Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, ανατρέποντας τις θετικές προσπάθειες στην έναρξη της συνεδρίασης, αποτυπώνοντας τη νευρικότητα που επικρατεί ενόψει των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,13% στις 7.683 μονάδες, ο γερμανικός DAX έκλεισε απώλειες 0,17% στις 16.688 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,32% στις 7.426 μονάδες.

Οι αγορές τήρησαν επιφυλακτική στάση, ενόψει των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, αλλά και την έναρξη της περιόδου για την κερδοφορία των μεγάλων τραπεζών, προκειμένου να έχουν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Munich Re σημείωσε πτώση 0,5% μετά την ανακοίνωση του γερμανικού ασφαλιστικού γίγαντα ότι οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία, οι καταιγίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες φυσικές καταστροφές προκάλεσαν κατ’ εκτίμηση ζημίες 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, μειωμένες από το προηγούμενο έτος.

Επίσης, η ισπανική φαρμακοβιομηχανία Grifols σημείωσε πτώση 26,8%, μετά τον ισχυρισμό του hedge fund Gotham City Research ότι οι δείκτες χρέους της εταιρείας είναι περίπου διπλάσιοι από εκείνους που αναφέρθηκαν επίσημα.

Η μετοχή της GSK κέρδισε 1,1% μετά την ανακοίνωση της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας ότι θα εξαγόραζε την Aiolos Bio έναντι προκαταβολής 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και έως και 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε πληρωμές ρυθμιστικών ορόσημων.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7%, από μείωση κατά 0,3% τον Οκτώβριο. Η συρρίκνωση σηματοδοτεί την έκτη μηνιαία πτώση στη σειρά.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 6,4% από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανήλθε στο 5,9%. Τον Νοέμβριο του 2022, τα ποσοστά ήταν 6,7% και 6,1% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 12,954 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων 10,970 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε κατά 144.000 στην ΕΕ και 99.000 στη ζώνη του ευρώ σε μηνιαία βάση, και κατά 283.000 στην ΕΕ και 282.000 στην Ευρωζώνη από έτος σε έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές