Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή του ελαιόλαδου, καθώς τείνει να καταστεί προϊόν πολυτελείας, με τους καταναλωτές να πληρώνουν «χρυσάφι» για ένα μπουκάλι λάδι.
Η Κλιματική Αλλαγή, που έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, η μεγάλη πτώση της πρώτης σε παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου Ισπανίας (λόγω ξηρασίας), η ζήτηση για εξαγωγές, που έχει χτυπήσει «κόκκινο», είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της τιμής του.
Η τιμή
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
– Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€/ λίτρο
– Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€/ λίτρο
– Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€/ λίτρο
– Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/ λίτρο
– Ιανουάριος 2024: 16€ – 17€/ λίτρο
Παρατηρείται δηλαδή ένα +212% πάνω στην τιμή του μέσα σε 14 μήνες.
ΣΕΒΙΤΕΛ: Αλλαγές στα πρότυπα εμπορίας για ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο
«Η τιμή δε θα πέσει, θα ανέβει»
«Ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στο κομμάτι της παραγωγής, δεν είχαμε ποσότητα και αυτό ανεβάζει την τιμή στα ύψη», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου.
Όπως λέει ο ίδιος, αν υπήρχε παραγωγή, η τιμή του ελαιολάδου στο ράφι θα ήταν περίπου στα 6 ευρώ το μπουκάλι.
«Θα ήταν στα περσινά επίπεδα, γύρω στα 5 – 6 ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, «τα πέντε καπέλα, οι πέντε εμπορικές πράξεις που γίνονται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή», συντελούν στην αύξηση της τιμής του λαδιού.
«Για μένα, δεν εξηγείται η διαφορά όταν το 90% του ελαιολάδου πουλήθηκε στα 5 ευρώ πέρυσι».
Όπως λέει ο ίδιος, και «η είσοδος του Ισπανού στη χώρα μας ανέβασε τις τιμές και ακολουθήσαμε τις ευρωπαϊκές που κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα», ενώ προβλέπει πως «η τιμή δε θα πέσει, θα ανέβει».
Φόβος των παραγωγών είναι πως εξαιτίας των υψηλών τιμών, που θα διατηρηθούν και του χρόνου όπως λέει, είναι ότι «οι καταναλωτές θα βγάλουν το λαδί από τη ζωή τους».
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές