
Κόντρα στο ρεύμα προσπάθησε να κινηθεί την πρώτη εβδομάδα του έτους το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας έστω και με μικρά κέρδη εν μέσω μιας αναπάντεχης αναταραχής που πυροδότησε ο τεχνολογικός κλάδος των ΗΠΑ, με πρωταγωνίστρια την Apple.
Τα μικρά έστω κέρδη της ελληνικής αγοράς όμως τις πρώτες ημέρες του έτους, συντήρησαν τις προσδοκίες ότι ο Ιανουάριος θα είναι ένας καλός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, δεδομένου και του πλήθους των εξελίξεων που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Δοκιμάζει τις δυνάμεις για υψηλότερα
Οι «Ιανουάριοι» της τελευταίας διετίας ήταν κάτι παραπάνω από θετικοί για την ελληνική αγορά, καθώς το 2022 είχε καταγράψει κέρδη 4,8% και 10% αντίστοιχα, αλλάζοντας τη ρότα μετά από το αρνητικό πρόσημο κατά τον Ιανουάριο του 2021 και του 2020. Ανοδική ήταν άλλωστε και η μέση συναλλακτική δραστηριότητα, από τα περίπου 80 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 στα 95 εκατ. ευρώ τον περσινό πρώτο μήνα του έτους.
Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν όμως τις επόμενες και αυτό η αγορά το γνωρίζει πολύ καλά, ιδιαίτερα μετά τη δοκιμασία της κρίσης. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι αναλυτές που μίλησαν στον ot.gr σχετικά με το αν αναμένουν ένα τρίτο στη σειρά January Effect, τονίζοντας ότι οι επιλογές τίτλων τον πρώτο μήνα του έτους έχουν πιο περίπλοκα κριτήρια από το μια απλή προσδοκία για τη δυναμική των μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων.
Τοποθετήσεις με ορίζοντα
Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει τη σημασία της «έξυπνης» διαχείρισης, καθώς εκτιμά ότι καθόλη τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων θα υπάρχουν δυνάμεις που θα στηρίξουν την αγορά. Άλλωστε, υπενθυμίζει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουμε σημαντικούς καταλύτες, όπως η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο και το placement για το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς που κρατήσουν το ενδιαφέρον υψηλό, όπως και τις προσδοκίες.
Πέραν όμως των άμεσων καταλυτών, η ελληνική αγορά αποτυπώνει και τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, τη μεγάλη εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την προοπτική της αναβάθμισης της στις ώριμες αγορές, τα οποία και έχουν διαμορφώσει ένα ισχυρό περιβάλλον για τα κεφάλαια που επιλέγουν τις θέσεις τους τον πρώτο μήνα του έτους.
Υψηλές θεωρεί τις πιθανότητες ανοδικής συνέχισης στο ελληνικό χρηματιστήριο για τον πρώτο μήνα του 2024 και ο Σίμος Μαυρουδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance, ο οποίος αποδίδει όμως αυτήν την εκτίμηση επί των -πλειόνων- παραγόντων, οι οποίοι αναγνωρίζονται ως βαρύνουσας σημασίας και έχουν αποτυπωθεί γλαφυρά στις δικαιολογητικές εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που μας έδωσαν πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα. Σε αυτό βέβαια, συμβάλει και η συμπεριφορά των επενδυτών στο ελληνικό ταμπλό, η οποία παραμένει αξιοπρεπέστατη παρά τα κέρδη του 2023.
Κατά τον ίδιο, βραχυπρόθεσμα η πρόκληση είναι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη συν αυτώ απευκταία κλιμάκωση που θα επέφερε αποσταθεροποίηση της εκείθεν κατάστασης. Κάτι που εμποδίζει τις διεθνείς αγορές να προσπελάσουν τα -ούτως ή άλλως πρόσφατα επιτευχθέντα- ιστορικά υψηλά (S&P 500, Nasdaq Comp., Dow Jones 30, Eurostoxx 50, Nikkei 225 κ.α.).
Παρόλα αυτά, στο ελληνικό ταμπλό, από τις πρώτες κιόλας ημέρες έχει διαφανεί μια κρίσιμη ανθεκτικότητα, που ενδυναμώνει το θετικό σενάριο. Προφανώς, μια εκτεταμένη αυτονόμηση δεν είναι δυνατή, επιβεβαιώνει ο κ. Μαυρουδής, καθώς αν η επενδυτική ανησυχία συνεχιστεί σε βαθμό που να μετατρέψει την τάση σε πτωτική διεθνώς, ίσως εμφανιστούν κλυδωνισμοί και στην εγχώρια αγορά.
Δεν υπάρχουν «εγγυήσεις»
Μπορεί οι προσδοκίες να είναι μεγάλες, αλλά ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, υπενθυμίζει έναν βασικό κανόνα, που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά: οι τιμές των περιουσιακών στοιχειών δεν είναι προβλέψιμες. Παρ’όλα αυτά, έχουν παρατηρηθεί διάφορα εποχικά χρηματοοικονομικά φαινόμενα- «ανωμαλίες», όπως το Φαινόμενο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο οι αποδόσεις των μετοχών -ιδιαίτερα της μικρής κεφαλαιοποίησης- τον Ιανουάριο υπερβαίνουν τις αποδόσεις των υπόλοιπων μηνών του χρόνου.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, το φαινόμενο του Ιανουαρίου ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι τότε αρχίζει το νέο φορολογικό έτος σε πολλές χώρες. Τον Δεκέμβριο οι επενδυτές πωλούν τις μετοχές στις οποίες έχουν σημειώσει λογιστικές απώλειες μέσα στο έτος, ώστε να εμφανίσουν κεφαλαιακές ζημίες και να μειώσουν το φορολογητέο ποσό τους. Στις αρχές Ιανουαρίου επαναγοράζουν αυτές τις μετοχές για να διατηρήσουν τη θέση τους σε αυτές. Λόγω του γεγονότος αυτού, οι τιμές των μετοχών αυτών μειώνονται κατά τον Δεκέμβριο και αυξάνονται πάλι τον Ιανουάριο.
Επίσης, η σημαντική αύξηση των επιχειρηματικών κερδών την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου ενισχύει την αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρηματιών-επενδυτών. Στις επενδυτικές εταιρίες τα στελέχη εισπράττουν τα ετήσια bonus τους. Μέρος αυτής της αυξημένης ρευστότητας διοχετεύεται στις κεφαλαιαγορές τον Ιανουάριο πιέζοντας τις τιμές των μετοχών προς τα πάνω.
Βέβαια, όπως εξηγεί ο κ. Στεριώτης, το Φαινόμενο του Ιανουαρίου, όπως και κάθε άλλη ανωμαλία των αγορών η οποία γίνεται ευρέως γνωστή στο επενδυτικό κοινό, έχει αρχίσει και εξασθενεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Στις αγορές δεν υπάρχουν «εγγυήσεις» και ειδικά σε ένα χρηματιστήριο υψηλής διακυμανσιμότητας/χαμηλού βάθους, όπως το ελληνικό, που υπάρχει μεν πληθώρα τίτλων οι οποίοι θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σε ένα γενικότερο εποχιακό ή κυκλικό ανοδικό «κύμα». Οι επενδυτές όμως θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους μεγαλύτερο αριθμό παραγόντων, με σημαντικότερους το sentiment, τα θεμελιώδη και την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και μεταρρυθμίσεων, καταλήγει.


Latest News

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Μίνι ράλι και στη Λ. Αθηνών, μετά το κατενάτσιο από τον Λευκό Οίκο
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 1.609,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια

OT Delphi Economic Forum X - Λαζαράκου: «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα crypto - Το mystery shopping»
Η Βασιλική Λαζαράκου Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X τόνισε την ανάγκη της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών στην Ε.Ε.

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος