
Το να πίνεις νωχελικά κοκτέιλ σε ουρανοξύστη του Ντουμπάι μπορεί να φαίνεται αρκετά παρακμιακό, αλλά ένας Γροιλανδός επιχειρηματίας θέλει να προσθέσει στο ποτήρι πάγο από αρχαίο παγετώνα των φιόρδ, για την απόλυτη ντεκαντάνς συγκίνηση.
Το Arctic Ice συλλέγει πάγο από τα φιόρδ της Γροιλανδίας και στη συνέχεια τον στέλνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να τον πουλήσει σε αποκλειστικά μπαρ. Η χρήση παγετώνων σε ποτά είναι μια κοινή πρακτική στη Γροιλανδία και, με την πάροδο των ετών, αρκετοί επιχειρηματίες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον εξάγουν. Ο συνιδρυτής της startup Μαλίκ Β. Ράσμουσεν είπε στον Guardian ότι ο πάγος, ο οποίος έχει συμπιεστεί επί χιλιετίες, δεν έχει ούτε μια φυσαλίδα και λιώνει πιο αργά από τον κανονικό πάγο. Είναι επίσης πιο καθαρός από το παγωμένο μεταλλικό νερό που χρησιμοποιείται συνήθως στα παγάκια του Ντουμπάι.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας: «Ο πάγος της Αρκτικής προέρχεται απευθείας από τους φυσικούς παγετώνες της Αρκτικής που βρίσκονται σε παγωμένη κατάσταση για περισσότερα από 100.000 χρόνια. Αυτά τα μέρη των στρώσεων πάγου δεν έχουν έρθει σε επαφή με κανένα έδαφος ούτε έχουν μολυνθεί από ρύπους που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό κάνει το Arctic Ice το πιο καθαρό H20 στη Γη».

Αντιδράσεις
Η startup ξεκίνησε το 2022, αλλά μόλις πρόσφατα απέστειλε τους πρώτους 20 μετρικούς τόνους πάγου. Έχει δεχθεί ένα κύμα κριτικής που έχει αιφνιδιάσει τους ιδρυτές. Οι σχολιαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν κολακευτικοί, κάνοντας σχόλια όπως: «Δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αντί να πουλάτε το νερό των παγετώνων;» ή «Τι είναι αυτή η δυστοπία;». Άλλες αντιδράσεις και προσωπικά μηνύματα έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σχολίων που, σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, «έφτασαν στα όρια των απειλών για θάνατο».
Η εταιρεία υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ο πάγος της είναι φιλικός προς το περιβάλλον και έχει κοινωνική αξία. Τα φιόρδ γύρω από τη Γροιλανδία είναι συνήθως γεμάτα από παγόβουνα που έχουν σπάσει παγετώνες που συνδέονται με το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας. Η Arctic Ice έχει ένα εξειδικευμένο σκάφος με γερανό και το μεταφέρει στο Nuup Kangerlua, το φιόρδ γύρω από την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Nuuk, για να ψάξουν για έναν συγκεκριμένο τύπο πάγου που δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με τον πυθμένα ούτε με την κορυφή του παγετώνα. . Αυτός ο πάγος είναι πιο καθαρός και δύσκολο να εντοπιστεί στο νερό, καθώς είναι εντελώς διαφανής και γνωστός τοπικά ως “μαύρος πάγος” για αυτόν τον λόγο.
Μόλις βρουν ένα κατάλληλο κομμάτι, το μαζεύουν με το γερανό και το τοποθετούν σε ένα μπλε πλαστικό κλουβί μέχρι να γεμίσει το σκάφος και μετά φέρνουν τον πάγο πίσω στο Nuuk όπου γεμίζουν ένα ψυγείο μεταφοράς με τα κιβώτια. Αυτό το κοντέινερ μεταφέρεται στη Δανία από την ισλανδική ναυτιλιακή εταιρεία Eimskip. Στη Δανία, σύμφωνα με την Arctic Ice, φορτώνεται σε άλλο πλοίο που το μεταφέρει στο Ντουμπάι. Στο Ντουμπάι, ο πάγος πωλείται από τον τοπικό διανομέα της Natural Ice, ο οποίος ήδη πουλά άλλα είδη πάγου στο Ντουμπάι.

Ένα μακρύ ταξίδι
Το πρώτο στάδιο της αποστολής, από τη Γροιλανδία στη Δανία, είναι, υποστηρίζει ο Arctic Ice, χαμηλής έντασης άνθρακα, καθώς τα περισσότερα εμπορευματοκιβώτια ψυγείων που φεύγουν από τη Γροιλανδία θα ήταν άδεια, επειδή η χώρα εισάγει περισσότερα κατεψυγμένα προϊόντα από όσα εξάγει.
Τώρα έχει δεσμευτεί να γίνει πλήρως ουδέτερη ως προς τον άνθρακα και μόλις δημιουργηθεί η αλυσίδα εφοδιασμού και υπολογιστεί το αποτύπωμα άνθρακα του Arctic Ice, θα υπολογιστούν και θα αντισταθμιστούν όλες οι υπερβολικές εκπομπές, είτε μέσω δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα είτε μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών που απορροφούν CO2 έξω από τον αέρα.
Ο Ράσμουσεν διατείνεται ότι το να βοηθήσει τη Γροιλανδία στην πράσινη μετάβασή της είναι φυσική του κλίση και θεωρεί ότι απλά δεν έχει γίνει κατανοητό το μήνυμα του.
Ο πρωταρχικός στόχος του Ράσμουσεν, ωστόσο, είναι να δημιουργήσει νέες ροές εσόδων για τη Γροιλανδία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από τη Δανία, της οποίας η ετήσια επιχορήγηση αντιπροσωπεύει το 55% του προϋπολογισμού της Γροιλανδίας. Για να αποκτήσουμε περισσότερη ανεξαρτησία, πολιτικά και οικονομικά, η οικονομική ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας.
«Στη Γροιλανδία, βγάζουμε όλα τα χρήματά μας από τα ψάρια και τον τουρισμό», είπε ο Ράσμουσεν. «Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να βρω κάτι άλλο από το οποίο μπορούμε να επωφεληθούμε».


Latest News

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας