
Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, υπογραμμίζοντας τα συνεχιζόμενα δεινά στη μεταποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, με κύριο οδηγό τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα ενδιάμεσα αγαθά, ανακοίνωσε την Τρίτη η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση αψήφησε τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg, οι οποίοι είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%.
Γερμανία: To ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο και η μάχη με τα κύματα της κρίσης
Η ύφεση
Η Γερμανία πιθανότατα έκλεισε το 2023 με την πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία θα αποκαλύψουν μια δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση της παραγωγής το δ’ τρίμηνο.
Οι κατασκευαστές, ήτοι η οικονομική ραχοκοκαλιά της Γερμανίας , παλεύουν με την δαπανηρή ενέργεια, τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια και την επιβράδυνση στην Κίνα.
«Τα απογοητευτικά στοιχεία παραγωγής Νοεμβρίου και η πρόσφατη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών δείχνουν ένα ανώμαλο ξεκίνημα του έτους για τη γερμανική βιομηχανία. Διατηρούμε τη βασική μας άποψη για μια ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2024, λόγω της υψηλότερης δυναμικής στους τομείς των υπηρεσιών. Υπάρχει, ωστόσο, σημαντικός κίνδυνος μια πιο έντονη αδυναμία του κλάδου να παρασύρει την οικονομία ξανά προς τα κάτω», εκτίμησε ο Martin Ademmer, οικονομολόγος του Bloomberg Economics.
Τα νέα δεδομένα
Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι μακράν χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Νοέμβριο, επιτείνοντας τα σύννεφα πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που βασίζεται στην υπερμεγέθη παραγωγική της βάση για να ανακτήσει την ανάπτυξη.
Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν αύξηση της ζήτησης κατά 0,3%, υπολειπόμενα των προσδοκιών των αναλυτών για άνοδο 1,1% και έναντι μείωσης 3,8% τον Οκτώβριο.
Γερμανία: To ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο και η μάχη με τα κύματα της κρίσης
Τα νέα δεδομένα συνδέονται άρρηκτα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κραταιά γερμανική βιομηχανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της νωχελικής παγκόσμιας ζήτησης.


Latest News

Πώς οι δαπάνες της Γερμανίας αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας