Θέση απογείωσης… για το Χρηματιστήριο Αθηνών παίρνει πια το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή 5 Ιανουαρίου και προτείνει την τροποποίηση της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου θα είναι έτοιμη για μία νέα σελίδα στην ιστορία της.

Θα «τριτώσει» ο καλός Ιανουάριος για το ΧΑ; Τι λένε αναλυτές στον OT

Το πακέτο των μετοχών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μετοχών του ΔΑΑ που κλειδώνει για την αρχική δημόσια προσφορά μέσω ΧΑ στο ευρύ επενδυτικό κοινό ανέρχεται στο 19% αντί για 20% που ήταν ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός των μετόχων της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι το 19% προέρχεται από το πακέτο μετοχών 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει με σκοπό την άντληση περί των 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Όλα δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο η μετοχή της εταιρείας θα διαπραγματεύεται στο ταμπλό. Για τον επόμενο μήνα εκτιμάται η εισαγωγή στο ΧΑ.

Η σφήνα Κοπελούζου

Το 19%, προέκυψε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Κοπελούζου εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση μετοχών – με ιδιωτική τοποθέτηση – που αντιστοιχούν στο 1% του πακέτου που πρόκειται να εισαχθεί στο ΧΑ. Η τιμή διάθεσης του 1%, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι εκείνη που θα διαμορφωθεί στην αρχική δημόσια προσφορά μέσω ΧΑ. Τα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου είναι και σήμερα μέτοχοι κατέχοντας από κοινού ποσοστό 5% – 60 μετοχές.

Το premium για το PSP

Το υπόλοιπο 10% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτηθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από την εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το καναδικό fund PSP Investments. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με 40% + 60 μετοχές.

Ως προς την τιμή διάθεσης, οι πληροφορίες λένε, πως θα πραγματοποιηθεί με premium, που θα είναι σε διψήφιο ποσοστό σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί στην αρχική δημόσια προσφορά.

Η έκπληξη (;) του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο που είναι ο έτερος μεγάλος μέτοχος με 25% θα παραμείνει στο νέο μετοχικό σχήμα με αυτό το ποσοστό των μετοχών.

Δεν αποκλείεται, όμως, λένε πληροφορίες, να κινηθεί μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση κι άλλων μετοχών. Οι επενδυτικές διαθέσεις του Υπερταμείου μένει να φανεί αν θα εκδηλωθούν στη διάρκεια της δημόσιας προσφοράς.

Η τροποποίηση της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου

Όπως προαναφέρθηκε στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο τροποποιεί τους όρους της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αεροδρομίου.

Με τις αλλαγές, εφόσον ψηφιστούν, θα επιτρέπεται πλέον σε ιδιώτη μέτοχο του ΔΑΑ να ξεπερνά ακόμη και το 50% του μετοχικού του κεφαλαίου.

Επιπροσθέτως εναρμονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του ΔΑΑ με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία και αποσαφηνίζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις της εταιρείας και του ελληνικού δημοσίου. Όπως για παράδειγμα θα επιτρέπεται στο ελληνικό δημόσιο να εγκρίνει τη σύναψη εκ μέρους του ΔΑΑ υπο-παραχωρήσεις μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με εκείνη της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αεροδρομίου.

Να σημειωθεί ότι για τις 12 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί μία ακόμη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΑΑ με θέματα την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece