Ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο δεν διαβάζει το 35% των Ελλήνων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προ μηνών ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου και αποκαλύπτει το ertnews.gr.

Η έρευνα έδειξε πως οι μέτριοι αναγνώστες, που διαβάζουν από ένα έως 4 βιβλία τον χρόνο, ανέρχονται σε ποσοστό 34%.

Βιβλία: Οι προτάσεις επτά CEOs για τις γιορτές

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, μόνο το 31% του πληθυσμού διαβάζει πάνω από πέντε βιβλία ετησίως. Στην προηγούμενη έρευνα 12 χρόνια πριν, το 65% δήλωνε ότι δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο. Πέρυσι το ποσοστό αυτό μειώθηκε σημαντικά, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγάλο

Η πανδημία… έκανε καλό

Η περίοδος της πανδημίας είχε συνέπειες στην πρακτική της ανάγνωσης, με σημαντικότερη το γεγονός ότι το 44% του πληθυσμού διάβασε περισσότερο.

Όμως, αυτό αφορά μόνο τους συστηματικούς αναγνώστες, αυτούς που ούτως ή άλλως διάβαζαν βιβλία.

Τι διαβάζουν οι Έλληνες

Πρώτη σε προτίμηση των αναγνωστών είναι:

  • η ελληνική λογοτεχνία
  • δεύτερη η ξένη λογοτεχνία
  • τρίτη το αστυνομικό μυθιστόρημα
  • ακολοθούν η ψυχολογία και οι κοινωνικές επιστήμες

Σημειώνεται ότι η κατάταξη είναι παρόμοια με την προηγούμενη έρευνα, με τη διαφορά ότι μεγάλη κερδισμένη είναι η αστυνομική λογοτεχνία, η οποία «ανέβηκε» στη δημοφιλία των αναγνωστών τα τελευταία χρόνια.

Η μέθοδος «στόμα με στόμα» αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την επιλογή ενός βιβλίου από τους αναγνώστες. «Το 50% των αναγνωστών δήλωσαν ότι πληροφορούνται το πώς θα διαλέξουν ένα συγκεκριμένο βιβλίο από φίλους και γνωστούς και μάλιστα, στις ηλικίες 16-24 το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμη περισσότερο και φτάνει το 64%» αναφέρεται ακόμη.

Όσο αυξάνονται τα βιβλία που υπάρχουν στο νοικοκυριό ή που υπήρχαν στην παιδική βιβλιοθήκη των ερωτώμενων τόσο αυξάνεται και ο δείκτης ανάγνωσης κατά το τελευταίο έτος.

Πρέπει να γίνουν προσπάθειες ενίσχυσης της φιλαγνωσίας, προτείνεται από τον ανωτέρω Οργανισμό.

Πόσο διαβάζουν τα παιδιά;

Σύμφωνα με το ertnews.gr και την Πανελλήνια Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ, στην Ελλάδα, δύο στους 5 εφήβους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών διαβάζουν κάποια λογοτεχνικά βιβλία εκτός σχολείου, αλλά το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με τα δημογραφικά και τα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά τους.

Οι έφηβοι ρωτήθηκαν για τον αριθμό των βιβλίων που υπάρχουν στο σπίτι τους. Είχαν να επιλέξουν από «Κανένα» έως «>500 βιβλία».
Η επικρατέστερη επιλογή (28,5%) ήταν 26-100 βιβλία, ενώ στο σπίτι των 2 από τους 5 εφήβους (39,0%) υπήρχαν τουλάχιστον 100 βιβλία.

Σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη της ικανότητας των παιδιών να μαθαίνουν φαίνεται να έχει η ανάγνωση βιβλίων από κοινού με τους γονείς. Σε μια τέτοια διαδικασία, γονείς και παιδιά διαβάζουν μαζί ενώ ο γονέας διατυπώνει ερωτήματα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και ενθαρρύνει το παιδί να απαντά ή να σχολιάζει. Από την πλευρά του και το ίδιο το παιδί καθοδηγείται να κάνει ερωτήσεις και να εκφράζει απορίες.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: από την ανωτέρω έρευνα τεκμηριώνεται ότι κύριοι παράγοντες για να διαβάζει ένας άνθρωπος, είναι να έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον όπου υπάρχουν βιβλία και υπάρχουν αναγνώστες, είτε είναι ο πατέρας ή η μητέρα, είτε ακόμη ο παππούς ή η γιαγιά.

Ξοδεύουμε εφτά φορές περισσότερα χρήματα για κινητά από ό,τι για βιβλία

Στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία αγοράσαμε συνολικά περίπου 23 εκατομμύρια συσκευές κινητών, δαπανώντας – συνολικά – περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, κάθε χρόνο ξοδεύουμε -επίσης όλοι μαζί- περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για βιβλία (λογοτεχνικά, παιδικά/νεανικά βιβλία, και γενικού ενδιαφέροντος).  Ξοδεύουμε εφτά φορές περισσότερα χρήματα για κινητά από ό,τι για βιβλία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.