Στα χνάρια του Ντουμπάι, που φιλοξένησε την COP28, το Αζερμπαϊτζάν επέλεξε πρώην στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας να ηγηθεί των επόμενων συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα αργότερα φέτος.
Η κίνηση αυτή, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του σουλτάνου Αχμέτ Αλ Τζαμπέρ, αναμένεται να πυροδοτήσει τη συζήτηση για τον ρόλο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
COP28: O σουλτάνος πρόεδρος θα συνεχίσει τις μπίζνες στο πετρέλαιο
Ο Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ εργάστηκε για την κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας SOCAR για σχεδόν 25 χρόνια πριν αναλάβει τη σημερινή του θέση ως υπουργός Οικολογίας και Φυσικών Πόρων το 2018.
Σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ένας αξιωματούχος με δεσμούς με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων θα επιβλέπει τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, μετά την αμφιλεγόμενη προεδρία COP28 του αλ Τζαμπέρ που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Υπενθυμίζεται ότι αλ Τζαμπέρ, ο οποίος ηγείται της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ, αντιμετώπισε αντιδράσεις από υποστηρικτές του κλίματος και νομοθέτες που φοβήθηκαν ότι οι διασυνδέσεις του με τη βιομηχανία δημιούργησαν σύγκρουση συμφερόντων.
Η συμφωνία της COP28
Η COP28 έληξε με μια ευρεία συμφωνία για τη μετάβαση από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, την πρώτη φορά που αναφέρθηκαν τα ορυκτά καύσιμα στο τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών για το κλίμα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Ωστόσο, η συμφωνία απέτυχε να συμπεριλάβει γλώσσα που ζητούσε σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, εξαιτίας κυρίως της αντίθεσης από χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Αρκετοί ειδικοί και ηγέτες για το κλίμα έχουν ζητήσει μια γενική αναθεώρηση των κανόνων του ΟΗΕ για να αποτρέψει τις εταιρείες πετρελαίου από τη διαμόρφωση των ετήσιων διασκέψεων για το κλίμα.
Εναπόκειται στη χώρα υποδοχής να επιλέξει τον Πρόεδρο των συνομιλιών και δεν είναι ασυνήθιστο για τον υπουργό Περιβάλλοντος ή Οικολογίας να αξιοποιείται στη θέση του προέδρου. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο για αυτόν τον αξιωματούχο να είναι βετεράνος στέλεχος πετρελαίου.
Κράτος πετρελαίου
Η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή και την πώληση των πόρων ορυκτών καυσίμων. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υποστηρίζουν περίπου το 90% των εξαγωγικών εσόδων της χώρας και χρηματοδοτεί περίπου το 60% του κρατικού προϋπολογισμού της, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Και είναι ο τρίτος εξαγωγέας πετρελαίου που φιλοξενεί τις ετήσιες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα μετά την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Γιαλτσίν Ραφίγιεφ, θα διατελέσει επικεφαλής διαπραγματευτής των συνομιλιών, οι οποίες ξεκινούν τον Νοέμβριο.
Ο επικεφαλής προσωπικού του Μπαμπάγιεφ, Ρασάντ Αλαβερντίγιεφ, επιβεβαίωσε τους διορισμούς και οι εν λόγω χώρες, οι ομάδες παρατηρητών και η γραμματεία του κλίματος του ΟΗΕ είχαν ειδοποιηθεί για την επιλογή.
Όπως υπογραμμίζει το Politiuco, ο Μπαμπάγιεφ, 56 ετών, έχει πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και ένα άλλο πτυχίο στις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις από το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της ολομέλειας στο Ντουμπάι, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει να μειώσει την κλιματική του ρύπανση κατά 35% έως το 2030 και 40% έως το 2050. Έχει επίσης θέσει ως στόχο να αυξήσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 30% του εθνικού του ενεργειακού μείγματος αυτή τη δεκαετία.
«Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, να καταλύσουμε την παγκόσμια συνεργασία και να διασφαλίσουμε ότι οι ενέργειές μας ευθυγραμμίζονται με τη σοβαρότητα της κατάστασης», υπογράμμισε είπε ο Μπαμπάγιεφ.
Latest News
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας