Με επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της καταθετικής βάσης στις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έκλεισε η περυσινή χρονιά, μετά από μία 6ετία ισχυρής μεγέθυνσής της.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων είχαν διαμορφωθεί τον περασμένο Νοέμβριο στα 188,48 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 260 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Τα ορόσημα του 2024 για τις τράπεζες – Οι στόχοι για κέρδη και μερίσματα
Το αντίστοιχο διάστημα του 2022 είχαν καταγράψει αύξηση που προσέγγισε τα 4 δισ. ευρώ.
Το 2023, η υποχώρησή τους οφείλεται στην πτώση των καταθέσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, η οποία στο 11μηνο ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι αύξησής τους κατά 872 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022.
Στον αντίποδα, οι αποταμιεύσεις των φυσικών πρόσωπων αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 2,29 δισ. ευρώ, αναπληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των προαναφερθέντων καθαρών εκροών.
Ωστόσο, και αυτή η επίδοση είναι χειρότερη από την περυσινή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς ιδιωτών είχαν φτάσει τα 3,1 δισ. ευρώ.
Θετικό το τελικό πρόσημο
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το σύνολο της χρονιάς του 2023 αναμένεται δίχως αμφιβολία να κλείσει με θετικό πρόσημο, καθώς παραδοσιακά κάθε Δεκέμβριο οι καθαρές εισροές στις τράπεζες είναι μεγάλες.
Ωστόσο, το εύρος της θετικής μεταβολής εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο των προηγούμενων ετών.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από μία επταετία συρρίκνωσης της καταθετικής βάσης (2010 – 2016), σε συνέχεια της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατακρήμνισης της εμπιστοσύνης του αποταμιευτικού κοινού προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η άνοδος (ποσό μεταβολής) που ακολούθησε είναι εντυπωσιακή.
Συγκεκριμένα ανήλθε:
- Το 2017 σε 4,96 δισ. ευρώ
- Το 2018 σε 8,14 δισ. ευρώ
- Το 2019 σε 8,63 δισ. ευρώ
- Το 2020 σε 20,1 δισ. ευρώ
- Το 2021 σε 16,75 δισ. ευρώ
- Το 2022 σε 8,77 δισ. ευρώ
Γιατί άλλαξαν οι τάσεις
Η επίδοση του 2023 αναμένεται να είναι η χειρότερη της τελευταίας επταετίας.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι βασικοί λόγοι για αυτήν την εξέλιξη είναι οι εξής:
– Πολλές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλου μεγέθους, προχώρησαν το 2023 σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων τους, κάνοντας χρήση της διαθέσιμης ρευστότητάς τους.
Με τον τρόπο αυτό μείωσαν το κόστος εξυπηρέτησης του τραπεζικού τους χρέους, μετά τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, σε συνέχεια της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.
Από τις τράπεζες σημειώνουν πως δεν υπήρξαν σημαντικού ύψους μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό.
– Ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών αξιοποίησε την αδρανή ρευστότητα που διατηρούσε σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης για διαφόρου τύπου επενδύσεις.
Μόνο στα αμοιβαία κεφάλαια οι καθαρές εισροές κατά την περυσινή χρονιά, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ.
Επίσης, δεν ήταν λίγοι οι αποταμιευτές που προχώρησαν σε αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, λόγω των πολύ πιο υψηλών αποδόσεών τους σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις.
Τα τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα
Παράλληλα, άνοδο σημείωσε η παραγωγή τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων, ενώ φρέσκο χρήμα εισέρρευσε και στην αγορά του ΧΑ, η οποία κατέγραψε πέρυσι σημαντικά κέρδη.
– Υπάρχουν όμως και φυσικά πρόσωπα που είδαν τα έξοδα του οικογενειακού τους προϋπολογισμού να αυξάνονται λόγω πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αρκετά τα νοικοκυριά αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των αποταμιεύσεών τους για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία 1 στα 5 νοικοκυριά έχει χρεωθεί (8%) ή τρώει από τα έτοιμα (12%), ενώ ένα 59% τα βγάζει πέρας με τα βίας.
Latest News
Πώς η AI αλλάζει και τις τράπεζες
Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει και τον χρηματοπιστωτικό τομέα – 83% των ευρωπαϊκών τραπεζών ήδη τη χρησιμοποιούν
Πτώχευση για την Esprit σε Γερμανία και ΗΠΑ - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η Esprit που καθόρισε το τι εστί cool στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του 1990, έχει χάσει τη δυναμική της και τερματίζει την παρουσία σε διάφορες χώρες
Οι τράπεζες περνούν... στην αντεπίθεση - Αναζητούν ευκαιρίες και εξαγορές
Οι ελληνικές τράπεζες μετά από… χρόνια αναδίπλωσης είναι έτοιμες για επεκτατικές κινήσεις και εξωστρέφεια
«Χτυπάει ξανά το σφυρί» για το «στρατηγείο» του Κοντομηνά - Τι συμβαίνει με τη βίλα του Βγενόπουλου
Πάνω από 600 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματισθεί αυτή την εβδομάδα – Στο σφυρί εμβληματικά ακίνητα
Η αναγέννηση της AKTOR – Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου ρίχνουν… θεμέλια 2 δισ.
Πώς θα χτιστούν οι 5 θυγατρικές της AKTOR – Οι νέες μπίζνες και ο στόχος για EBITDA 430 εκατ. το 2030
Τέλος στο θρίλερ για την εξαγορά της Avramar - To «κούρεμα» και τα φρέσκα κεφάλαια
Οι τράπεζες κατέληξαν σε προτιμητέο επενδυτή για την Avramar - Τι «ψάρια» έπιασαν - Στις αρχές του 2025 η ολοκλήρωση της συμφωνίας
THEON: Ισχυρή ζήτηση και νέες παραγγελίες για τον Οκτώβριο 2024
Oι νέες παραγγελίες της THEON στο 9μηνο αυξήθηκαν κατά 47,4%, και διαμορφώθηκαν σε 121 εκατ., ευρώ με τη λήψη νέων σημαντικών παραγγελιών να αναμένονται τους επόμενους μήνες
Η Intrakat γίνεται AKTOR - Νέα εποχή με πέντε θυγατρικές και κύκλο εργασιών στα 3,2 δισ.
Τη νέα στρατηγική επανατοποθέτηση παρουσίασε σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 200 εκατ. και μπαράζ εξαγορών από την Intrakat - To deal με Prodea
Πού θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα αντληθούν - Η ανακοίνωση της εταιρείας
Ισχυρά αποτελέσματα γ΄τριμήνου αναμένει η AΧΙΑ από την Alpha Bank
Η ΑΧΙΑ επαναλαμβάνει την σύσταση για αγορά της μετοχής της Alpha Bank, με την τιμή στόχο να παραμένει αμετάβλητη στα 2,50 ευρώ