Πτώση κατά πλέον του 1% καταγράφουν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των απότομων περικοπών τιμών από το Σαουδική Αραβία και της αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ,  που αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.

Το αργό Brent διολίσθησε 1,09%, ή 86 σεντς, στα 77,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν 1,15%, ή 85 σεντς, στα 72,96 δολάρια το βαρέλι.

«Η Saudi Aramco μειώνοντας τα OSP του Φεβρουαρίου ενισχύει το αφήγημα της αδύναμης της ζήτησης», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Η αυξανόμενη προσφορά και ο ανταγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Arab Light αργού πετρελαίου του Φεβρουαρίου στην Ασία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.

«Αν επικεντρωνόμασταν μόνο στα θεμελιώδη στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων αποθεμάτων, της υψηλότερης παραγωγής εντός και εκτός ΟΠΕΚ και του χαμηλότερου Σαουδικού OSP, θα ήταν αδύνατο να έχουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από πτώση στις τιμές», ανέφερε στο Reuters, ο αναλυτής της IG, Τόνι Σίκαμορ.

«Ωστόσο, αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αναμφισβήτητα αυξάνονται ξανά, κάτι που θα σημαίνει περιορισμένη πτώση».

Γεωπολιτικές ανησυχίες

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την πρώτη εβδομάδα του 2024, αφού οι επενδυτές επέστρεψαν από τις διακοπές τους για να επικεντρωθούν στον γεωπολιτικό κίνδυνο στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, είπε ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την περιοχή, εκτός εάν υπάρξει συντονισμένη ειρηνευτική προσπάθεια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Αντισταθμίζοντας την ανοδική πίεση στις τιμές από γεωπολιτικές ανησυχίες, η παραγωγή από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) αυξήθηκε κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Δεκέμβριο στα 27,88 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

«Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα είναι το μόνο αντίβαρο, αν και σχετικά αδύναμο και διακοπτόμενο, στις τιμές του αργού που υποκύπτουν στην πτώση λόγω των προσδοκιών για άμβλυνση της παγκόσμιας ζήτησης και αύξησης των αποθεμάτων», δήλωσε η Hari της Vanda Insights.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities