
Συνεχίζεται η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού όσο και των αναπνευστικών λοιμώξεων του αναπνευστικού το τελευταίο διάστημα, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς.
Το γεγονός επιβεβαιώνεται από την αύξηση των λοιμώξεων που εντοπίζονται στα λύματα των μεγάλων πόλεων. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι «υπάρχει αύξηση στα λύματα 90% στην Αθήνα, 50% στη Θεσσαλονίκη και σε αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες πόλεις. Θα υπάρξει, πραγματικά, μια κορύφωση μέχρι τις 24 Γενάρη».
Οι συναθροίσεις των γιορτών ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ «καμπανάκι» έχει χτυπήσει ο ΕΟΔΥ, που έχει απευθύνει ήδη ισχυρές συστάσεις ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.
Ήδη 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε κλινικές covid στα νοσοκομεία της χώρας και 95 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Πίεση δέχονται τα νοσοκομεία, στα τμήματα Επειγόντων, κατά τις εφημερίες. Οι εισαγωγές ασθενών ανέρχονται σε 250, καθημερινά, με αντίστοιχο, ωστόσο, αριθμό εξιτηρίων.
Σε έξαρση είναι και τα κρούσματα γρίπης και των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Νοσηλεία χρειάζονται, κυρίως, ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με σοβαρά νοσήματα.

Τι λένε οι ειδικοί
Ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τσιούφης τόνισε ότι «πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και κυρίως να φορούν, πάντα τη μάσκα τους. Στην περίπτωση νόσησης πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό για να λάβουν αντιική θεραπεία».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε πως «με τον κορονοϊό, έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των νέων νοσηλειών, τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Σε πολλές περιπτώσεις, συμπτώματα, όπως το συνάχι και ο βήχας διαρκούν πολλές ημέρες, από την έναρξη της νόσησης.
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, επισημαίνει πως «όταν το ανοσοποιητικό μας είναι καταπονημένο, μπορεί ένας άλλος ιός να κάνει επιλοίμωξη».
Πότε αναμένεται η κορύφωση του επιδημικού κύματος
Με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης, η κορύφωση του επιδημικού κύματος αναμένεται σε 2-3 εβδομάδες. «Κατά πάσα πιθανότητα, για τον κορονοϊό θα δούμε την κορύφωση, μέσα στον Ιανουάριο. Παρόμοια θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες λοιμώξεις», προειδοποιεί ο Δημήτρης Παρασκευής.
Τέλος, ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τσιούφης επισήμανε ότι «εκείνο το ποσοστό των καρδιοπαθών, που δεν έχουν φροντίσει να κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να σπεύσουν τώρα».
Σε εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι οι μαθητές με κορονοϊό μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι, χωρίς να προσμετρηθούν οι απουσίες τους έως πέντε ημέρες.
Πηγή: In.gr


Latest News

Ο Μπάιντεν στην πρώτη σημαντική ομιλία μετά την αποχώρησή προειδοποιεί για την «καταστροφή» του Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε τον Τραμπ και έκανε έκκληση για την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το... χαρέμι του Μασκ και οι «λεγεώνες» παιδιών – Το συγκρότημα στο Όστιν
Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί ο Μασκ για να διαχειριστεί τη «λεγεώνα» των μωρών του - και τις μητέρες τους. Έχει ήδη αποκτήσει 14 παιδιά, αλλά μπορεί να έχει πολλά περισσότερα

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες