
Οι νέοι κανόνες που απαιτούν, λόγω Brexit, τα τρόφιμα να φέρουν ετικέτες «όχι για την ΕΕ» προκαλούν ήδη σύγχυση – και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεκάθαρη αηδία – στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνει το Politico.
Ηδη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η νέα πολιτική κινδυνεύει να αφήσει τους Βρετανούς «στο σκοτάδι» και να υποδηλώνει λανθασμένα ότι τα προϊόντα παράγονται με χαμηλότερα πρότυπα.
Brexit: Πάγωμα των νέων συνοριακών ελέγχων ζητούν οι Ολλανδοί παραγωγοί λουλουδιών
Από τον Οκτώβριο του 2024, όλα τα προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικών που πωλούνται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να φέρουν τις ετικέτες, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα τρόφιμα που πωλούνται στη Μεγάλη Βρετανία μπορούν να πωλούνται και στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η απαίτηση θα εφαρμοστεί σε περισσότερα προϊόντα από τον Ιούλιο του 2025.
Παρόλο που οι απαιτήσεις για τις ετικέτες δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, ορισμένα σούπερ μάρκετ στην Αγγλία φαίνεται να χρησιμοποιούν ήδη το σύστημα επισήμανσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας, προς μεγάλη σύγχυση των αγοραστών, αρκετοί από τους οποίους «μπαίνουν» στο X, πρώην Twitter, για να μοιραστούν την απογοήτευσή τους.
Ένας καταναλωτής που σκέφτεται να αγοράσει κάποιο γάλα έγραψε: «Το γάλα μου γράφει τώρα πάνω (στη συσκευασία) «όχι για την ΕΕ», μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι αυτό οφείλεται απλώς στη γραφειοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τα πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ; Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι πρόκειται για «ειδικό» γάλα του Brexit που δεν είναι ασφαλές για τους Ευρωπαίους».
«Πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ»
Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από ένα δοχείο με παρφέ από συκώτι κοτόπουλου, ένας απογοητευμένος αγοραστής της Tesco ρώτησε: «Τι είναι αυτό; Αυτό σημαίνει ότι είναι φτιαγμένο με χαμηλότερα πρότυπα;»
Ενώ ένας άλλος παραπονέθηκε: «Ανατριχιάζω κάθε φορά που βλέπω τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ με την ετικέτα: όχι για την ΕΕ».
Οι αγοραστές μπορούν να είναι βέβαιοι, ωστόσο, ότι οι ετικέτες δεν υποδηλώνουν μείωση των προτύπων. Εκτός από κάποιες αποκλίσεις όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, τα βρετανικά πρότυπα τροφίμων παραμένουν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα μετά το Brexit.
Ωστόσο, οι εξαγωγείς βρίσκονται σε αναβρασμό για το σύστημα, καθώς οι ετικέτες τους εμποδίζουν να εμπορεύονται είδη που διαφορετικά θα μπορούσαν να πωληθούν στην ΕΕ.
«Σε έναν κόσμο τροφίμων όπου η επισήμανση αφήνει πολλά περιθώρια και έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης πολιτικής, το να εισάγει η κυβέρνηση την ένδειξη «όχι για την ΕΕ» είναι ειλικρινά ανόητο», δήλωσε ο Tim Lang, ομότιμος καθηγητής πολιτικής τροφίμων στο City University του Λονδίνου.
Ο Κρίστοφερ Έλιοτ, καθηγητής στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, πρόσθεσε: “Πολλοί καταναλωτές βρίσκουν τις ετικέτες τροφίμων αρκετά συγκεχυμένες χωρίς ένα ακόμη πρόσθετο επίπεδο γραφειοκρατίας.
Αυξημένο κόστος για βιομηχανία και καταναλωτές
Όπως πολλοί προειδοποίησαν και η κυβέρνηση αρνήθηκε, η εφαρμογή τόσων πολλών πτυχών του Brexit έχει επιφέρει πρόσθετες ρυθμιστικές επιβαρύνσεις και κόστος για τη βιομηχανία και τελικά αυξημένο κόστος και μειωμένες επιλογές για τους καταναλωτές.
Η Andrea Martinez-Inchausti, υποδιευθύντρια τροφίμων στο British Retail Consortium, το οποίο εκπροσωπεί όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, ακούστηκε πιο αισιόδοξη:
Η απαίτηση για τη σήμανση «Δεν προορίζεται για την ΕΕ» αποτελεί νομική απαίτηση στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά αυτό θα ισχύει και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο από το φθινόπωρο, αν εφαρμοστούν οι κυβερνητικές προτάσεις», λέει η ίδια και προσθέτει «Είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση εξετάζει πώς θα επικοινωνήσει καλύτερα στους καταναλωτές τι σημαίνει η ετικέτα και γιατί απαιτείται».
«Η ετικέτα “Not for EU” έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους λιανοπωλητές και τα σούπερ μάρκετ να διακινούν τρόφιμα και ποτά μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας όσο το δυνατόν πιο ομαλά», δηλωσε στο Politico ενας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.


Latest News

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς