«Καλώς ήρθατε στο 2024, σε έναν κόσμο γεμάτο από τρελές εκλογές», έγραφε πριν από μερικές μέρες το «Politico» και εξηγούσε: «Ποτέ άλλοτε, από την εποχή που οι αρχαίοι Ελληνες καθιέρωσαν τη δημοκρατία τον 6ο αιώνα π.Χ., δεν έχουν ψηφίσει τόσοι άνθρωποι στον κόσμο όσοι πρόκειται να ψηφίσουν το 2024».
Πράγματι, τη νέα χρονιά θα στηθούν κάλπες σε πάνω από 70 χώρες (εκ των οποίων οι 8 από τις 10 πολυπληθέστερες), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 3,1 δισ. πολίτες να καλούνται, με τις επιλογές που θα κάνουν, να βάλουν το δικό τους – μικρό ή μεγαλύτερο – «πετραδάκι» στην πορεία προς το μέλλον, μετέχοντας στις προεδρικές, τις βουλευτικές ή τις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί.
Ιδού πώς περιέγραφε το εκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται ο Χοακίν Εστεφανία στην «Εl Pais» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, επικαλούμενος ένα χρονικό του δημοσιογράφου Αντρέα Ρίτσι:
«Φέτος θα ψηφίσουν η πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη (ΗΠΑ), η πολυπληθέστερη (Ινδία), εκείνη με τη μεγαλύτερη έκταση (Ρωσία), η μεγαλύτερη εμπορική – οικονομική ένωση (ΕΕ), η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα (Ινδονησία) και εκείνη με τον περισσότερο ισπανόφωνο πληθυσμό (Μεξικό), καθώς και η περιοχή (Ταϊβάν) η οποία αντιπροσωπεύει τον πιο σοβαρό κίνδυνο σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις του αιώνα, ΗΠΑ και Κίνα».
Ωστόσο, σύμφωνα πάλι με το «Economist», «πολλές από τις εκλογές αυτές δεν θα είναι ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες», φέροντας ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Ρωσία, όπου η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν τον ερχόμενο Μάρτιο θεωρείται από τώρα δεδομένη, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και η αντιπολίτευση στη φυλακή.
Ετσι, όπως τονίζει το βρετανικό περιοδικό, «αυτή η μεγάλη πορεία προς τις κάλπες δεν συνεπάγεται αναγκαστικά ότι θα υπάρξει μια έκρηξη δημοκρατίας».
Με την παραπάνω εκτίμηση συμφωνεί και ο Αλεκ Ράσελ, στη δική του ανάλυση που δημοσιεύθηκε στους «Financial Times».
«Θα ήταν ενθαρρυντικό να φανταστούμε τους ιστορικούς να βλέπουν το 2024 ως ορόσημο στη μακρά πορεία της δημοκρατίας, από τις θορυβώδεις συζητήσεις στις πλατείες της πόλης την κλασική περίοδο της Αθήνας, μέσω της σκέψης των φιλοσόφων του 18ου αιώνα και έπειτα από αυτούς, προς ένα ακόμα πιο δίκαιο και ισότιμο μέλλον.
Ωστόσο αυτό μοιάζει απίθανο, καθώς αυτές οι εκλογές λαμβάνουν χώρα στο φόντο της επεκτεινόμενης σε όλον τον κόσμο ανελευθερίας, της αποδυνάμωσης των ανεξάρτητων θεσμών σε αρκετές μεγάλες δημοκρατίες και μιας υφέρπουσας απογοήτευσης στις τάξεις των νεότερων ανθρώπων για την ίδια την ουσία των εκλογών».
Ο Ράσελ επικαλείται, μάλιστα, τον Λάρι Ντάιαμοντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος πριν από περίπου μία δεκαετία χρησιμοποίησε τον όρο «δημοκρατική ύφεση» και εκτιμά ότι «το πνεύμα των καιρών δεν είναι δημοκρατικό».
«Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η δημοκρατία εισέρχεται σε μια ζώνη κινδύνου», σημειώνει και το «Politico», παραθέτοντας με τη σειρά του την εκτίμηση του Ντάνιελ Κέλεμεν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν:
«Νομιμοποιούνται απολύτως όσοι ανησυχούν έντονα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημοκρατία στον κόσμο (…) Είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις παντού – όχι μόνο σε σημεία και χώρες που έχουν κακή κατάταξη όσον αφορά τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες, αλλά και σε παραδοσιακές δημοκρατίες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση».
Δεν χωράει αμφιβολία, άλλωστε, ότι στην Ευρώπη και την Αμερική κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Δύσης και του μοντέλου της δυτικής δημοκρατίας.
Τούτου δεδομένου, τα (πολύ πιθανά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) σενάρια της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και της ανάδειξης της Ακροδεξιάς σε δεύτερη δύναμη στην Ευρωβουλή προκαλούν έντονο προβληματισμό – αν δεν σημαίνουν συναγερμό.
Ακόμα και σε αυτούς που τους άνοιξαν τον δρόμο με τις πολιτικές τους…
Latest News
Πετρελαιοκηλίδα: Νεκρά βρέθηκαν 30 θαλάσσια κήτη στη Μαύρη Θάλασσα
Από τη ρύπανση που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα εκτιμάται πως περίπου 200.000 τόνοι εδάφους θα μπορούσαν να έχουν πληγεί
Σε σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση οι Βαυαροί συντηρητικοί
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) οξύνει τη ρητορική της απέναντι στους μετανάστες για να «κλέψει» ψήφους από την AfD
Το κλίμα απαισιοδοξίας φρενάρει τη γερμανική οικονομία
Ο Μ. Φράτσερ, πρόεδρος του DIW, εκτιμά ότι η Γερμανία θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές. Ζητά από την επόμενη κυβέρνηση καλύτερο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις
Ο Μασκ... άδειασε τον Φάρατζ - Ζητά νέο ηγέτη στη βρετανική ακροδεξιά
Το κόμμα Reform έχει ανάγκη από νέο ηγέτη, ο Φάρατζ δεν έχει αυτό που χρειάζεται, υποστήριξε ο Ιλον Μασκ μέσω του Χ
Ο Τραμπ υποδέχεται την Μελόνι στη Φλόριντα
Η ιταλίδα πρωθυπουργός και ο εκλεγείς πρόεδρος συναντήθηκαν αιφνιδιαστικά στο Μαρ-α-Λάγκο παρουσία του Ίλον Μασκ και του επόμενου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο
Τσίπρας: Ο Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο Κώστας Σημίτης «δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις»
Κρίσιμη η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Νέο ιατρικό ανακοινωθέν παρουσιάζει την κατάσταση που βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος - Κρίσιμη την χαρακτηρίζουν οι γιατροί
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως είχε «ήπιο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς»
Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων στη Γερμανία λόγω κακοκαιρίας
Προβλήματα εντοπίζονται σε αεροδρόμια στη Γερμανία λόγω της κακοκαιρίας που έχει πλήξει τη χώρα, οδηγώντας σε ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων
Σε δύσβατα μονοπάτια μπαίνει η Αυστρία
Ναυάγησαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης, προς τέρψη της ακροδεξιάς που περιμένει τώρα, είτε να την καλέσουν για συνεργασία οι συντηρητικοί, είτε να κερδίσει θριαμβευτικά σε περίπτωση νέων εκλογών