
Αν πιστέψει κανείς τη λίστα με τις ταινίες με την καλύτερη βαθμολογία στη βάση δεδομένων ταινιών IMDb (Internet Movie Database, ο πιο έγκυρος οργανισμός αξιολόγησης ταινιών παγκοσμίως), το 1994 αναδεικνύεται στην καλύτερη κινηματογραφική χρονιά. Είναι η μόνη χρονιά παραγωγής ταινιών που εμφανίζεται δύο φορές στην πρώτη δεκάδα, με τις ταινίες «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» και «Pulp Fiction».
Μακράν η πιο επιτυχημένη ταινία στους γερμανικούς κινηματογράφους ήταν πριν από 30 χρόνια η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney «Ο βασιλιάς των λιονταριών». Άλλες γνωστές ταινίες εκείνης της χρονιάς ήταν η τριλογία «Τρία χρώματα» του Πολωνού σκηνοθέτη Κρίστοφ Κισλόφκι, η «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό, «Ο ψεύτης ήλιος» του Νικήτα Μιχάλκοφ, «Τεσσερις γάμοι και μια κηδεία» του Μακ Νιούελ.
Χόλιγουντ: Mega deal «κυοφορείται» από Warner Bros – Paramount
«Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», επιτυχημένη χωρίς Όσκαρ
Η ταινία «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» κατέχει την πρώτη θέση στο Top 250 του IMDb από το 2008. Η ταινία του Φρανκ Ντάραμποντ βασίζεται σε μια νουβέλα του Στήβεν Κινγκ και αναφέρεται στη βαθιά φιλία μεταξύ δύο κρατουμένων στη φυλακή, τους οποίους υποδύονται οι Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν, και στη δύναμη της ελπίδας.
Το τραγούδι «You Never Can Tell» του Τσακ Μπέρι στη χορευτική σκηνή των Τζον Τραβόλτα και Ούμα Θέρμαν με το πέρασμα των δύο δακτύλων μπροστά από τα μάτια, έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου. Η γκροτέσκα γκανγκστερική ταινία «Pulp Fiction» του Ταραντίνο, με τον γρήγορο ρυθμό και τους λακωνικούς διαλόγους κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
Άλλη μια ταινία που άφησε εποχή ήταν το Forrest Gump. Η ταινία ήταν υποψήφια για 13 Όσκαρ. Κέρδισε τα 6, ανάμεσά τους αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Ρέμπερτ Ζεμέκις, καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου για τον Τομ Χανκς και καλύτερης ταινίας. Μια ταινία για τη ζωή ενός άνδρα περιορισμένων διανοητικών ικανοτήτων που συνάντησε σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας.
«Η λίστα του Σίντλερ» με επτά Όσκαρ
«Η λίστα του Σίντλερ», παραγωγής 1993, κυκλοφόρησε στους γερμανικούς κινηματογράφους το Μάρτιο του 1994. Η δραματική ταινία για το Ολοκαύτωμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον Λίαμ Νίσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο κέρδισε επτά Όσκαρ. Ένα χρόνο νωρίτερα ο Σπίλμπεργκ με το «Jurassic Park» και τα κινούμενα σχέδια στον υπολογιστή βάζουν τον κινηματογράφο σε νέα βάση.

Η «Λίστα του Σίντλερ» συζητήθηκε πολύ και έθεσε το ερώτημα εάν η εξόντωση των Ευρωπαίων Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία θα μπορούσε να αποδοθεί με κινηματογραφικά μέσα.
Ακόμη, «Léon – The Professional», μια γκανγκστερική ταινία του Λυκ Μπεσόν. Ένας μαφιόζος της Νέας Υόρκης γίνεται φίλος με τη Ματίλντα, μια δωδεκάχρονη ορφανή γειτόνισσα και της μαθαίνει πώς να εκτελεί κόσμο. Μια απίθανη και ‘ανήθικη’ ταινία που μόνο προϊόν φαντασίας μπορεί να είναι.
Η ταινία πάντως που το 1994 έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια στη Γερμανία ήταν ο «Βασιλιάς των λιονταριών» με11,3 εκατομμύρια και δεύτερη ταινία, το «Forrest Gump» με 7,6 εκατομμύρια.
Deutsche Welle
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου


Latest News

Πόσα χρήματα εξασφάλισε ο Ολυμπιακός από την ευρωπαϊκή του πορεία
Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην προκρίθηκε κόντρα στην Μπόντο Γκλιμτ, όμως πήρε μια σημαντική νίκη που τον φέρνει προ των πυλών του Champions League – Πόσα χρήματα εξασφάλισαν οι ερυθρόλευκοι από την ευρωπαϊκή τους πορεία…

«Οδύσσεια»: Και ο Ράιαν Χαρστ στο all-star cast του Κρίστοφερ Νόλαν
Η ταινία «Οδύσσεια» του Κίστοφερ Νόλαν βρίσκεται ήδη στην παραγωγή, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι το 2026.

Οι σεναριογράφοι του «Dungeons & Dragons» παίρνουν τα ηνία της επερχόμενης ταινίας «Monopoly»
«Είναι οι τέλειοι ‘αρχιτέκτονες’ για αυτό το Monopoly», δήλωσε η Έριν Γουέστερμαν, συμπρόεδρος της Lionsgate Motion Picture Group, για τους Οι Τζον Φράνσις Ντέιλι και Τζόναθαν Γκόλντσταϊν

Στην κορυφή της Ευρώπης ο Εμμανουήλ Καραλής
Ο «Μανόλο» συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Ολλανδία

100 χρόνια Ολυμπιακός- Ο χρυσός αιώνας του «Θρύλου»
Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα επικό τριήμερο εκδηλώσεων

Οι 3+1 λόγοι για να αλλάξει κάποιος δουλειά
Γιατί να αφήσει κάποιος τη δουλειά του για μια άλλη - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Τα 100 εκατομμύρια του Στίβεν Έι Σμιθ και το… πέσιμο του «μπαμπά» Λεμπρόν Τζέιμς
Ο Στίβεν Έι Σμιθ θα έχει να το λέει με την χθεσινή μέρα να του επιφυλάσσει τα πάντα αφού υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με το ESPN αλλά είχε και επεισόδιο με τον Λεμπρόν Τζέιμς.

Μήπως οι influencers… βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας;
Οι «ιατρικές» αναρτήσεις στα social media είναι συχνά παραπλανητικές. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τους… σύγχρονους κομπογιαννίτες των social media;

Γυναίκες και καριέρα: Ο μακρύς δρόμος της επαγγελματικής ισότητας [γράφημα]
Αν και έχουν γίνει βήματα προς την κατάκτηση της ισότητας, η εξίσωση «γυναίκες και καριέρα» είναι δύσκολη - Oι τελευταίες έρευνες

Σπάνιες φανέλες των Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπι Μπράιαντ θα πωληθούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ
Η αγορά συλλεκτικών αντικειμένων έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, όπου τα εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα -συχνά από τις πρώτες σεζόν των παικτών- έχουν ανέβει σε μια υψηλή στάθμη τιμών