![ΚΕΦιΜ: Δουλεύουμε 177 ημέρες το χρόνο αποκλειστικά για φόρους και εισφορές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/eforia_9-600x414-1.jpg)
Σχεδόν έξι μήνες το χρόνο εργαζόμαστε μόνο και μόνο για να πληρώνουμε τους φόρους και τις εισφορές της χρονιάς. Παρά τις φοροελαφρύνσεις και την κατάργηση φόρων όπως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, το 2023 οι φορολογούμενοι εργάστηκαν για τις ανάγκες της κρατικής μηχανής 177 από τις 365 ημέρες του χρόνου.
Ποιες ανατροπές φέρνει το 2024 σε μισθούς, συντάξεις, φόρους – Παραδείγματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦιΜ), η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» ήρθε για τους φορολογούμενους στις 28 Ιουνίου 2023, επτά ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 2022 αλλά 6 ημέρες αργότερα από τον αρχικό υπολογισμό, διόρθωση η οποία σύμφωνα με το ΚΕΦιΜ οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογική υπεραπόδοση του 2023 και όχι στην επιβολή νέων φόρων. Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, επτά ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.
Ωστόσο παρά τη βελτίωση, η φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων παραμένει υψηλή καθώς οι αποδοχές σχεδόν 6 μηνών πάνε για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και το φορτίο είναι αισθητά μεγαλύτερο από αυτό που σήκωναν οι φορολογούμενοι το 2009 όταν η Εφορία και τα ταμεία απορροφούσαν εργασία 147 ημερών δηλαδή σχεδόν πέντε μηνών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2018 μέχρι το 2021 η φορολογική επιβάρυνση μειώνεται συνεχώς, γεγονός που εξηγείται από την σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση φόρων από το 2019. Το 2018 οι ημέρες εργασίας των Ελληνίδων και Ελλήνων φορολογουμένων για το κράτος ήταν 186, το 2019 ήταν 181, το 2020 ήταν 180 και το 2021 ήταν 178. Ωστόσο, το 2022 η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στις 185 ημέρες σε σχέση με το 2021 για να μειωθεί στις 177 ημέρες το 2023 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΦιΜ για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας:
– Η 27η Ιουνίου ήταν η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» για το 2023, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φέτος εργαστήκαμε για το κράτος για 177 από τις 365 μέρες του έτους, 7 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2022, μείωση που επετεύχθη κυρίως λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους από 1η Ιανουαρίου 2023.
– Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, επτά ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.
– Τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας.
Σχολιάζοντας τα φετινά απολογιστικά αποτελέσματα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας επεσήμανε ότι «το γεγονός ότι το 2023 εργαστήκαμε 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022 για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος είναι μια θετική εξέλιξη. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του κράτους δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων. Το σημαντικό είναι πλέον η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συνεχιστεί, με πρώτο βήμα να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση αυτήν την καταγεγραμμένη υπεραπόδοση σε αυτήν την κατεύθυνση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024».


Latest News

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%