Ισχυρότερα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με σκοπό την αύξηση του μεγέθους τους εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι νέες παρεμβάσεις θα έρθουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον νόμο 4935/2022 ο οποίος προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.
Η πρώτη αλλαγή στην οποία θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα είναι η επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
H δεύτερη παρέμβαση αφορά την πλήρη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.
Οι κανόνες για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τις εταιρείες και για την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασής τους. Επίσης εξετάζεται η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας τους.
Ανταγωνιστικότητα
Σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Ουσιαστικά, στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δικηγόρους, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μεγαλώσουν μέσω συγχωνεύσεων προκειμένου να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές.
Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν πιο εύκολα τον δρόμο για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι αποκομμένες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατηγορίες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, στις οποίες ποσοστό 84% δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε χρηματοδότηση και παρουσιάζουν υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου.
Τι προβλέπεται
Σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και οι επαγγελματίες και οι αγρότες που συνενώνονται:
- Απαλλάσσονται για 9 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, στις περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχειρήσεων, συνεργασίας προσώπων, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων.
- Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 500.000 ευρώ.
- Στην περίπτωση της συνεργασίας προσώπων, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 125.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα.
- Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των ζημιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων στον ισολογισμό της νέας επιχείρησης και η δυνατότητα φορολογικού συμψηφισμού αυτών με τα κέρδη της νέας επιχείρησης, είτε της τρέχουσας είτε επόμενων χρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της νέας επιχείρησης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του ποσού των 450.000 ευρώ.
- Αναγνωρίζεται έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση τίτλων στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης.
- Απαλλάσσονται κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος οι συνεργασίες φυσικών προσώπων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Latest News
Γιατί έρχεται το τέλος των προθεσμιακών καταθέσεων - Ποιες υπηρεσίες σχεδιάζουν οι τράπεζες
Σε λίγους μήνες τα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες δεν θα είναι διαθέσιμα - Οι νέες υπηρεσίες που έρχονται
Πώς θα «τρέξει» το σχέδιο του ΟΤΕ για την οπτική ίνα – Καταλύτης το voucher
Ο Όμιλος ΟΤΕ εξακολουθεί να ηγείται της αγοράς, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 70% των γραμμών FTTH (Fiber to the Home) της χώρας
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW
Burberry: Θα φτάσει η αναδιάρθρωση του οίκου στην ελληνική αγορά;
Τι περιλαμβάνει το mega-σχέδιο για την επαναφορά της Burberry - Τι πωλείται στην ελληνική αγορά και τι μέλει γενέσθαι
«Θησαυρός» τα οικόπεδα στο Ελληνικό για τη Lamda – Νέες πωλήσεις 40.000 τ.μ.
Αυξάνεται η ρευστότητα της Lamda για τα έργα στο Ελληνικό – Πότε θα φτάσει στον 22ο όροφο ο Riviera Tower
Placement για 21,5 εκατ. μετοχές της Κύπρου - Αποεπενδύει η πρώην Λαϊκή
Όπως γράφει το Reuters, σύμφωνα με τον bookrunner η αξία της συναλλαγής για την Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται στα 98 εκατ. ευρώ
Σιάμισιης: Τις επόμενες εβδομάδες κληρώνει... για Elpedison - Εντός του 2025 αποφάσεις για γεωτρύπανο στην Κρήτη
Ο Ανδρέας Σιάμισιης CEO της Helleniq Energy επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του ΟΤ για το θέμα της Elpedison μιλώντας στους αναλυτές
Συμφωνία ΤΧΣ - e-ΕΦΚΑ για τα warrants της Attica Bank
Tο Ταμείο Χρηματοσπιτωτικής Σταθερότητας ανέλαβε την υποχρέωση να ασκήσει το σύνολο των τίτλων κτήσης μετοχών της Attica Bank
Στα 541 εκατ. ευρώ τα έσοδα της Vodafone Ελλάδος κατά το α' οικονομικό εξάμηνο
Η Vodafone επιβεβαίωσε την προσήλωση στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέσα στην προσεχή πενταετία, με επέκταση της υποδομής οπτικών ινών και συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G
Austria Card: Εσοδα 298,3 εκατ. και καθαρά κέρδη εννεάμηνου στα 16,3 εκατ. ευρώ
Tα έσοδα της Austria Card αυξήθηκαν κατά 29,6% κατά το γ’ τρίμηνο του 2024, οδηγώντας τα προσαρμοσμένα έσοδα του εννεαμήνου 2024 στα €298,3 εκατ.