Στα 2 δισ. ευρώ ανέρχεται περίπου το κόστος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για φάρμακα κατά της πανδημίας Covid-19 που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με έρευνα των «Financial Times». Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 4 δισ. ευρώ που είναι το κόστος 215 εκατ. εμβολίων κατά του Covid-19, τα οποία έχουν ήδη πεταχτεί επειδή δεν χρησιμοποιήθηκαν, όπως είχε αναφέρει χωριστή έρευνα του «Politico».
Τα νέα στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας δείχνουν ότι ήδη έχει χαθεί περίπου 1 δισ. ευρώ σε αντιιικά φάρμακα της Pfizer που είχε προμηθευτεί η Ευρώπη. Τα φάρμακα αυτά φέρονται να έληξαν επειδή δεν χορηγήθηκαν σε ασθενείς λόγω αυστηρών ελέγχων για το ποιος μπορεί να τα λάβει.
Οι «Financial Times» κατονόμασαν το Paxlovid, το οποίο, όπως αναφέρεται, ήταν πολύ πιο εύκολο να χορηγηθεί στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, όπου η πρόσβαση συχνά περιοριζόταν σε ηλικιωμένους ή άτομα υψηλού κινδύνου που κινδύνευαν με πιο σοβαρής μορφής Covid.
Προμήθειες
Στοιχεία από την εταιρεία αναλύσεων Airfinity που είδαν οι «FT» δείχνουν ότι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα μπορούσαν να έχουν κάνει το φάρμακο πιο προσιτό χωρίς να εξαντλούν τις προμήθειές τους (σε αυτό), καθώς περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο πενθήμερες δόσεις του χαπιού αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1 δισ. ευρώ) έχουν λήξει παρά το ότι οι ημερομηνίες χρήσης τους είχαν παραταθεί κατά έξι έως δώδεκα μήνες.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2024 αναμένεται να λήξουν ακόμη 3,1 εκατ. τέτοιες δόσεις, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (2 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την Airfinity. Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν συμβάσεις προμήθειας τέτοιων φαρμάκων που ήταν πανευρωπαϊκές, αναφέρεται, υπονοώντας ουσιαστικά ότι το κόστος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Οι χώρες της ΕΕ είχαν προχωρήσει σε μαζικές προμήθειες τέτοιων φαρμάκων ειδικά προς τα τέλη του 2021, όταν αυτά είχαν γίνει ευρύτερα διαθέσιμα, με στόχο να έχουν αυξημένα αποθέματα.
Η μείωση των κρουσμάτων ωστόσο και η απότομη μείωση των δοκιμών τέτοιων φαρμάκων μείωσαν τελικά σημαντικά τη χρήση τους, ειδικά αφού αυτά έπρεπε να ληφθούν αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Φέρεται επίσης να υπήρξαν ανησυχίες για το πώς το Paxlovid μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα κοινά φάρμακα, γεγονός που περιόρισε τη συχνότητα με την οποία τα πρώτα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς.
Η Pfizer από την πλευρά της ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα πως «η λήξη και η καταστροφή των δόσεων μπορεί να είναι αναπόφευκτη συνέπεια μιας πανδημίας, ένα φυσικό αποτέλεσμα των (προσπαθειών) κατασκευαστών (φαρμάκων) και των κυβερνήσεων που στοχεύουν συλλογικά να αντιμετωπίσουν την κρίση της δημόσιας υγείας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πρωταρχικό στόχο την προστασία των πληθυσμών τους».
Τα εμβόλια
Για τα εμβόλια κατά του Covid το «Politico» είχε αναφέρει στο δικό του δημοσίευμα ότι από το 2020 που εγκρίθηκε η κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της πανδημίας, οι χώρες της ΕΕ είχαν παραλάβει 1,5 δισ. τέτοιες δόσεις «που αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από τρεις για κάθε έναν Ευρωπαίο». Πολλές από αυτές έχουν καταλήξει πλέον σε χωματερές, αναφέρεται. Ο εκδοτικός οργανισμός επικαλείται υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους χώρες της ΕΕ έχουν πετάξει κατά μέσο όρο 0,7 εμβόλια για κάθε έναν Ευρωπαίο. Τα περισσότερα εμβόλια αναλογικά με τον πληθυσμό τους φέρονται να τα έχουν πετάξει Εσθονία, Γερμανία, Σλοβενία και Ολλανδία. Τα περισσότερα σε απόλυτους αριθμούς φέρονται να τα έχουν πετάξει Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία δεν είχαν παράσχει στοιχεία, σημειώνεται.
Latest News
Τέσσερα νέα ντοκυμαντέρ διηγούνται την ιστορία των θρυλικών Beatles
Ο Σαμ Μέντες ετοιμάζεται να μας βάλει στον κόσμο των Beatles, με τέσσερα ντοκιμαντέρ – το καθένα από την οπτική γωνία κάθε «Σκαθαριού».
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Ο crypto επενδυτής που πλήρωσε 6 εκατ. για μία μπανάνα σχεδιάζει να την... φάει
Τι σχέση μπορεί να έχει μία μπανάνα με τα κρυπτονομίσματα αλλά και διάσημα έργα τέχνης που βγαίνουν στο σφυρί
Στο γυναικείο μπάσκετ η νέα μεγάλη επένδυση του Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «money never sleeps» ενώ παράλληλα έχει έντονη φιλανθρωπική δράση
Οταν η μπανάνα είναι... έργο τέχνης πωλείται 6,2 εκατ. ευρώ
Στη δημοπρασία... κονταροχτυπήθηκαν επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Η «χρυσή» αποχώρηση του Ναδάλ - Πόσα κέρδισε από το τένις
Από το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως 14χρονος το 2001, ο Ναδάλ έχει συγκεντρώσει νίκες και τεράστια ποσά
Σπάει ρεκόρ η αξία της μουσικής βιομηχανίας της Βρετανίας
Οι περιοδείες των σούπερ σταρ βοήθησαν την βρετανική μουσική βιομηχανία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ
Η πώληση του έργου του Κλοντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's
Με... ρυθμούς Snoop Dogg οι επιχειρηματικές συμβουλές στη Μάρθα Στιούαρτ
Ο διάσημος ράπερ έγινε επιχειρηματικός σύμβουλος της Μάρθα Στιούαρτ και της άλλαξε τη ζωή