνηση θα πλήξει τις οινοπαραγωγικές χώρες όπως η Γαλλία – και αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση του Μακρόν ήταν ο ισχυρότερος υποστηρικτής της έρευνας της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές EV από την Κίνα».
Οι γαλλικές εταιρείες Remy Cointreau, Pernod Ricard και ο πολυτελής όμιλος LVMH πωλούν στην Κίνα το περίφημο γαλλικό κονιάκ, με επωνυμίες όπως οι Remy Martin, Martell και Hennessy.
Οι μετοχές της Remy Cointreau υποχώρησαν έως και 9,2% στο Παρίσι ενώ η Pernod Ricard υποχώρησε κατά 5,8%.
Latest News
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων
Στην ΕΕ εργάζονται 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί, σύμφωνα με τη eurostat
Το 2023 υπήρχαν 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 381.200 περισσότερες από ό,τι το 2022
Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης - Τι δείχνει νέα έρευνα
Φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν τα 15,6 τρισ. ρούβλια, που ισοδυναμούν με το 7,5% του ΑΕΠ
Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές
Η Fed αντιδρά υπερβολικά στα οικονομικά δεδομένα εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν
Ο Καναδάς απέκτησε... τσάρο - Το στοίχημα της φαιντανύλης και η αντίστροφη μέτρηση με τους δασμούς
Ο νέος τσάρος αποτελεί την απάντηση που δίνει ο Καναδάς για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων με τις ΗΠΑ