
Με τον… αραμπά εξακολουθούν να μοιράζονται από την κυβέρνηση τα ποσά που δικαιούνται να εισπράξουν πολίτες και δήμοι στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Enel: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 50% στην Ελλάδα – Η Macquarie συνιδιοκτήτης
Σε κάθε περίπτωση, χθες, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του ΥΠΕΝ κ. Δήμητρη Τσαλέμη δόθηκε το «πράσινο φως» για την απόδοση 23,1 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές τα οποία αφορούν τα έτη 2021 και 2022, ενώ τον περασμένο Μάρτιο είχαν αποδοθεί άλλα 10,7 εκατ. ευρώ για το… μακρινό 2020.
Τα συγκεκριμένα κονδύλια προέρχονται από τα τέλη τα οποία παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας και ελαφρύνουν, ή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να μηδενίζουν, τα τιμολόγια ρεύματος.
Επιπλέον, κονδύλια δικαιούνται και οι δήμοι για τους οποίους επιμερίστηκαν 18,1 εκατ. ευρώ για το έτος 2020, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει από τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) ο τελικός… λογαριασμός για τα έτη 2021 και 2022.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) _ εξαιρούνται οι παραγωγοί ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά σε κτίρια και οι αυτοπαραγωγοί ενέργειας _ παρακρατείται το 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ποσό που συγκεντρώνεται πρέπει να αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές της περιοχής μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το υπόλοιπο στους ΟΤΑ αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.
Όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στελέχη της αγοράς ΑΠΕ, εάν τα ανταποδοτικά οφέλη αποδίδονταν στην ώρα τους στους καταναλωτές και στους δήμους, θα περνούσε ευκολότερο το μήνυμα ότι κερδίζουν οι περιοχές όπου αναπτύσσονται αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και ενδεχομένως θα «λείαινε» τις αντιδράσεις στην εγκατάσταση των έργων.
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, ήδη προωθείται ενιαία μεθοδολογία η οποία θα απλοποιήσει τη διαδικασία και εκτιμάται ότι πριν το Πάσχα θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος για να γίνει η διανομή και για τα ανταποδοτικά οφέλη του 2023.
Στις πιο ευνοημένες περιοχές, καθώς καταγράφεται σημαντική αιολική ανάπτυξη (το 82% των ποσών προέρχεται από τα αιολικά πάρκα), περιλαμβάνονται η Θράκη, η Νότια Εύβοια, η Βοιωτία και η Κρήτη. Από τους ΟΤΑ της χώρας, τα μεγαλύτερα ποσά αφορούν τους καταναλωτές στους δήμους Καρύστου Ευβοίας (1,4 εκατ. ευρώ το 2020 και 3,2 εκατ. ευρώ τη διετία 2021-2022), Θηβαίων Βοιωτίας (774.000 ευρώ το 2020 και 1,9 εκατ. ευρώ τα έτη 2021-2022), Αρριανών Ροδόπης (496.000. ευρώ το 2020 και 1 εκατ. ευρώ για 2021-2022 ), Τανάγρας Βοιωτίας (410.000 ευρώ το 2020 και 900.000 τα έτη 2021-2022), Αλεξανδρούπολης Έβρου (333.000 ευρώ το 2020 και 684.000 τη διετία 2021-2022), Σητείας Κρήτης (92.000 το 2020 και 668.000 τα έτη 2021-2022), Τρίπολης Αρκαδίας (301.000 ευρώ και 629.000 τα έτη 2021-2022) κλπ.
Αντισταθμιστικά και από τα Υπεράκτια αιολικά πάρκα
Την ίδια ώρα, το υπουργείο εξετάζει την προοπτική να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη σε οικιακούς καταναλωτές που ζουν κοντά στις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν θαλάσσια αιολικά πάρκα παρέχοντας δωρεάν ρεύμα σε μικρά νησιά και «γενναίες» εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στις υπόλοιπες περιοχές.
Μάλιστα, το ΥΠΕΝ αναμένεται να αναθέσει ειδική μελέτη η οποία θα προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος των ποσών που θα δικαιούνται οι κάτοικοι σε περιοχές της Ανατολικής Κρήτης, της Ρόδου, της Εύβοια και του Πατραϊκού Κόλπου, στα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου και στα Διαπόντια νησιά που αποτελούν, σε πρώτη φάση, τις επιλέξιμες ζώνες ανάπτυξης των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών και για τις περιοχές όπου θα χωροθετηθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας από το βήμα του FORUM του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», στις 13 Δεκεμβρίου.
Όπως είχε αναφέρει, η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει «τρομακτική αξία που θα επιτρέψει πάρα πολύ μεγάλα τοπικά ανταποδοτικά οφέλη». Σύμφωνα με τα όσα είχε επισημάνει ο υπουργός, «θα προέτρεπα να μην σπεύδουν να προκαλέσουν φόβο στην τοπική κοινωνία (σ.σ. ήδη έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις στην Κρήτη), διότι θα το μετανιώσουν όταν θα δουν το ύψος των ανταποδοτικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες».


Latest News

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς

Ερχεται το τέλος του ESG; - Οι μεγάλες εταιρείες, οι στόχοι βιωσιμότητας και τα μπόνους στελεχών
Η υποχώρηση από τους κλιματικούς στόχους του ESG στις αμοιβές στελεχών αντανακλά και κάποιες ανησυχίες των επενδυτών

Πιο κοντά στην κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς η BYD - Ή μήπως όχι;
Η πεντάλεπτη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από την εταιρεία του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γουάνγκ Τσουανφού και οι κρίσεις σε τρεις ηπείρους

Nέο ρεκόρ θερμότητας στο κλίμα το 2024 - Γιατί κορυφαίοι επιστήμονες βρίσκονται σε απόγνωση
Απελπισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το κλίμα

Πώς η προεδρία Τραμπ.... αποφόρτισε τις εταιρείες φόρτισης EV - Εφιαλτική βουτιά των μετοχών
Βουτιά 70% έχουν κάνει οι μετοχές εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά με φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, λόγω της πολιτικής Τραμπ

Τιμήθηκαν 27 εταιρείες για αποκατάσταση και αναδάσωση - Το μήνυμα Παπασταύρου
Ειδική εκδήλωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης