Σχεδόν έξι μήνες το χρόνο εργαζόμαστε μόνο και μόνο για να πληρώνουμε τους φόρους και τις εισφορές της χρονιάς. Παρά τις φοροελαφρύνσεις  και την κατάργηση φόρων όπως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, το 2023 οι φορολογούμενοι εργάστηκαν για τις ανάγκες της κρατικής μηχανής 177 από τις 365 ημέρες του χρόνου.

Ποιες ανατροπές φέρνει το 2024 σε μισθούς, συντάξεις, φόρους – Παραδείγματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦιΜ), η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» ήρθε για τους φορολογούμενους στις 28 Ιουνίου 2023, επτά ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 2022 αλλά 6 ημέρες αργότερα από τον αρχικό υπολογισμό, διόρθωση η οποία σύμφωνα με το ΚΕΦιΜ οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογική υπεραπόδοση του 2023 και όχι στην επιβολή νέων φόρων.  Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, επτά ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο παρά τη βελτίωση, η φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων παραμένει υψηλή καθώς οι αποδοχές σχεδόν 6 μηνών πάνε για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και το φορτίο είναι αισθητά μεγαλύτερο από αυτό που σήκωναν οι φορολογούμενοι το 2009  όταν η  Εφορία και τα ταμεία απορροφούσαν εργασία 147 ημερών δηλαδή σχεδόν πέντε μηνών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2018 μέχρι το 2021 η φορολογική επιβάρυνση μειώνεται συνεχώς, γεγονός που εξηγείται από την σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση φόρων από το 2019. Το 2018 οι ημέρες εργασίας των Ελληνίδων και Ελλήνων φορολογουμένων για το κράτος ήταν 186, το 2019 ήταν 181, το 2020 ήταν 180 και το 2021 ήταν 178. Ωστόσο, το 2022 η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στις 185 ημέρες σε σχέση με το 2021 για να μειωθεί στις 177 ημέρες το 2023 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΦιΜ για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας:

–       Η 27η Ιουνίου ήταν η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» για το 2023, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φέτος εργαστήκαμε για το κράτος για 177 από τις 365 μέρες του έτους, 7 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2022, μείωση που επετεύχθη κυρίως λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους από 1η Ιανουαρίου 2023.

–       Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, επτά ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.

–       Τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας.

Σχολιάζοντας τα φετινά απολογιστικά αποτελέσματα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας επεσήμανε ότι «το γεγονός ότι το 2023 εργαστήκαμε 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022 για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος είναι μια θετική εξέλιξη. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του κράτους δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων. Το σημαντικό είναι πλέον η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συνεχιστεί, με πρώτο βήμα να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση αυτήν την καταγεγραμμένη υπεραπόδοση σε αυτήν την κατεύθυνση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας