Ανοδική συνέχιση για την πρώτη ημέρα της εβδομάδας. Με τις λοιπές αγορές να χωλαίνουν

Εξαιρετική εικόνα στο ταμπλό, σε άλλη μια δύσκολη συνεδρίαση.

Και αυτό διότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αυτόνομα, όσο τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια ανά τον κόσμο δίστασαν και πάλι.

Κρισιμότερη παρατήρηση και από την -ούτως ή άλλως- υπεραπόδοση του Γενικού Δείκτη έναντι των ευρωπαϊκών και αμερικανικών (τουλάχιστον στα ΣΜΕ τους) είναι εκείνη της ποιότητας.

Η διάχυση σε τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν υποδειγματική, ώστε να διαφαίνεται μια υγιής τάση.

Και χωρίς εξάρσεις, τα “καλά” χαρτιά συνέχισαν να μαγνητίζουν επενδυτές, οι οποίοι προεξοφλούν αφενός ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα εν ευθέτω χρόνω για το 2023˙ αφετέρου, ποντάρουν στο προϋπολογισμένο σενάριο της υψηλότερης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, όπως έχει συζητηθεί εκτενώς στη στήλη.

Εξάλλου, οι δικαιολογητικές εκθέσεις των Οίκων που μάς έδωσαν προ μηνών την επενδυτική βαθμίδα αποτύπωσαν γλαφυρά την ειδική θέση της χώρας.

Κι έτσι, συνεχίζουμε με κέρδη, σε ένα κατά τ’ άλλα θολό τοπίο. (Οι ΗΠΑ έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες από -0,59% για τον Dow30 έως και -3,25% για τον Nasdaq Composite, ενώ και η Ευρώπη απογοήτευσε με αρνητικά πρόσημα).

Επιμέρους, η ΔΕΗ δείχνει παντοδύναμη, με τους αγοραστές να αρχίζουν να αποτιμούν όλα εκείνα τα μεγέθη που έχουν αναλυθεί αρκετούς μήνες ως προς τη μεταστροφή της εταιρείας (διοίκηση Στασση) σε πράσινη ενέργεια. Ο απολιγνιτισμός είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τα ποσοστά από τη “βρώμικη” ενέργεια να έχουν επανέλθει σε χαμηλά 15ετίας. Παράλληλα, η εταιρεία έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα, ισχυρές ταμειακές ροές (βλ. και πώληση 49% ΔΕΔΔΗΕ και ΑΜΚ 2022) και μεγαλόπνοα σχέδια που μεγεθύνουν το χαρτοφυλάκιό της.

10 μετοχές είδαν νέα πολυετή υψηλά,μ μεταξύ αυτών ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΔΕΗ, ΙΝΛΟΤ, ΠΕΡΦ. Επίσης, πάνω από 20 κινούνται πέριξ των ιστορικών τους, όπως λ.χ ο ΜΥΤΙΛ, η CENER, η ΕΝΤΕΡ, η ΙΝΤΕΚ, το ΚΡΙ κ.α.

Τα στασινόχαρτα συνεχίζουν να κινούνται ζωηρά, αυτό το διάστημα έχουν την τιμητική τους ΒΙΟ και ΕΛΧΑ. Ειδικότερα για τη δεύτερη, είναι κοινός τόπος ότι είναι πολύ υποτιμημένη στο ταμπλό σε σχέση με την πραγματική αξία της εταιρείας, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι “χρωστάει” άνοδο η μετοχή. Κι όμως, ακόμα και 50% πιο ψηλά, πάλι κανείς δεν θα την έλεγε “ακριβή”.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τάσεις κερδίζονται με διασπορά. Δεν υφίσταται διαχείριση χαρτοφυλακίου χωρίς διαχείριση κινδύνου, και δεν υφίσταται διαχείριση κινδύνου χωρίς διασπορά σε αρκετούς τίτλους, ακόμα και σε ένα τέτοιο μονοτασικό χρηματιστήριο σαν το δικό μας. Μολονότι η επιλογή των μετοχών είναι κρίσιμη, μολατάυτα είναι δευτερεύουσας σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

Latest News