
Έρευνα αντιντάμπινγκ για «μπράντι που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει το Πεκίνο. Πρόκειται για μια κίνηση που το Παρίσι εξέλαβε ως εξόχως επιθετική, δεδομένου ότι στην κινεζική πρωτεύουσα βρίσκεται η γαλλίδα υπουργός Τουρισμού Ολιβιά Γκρεγκουάρ με μια αμιγώς «ειρηνευτική αποστολή». Διότι η Γαλλία θεωρεί ότι όταν το Πεκίνο μιλά για «μπράντι», έχει στο στόχαστρο το κονιάκ και μέσω αυτού την ίδια τη χώρα.
Πρόκειται για ένα ακόμα κεφάλαιο που ανοίγει στις σινοευρωπαϊκές εμπορικές διαμάχες. Τον περασμένο Νοέμβριο η Κινεζική Ένωση Παραγωγών Οινοπνευματωδών Ποτών κατέθεσε καταγγελία κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί πρακτικές ντάμπινγκ στις εξαγωγές κρασιών και μπράντι προς την Κίνα. Οι Κινέζοι παραγωγοί ισχυρίζονται δηλαδή ότι η ΕΕ εξάγουν τα προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες για να πλήξουν τον ανταγωνισμό.
Το προηγούμενο με τα EV
Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα εξαγωγής μπράντι με τις εμβληματικές επωνυμίες παραγωγής Martell, Rémy Martin και Hennessy (πρόκειται για προϊόντα ονομασίας προέλευσης από την κοινότητα Κονιάκ). Το Παρίσι συνδέει την κινεζική απόφαση με την έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΕΕ για τις κινεζικές επιδοτήσεις στις βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υποστήριξε με ζήλο η Γαλλία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις κινεζικές εισαγωγές.
Apple: Βουτιά στις πωλήσεις iphone στην Κίνα
Το Παρίσι και οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η κινεζική κυβέρνηση επιδοτεί τις εταιρείες εξαγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Το Πεκίνο ερμηνεύει τις κινήσεις αυτές της ΕΕ (και το γαλλικό ζήλο) ως «καθαρό και σκληρό προστατευτισμό» της ευρωπαϊκής και γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι επιδοτήσεις στον κινεζικό κλάδο του αυτοκινήτου εξάλλου εκ μέρους του Πεκίνου, αλλά και οι επιδοτήσεις και τα προνόμια που έχει θεσπίσει η αμερικανική κυβέρνηση για να στηρίξει τους Αμερικανούς κατασκευαστές και οι ανάλογες κινήσεις (πολύ λιγότερο κραυγαλέες συγκριτικά) που κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορικού ανταγωνισμού.
Ενός ανταγωνισμού που έχει κλιμακωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και ο οποίος, παρά το υποτυπώδες μέτωπο που έχουν συμπήξει ΗΠΑ και ΕΕ κατά της Κίνας, ουσιαστικά έχει εξελιχθεί σε πόλεμο όλων εναντίον όλων.
Εκτεθειμένη η υπουργός
Η προαναγγελία διεξαγωγής έρευνας αντι-ντάμπινγκ (και η επαπειλή δασμολόγησης των εισαγωγών οινοπνευματωδών ποτών από την ΕΕ και συγκεκριμένα κονιάκ από τη Γαλλία) έγινε ενόσω βρίσκεται στην Κίνα η υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ολιβιά Γκρεγκουάρ για να εγκαινιάσει το «γαλλο-κινεζικό έτος πολιτιστικού τουρισμού 2024».
Πρόκειται για μια επιχείρηση σαγήνης τουριστών από την Κίνα, που μετά τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid έχουν εξελιχθεί σε «είδος εν ανεπαρκεία» στο Παρίσι και στη Γαλλία γενικότερα. Ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των Κινέζων που επισκέφθηκαν πέρυσι τη Γαλλία δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά το υπουργείο Τουρισμού εκτιμά ότι «ο τζίρος που έκαναν πέρασε το κατώφλι του 1 δισ. ευρώ».
Είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη αυτή, αλλά οι αριθμοί πόρρω απέχουν από τους αντίστοιχους προ-πανδημικούς. Διότι το 2019 τα 2 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Γαλλία δαπάνησαν 3,5 δισ. ευρώ. Η προσδοκία προσέλκυσης επισκεπτών από την Κίνα είναι αυξημένη εφέτος για τη γαλλική κυβέρνηση, δεδομένου ότι το Παρίσι φιλοξενεί το καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Παράπλευρη απώλεια
Ο κλάδος των οινοπνευματωδών ποτών πέφτει θύμα μιας πολιτικής και διπλωματικής διαμάχης, κατά την εκτίμηση της «Le Figaro». «Δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε ότι είμαστε παράπλευρη απώλεια. Το κονιάκ είναι η ίδια η Γαλλία», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο Ραφαέλ Ντελπές, γενικός διευθυντής του Εθνικού Διεπαγγελματικού Γραφείου Κονιάκ (BNIC).
Το σοκ στη Γαλλία από την προαναγγελία έρευνας αντι-ντάμπινγκ εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης είναι μεγάλο, διότι η Κίνα είναι μια στρατηγική αγορά για τον κλάδο της παραγωγής κονιάκ, αφού απορροφά το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών του προϊόντος.
Ο αντίκτυπος στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ήταν άμεσος. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή της Rémy Cointreau, του οποίου το κονιάκ αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των πωλήσεων, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις. Μεγάλες απώλειες είχε και η μετοχή της Pernod Ricard, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Campari στο Μιλάνο και της Diageo στο Λονδίνο.
Πολιτικό το ζήτημα
Ελάχιστες πληροφορίες έχουν κοινοποιηθεί για την ουσία της υπόθεσης και συγκεκριμένα για τα παράπονα που έχει εκφράσει η κινεζική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η έρευνα που προαναγγέλθηκε θα εξετάσει αν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2022 έως και το Σεπτέμβριο του 2023 η ΕΕ εφάρμοσε εσκεμμένα ή ανέχθηκε την τακτική ντάμπινγκ, τιμολογώντας χαμηλότερα εξαγώγιμα προϊόντα προς την Κίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ραφαέλ Ντελπές, «οι Κινέζοι παραγωγοί οινοπνευματωδών ποτών θεωρούν ότι η ζημιά που θα προκληθεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των Ευρωπαίων θα φθάσει στο 15,88% του τζίρου του κινεζικού κλάδου. Κάτι που σημαίνει ότι, θεωρητικά, για να αντισταθμιστεί η ζημιά θα πρέπει να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί 15,88% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αποσταγμάτων».
Αν είναι έτσι όμως τα πράγματα, «το επίπεδο αυτό της δασμολόγησης, αν τελικά επιβληθεί, θα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που συνήθως επιβάλλεται από τις κινεζικές αρχές σε αντίστοιχες περιπτώσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ένωσης των Γάλλων παραγωγών κονιάκ. Ο Ντελπές ανέφερε ανάλογες έρευνες αντι-ντάμπινγκ που διεξήγαγαν οι κινεζικές αρχές το 2020 για τις εισαγωγές κρασιού από την Αυστραλία που κατέληξαν στην επιβολή δασμών της τάξεως του 200% και πλέον στα αυστραλέζικα κρασιά!
«Αυτό δείχνει ότι ακόμα και γι’ αυτούς, το ντάμπινγκ για το οποίο διαμαρτύρονται δεν είναι προφανές. Οι ισχυρισμοί τους δεν έχουν στέρεη βάση», σημείωσε ο Ντελπές, ο οποίος επιμένει ότι οι εμπορικές πρακτικές του κλάδου των Γάλλων και γενικότερα των Ευρωπαίων εξαγωγέων οινοπνευματωδών ποτών είναι σύμφωνες με την κινεζική και τη διεθνή νομοθεσία. Η έρευνα των κινεζικών αρχών για τα «μπράντι από την ΕΕ» θα διαρκέσει από 12 έως 18 μήνες.


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο